Babeczki KarmeLove
3
30 min
13 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Babeczki KarmeLove

Przepyszne, jednocześnie wilgotne i chrupiące karmelowo-czekoladowe babeczki z całymi orzechami laskowymi. Wspaniała tekstura, karmelowy kolor i bogactwo smaku. Gdyby nie to, że są bardzo sycące, możnaby jeść je bez końca. Mniam!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Karmel, mascarpone, bita śmietana, karmelowa czekolada... Brzmi jak mieszanka idealna do tego, by powstały pyszne, piękne babeczki karmelowe. Czego chcieć więcej od takiej przekąski na słodko?

Babeczki karmelowe mają to do siebie, że ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Zostań jednak i sprawdź, o co zadbać, by na pewno wyszły przepyszne.

Dobre foremki — o to zadbaj na dzień dobry

By upiec babeczki karmelowe, warto mieć pewność, że nic im się nie przytrafi w trakcie pieczenia. Stąd tak ważne są odpowiednie papilotki. By mieć pewność, że nie przeciekną, nie posługuj się wyłącznie papilotkami papierowymi. Umieść je w blaszce na muffiny. Wtedy będzie je też łatwiej wyjąć, gdy ostygną.

Jeśli nie masz takiej blaszki, wybierz silikonową foremkę. Piekąc babeczki karmelowe, zachowaj odstępy i zadbaj, by nie było w foremkach więcej niż 2/3 objętości ciasta. Dodatek proszku do pieczenia i sody sprawi, że w piekarniku urosną.

Budyń na babeczki? Czemu nie!

Jeśli serek mascarpone i śmietanka kremówka to niekoniecznie Twoje smaki, zawsze możesz posłużyć się kremem budyniowym. By zrobić najprostszy krem na muffinki karmelowe, przygotuj:

  • 2 budynie (karmelowe, waniliowe lub śmietankowe);
  • 500 ml mleka;
  • 200 g masła;
  • 50 g karmelowej lub białej czekolady;
  • 3-4 łyżki masy kajmakowej;
  • opcjonalnie: dwie łyżki cukru;

Przygotowanie:

  1. W 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotuj, doprowadzając je do wrzenia;
  2. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony proszek budyniowy i mieszaj go energicznie przez 30 sekund. Gdy całość zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia. Garnek przykryj jednak folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni, wówczas nie utworzy się kożuch na wierzchu;
  3. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce;
  4. Masło ubij mikserem w misce na puch. Może to potrwać kilka minut. Warto jednak poczekać, ponieważ z takim masłem krem będzie miał konsystencję lekką jak chmurka;
  5. Do masła dodaj wystudzony budyń, czekoladę i kajmak. Na koniec wymieszaj krem dokładnie z pomocą miksera;
  6. Tak przygotowanym kremem możesz dekorować swoje babeczki ze słodkim karmelem. Smacznego!

Muffinki — przechowywanie

Babeczki z karmelem przechowuj w lodówce. Jeśli są bez dodatków i kremu, mogą leżeć przez około trzy-cztery dni. Jeśli wszystkie mają na sobie krem, bitą śmietanę lub inne dodatki, postaraj się je zjeść do następnego dnia — wtedy utrzymają najlepszą jakość i świeżość.

Komentarze