Babeczki czekoladowe z malinami to doskonały deser na spotkanie z przyjaciółmi lub urozmaicenie drugiego śniadania w pracy. Dlatego warto od razu przygotować ich kilkanaście. Proporcje składników, które znalazłeś powyżej, pozwalają na przygotowanie ok. 12-14 smacznych muffinek.
Tworząc ten deser w stylu brownie, pamiętaj, aby ciasto nakładać do foremek do ok 3/4 ich wysokości. Dzięki temu unikniesz zakalca, a jednocześnie zyskasz pewność, że Twoje babeczki czekoladowe z malinami pięknie urosną i będą prezentowały się efektownie.
Zastanawiasz się, jak możesz zmodyfikować ten przepis, aby babeczki czekoladowe smakowały jeszcze lepiej? Masz kilka możliwości do wyboru.
- Zamień maliny na inne owoce. W muffinach świetnie sprawdzą się na przykład jeżyny, ale także jagody czy borówki amerykańskie. Dobrym wyborem będą ponadto wiśnie.
- Poeksperymentuj z różnymi rodzajami czekolady. Jeżeli chcesz uzyskać mniej wytrawne babeczki, zamień gorzką czekoladę np. na czekoladę mleczną E.Wedel.
- Zmień ilość kakao. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możesz dodać go więcej do mieszanki na ciasto.
Pamiętaj, że dodatkowego uroku Twoim muffinom dodadzą dekoracje – np. wiórki czekolady, orzechy czy bita śmietana. Nie bój się testować różnych wersji tego przepisu – dzięki temu znajdziesz własny sposób na to, aby zaserwować bliskim fantastyczne babeczki czekoladowe z malinami.
Komentarze