Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec pyszne eklery?

Zamiast polegać na eklerkach z cukierni, poznaj sekrety cukierników, które dla ciebie odkrywamy. Zobacz, jak zrobić idealne eklerki z kremem, którym trudno się oprzeć!

Eklerki z kremem to przysmak doskonale znany i lubiany przez miłośników słodkości. Miękkie i lekkie eklery powstają z ciasta parzonego, które wbrew obiegowej opinii, nie należy do najtrudniejszych w przygotowaniu.

Share:

Zadbaj o:
  • Natychmiastowe podanie

    Eklerki z kremem szybko wilgotnieją i tracą swoje walory smakowe. Dlatego serwuj je zaraz po upieczeniu, wypełnieniu nadzieniem i wykonaniu polewy z rozpuszczonej czekolady.

  • Wysoką temperaturę

    Ciasto na eklerki wstawiaj zawsze do gorącego, rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Wysoka temperatura sprawi, że eklerki ładnie wyrosną, zachowując pustą przestrzeń w środku. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz w niej ciasteczka kolejne 10 minut. Nigdy nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, bo spowoduje to zapadnięcie się eklerków.

  • Zachowanie odstępów

    Zimne ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Następnie wyciskaj ją na blachę, tworząc charakterystyczne dla eklerów paski. Ważne, by odległości między ciasteczkami były dość znaczne. W trakcie pieczenia ciasto ptysiowe intensywnie rośnie, niekiedy potrajając swoją objętość. Zbyt ciasne ułożenie może spowodować sklejenie się eklerków.

  • Odpowiednie proporcje

    Podstawowy przepis na eklerki polega na zagotowaniu wody z tłuszczem i mąką. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia, należy wbić do niej kolejno po jajku i ucierać do momentu aż ciasto przestygnie. Dodatkowo należy schłodzić je w lodówce.

Uważaj na:
  • Krojenie ciasta

    Eklerki upieczone – czas na ich nadzianie przygotowanym kremem. W tym celu przekrój ostrożnie ciasteczka, używając do tego bardzo ostrego noża lub nożyc kuchennych. Tępym narzędziem jedynie uszkodzisz delikatne eklerki i spowodujesz, że brzydko się pokruszą.

  • Płaskie eklerki

    A co jeśli eklerki nie rosną? Tu z kolei za wszystko odpowiada zbyt gęste ciasto. Zgodnie z przepisem na eklerki, ciasto ma być gęste i dobrze trzymać się łyżeczki

  • Pękanie eklerków

    Zdarza się, że eklerki rosną i w pewnym momencie zaczynają pękać. Może tak się przytrafić, jeśli ustawisz zbyt wysoką temperaturę pieczenia.

  • Rozlewanie się ciasta

    Jednym z najczęstszych problemów z ciastem na eklerki jest jego rozlewanie się w trakcie pieczenia. W efekcie po upieczeniu eklerki są zupełnie płaskie. Wszystkiemu winne jest zwykle zbyt rzadkie ciasto lub złe zaparzenie mąki.