Przepis na Eklery
16
30 min
4 porcje
Trudne
Ciasta i desery

Przepis na Eklery

Kultowy francuski deser na wyciągnięcie ręki? Zamiast polegać na eklerkach z cukierni, poznaj sekrety cukierników, które przed Tobą odkrywamy. Zobacz, jak zrobić idealne eklerki z kremem, którym trudno się oprzeć!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Zadbaj o...

Przepis na eklerki jest dosyć prosty, wymaga jedynie trochę czasu i precyzji. Podczas pieczenia eklerków, dobrze jest zadbać o kilka szczegółów.

Natychmiastowe podanie

Eklerki z kremem szybko wilgotnieją i tracą swoje walory smakowe. Dlatego serwuj je niedługo po upieczeniu. Eklerki z nadzieniem najlepsze są tego samego dnia.

Wysoką temperaturę

Ciasto na eklerki wstawiaj zawsze do gorącego, rozgrzanego do 200°C piekarnika. Wysoka temperatura sprawi, że eklerki ładnie wyrosną, zachowując pustą przestrzeń w środku. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz ciasteczka kolejne 10-15 minut. Nigdy nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia – spowoduje to zapadnięcie się eklerków.

Zachowanie odstępów

Rękaw cukierniczy do przygotowania eklerków jest niezwykle przydatny, ale nie niezbędny. Jeśli nie masz go w kuchni, możesz użyć szprycy cukierniczej. Wyciskaj ciasto na blachę, tworząc charakterystyczne dla eklerów paski. Ważne, by odległości między ciasteczkami były dość znaczne. W trakcie pieczenia ciasto ptysiowe intensywnie rośnie, niekiedy potrajając swoją objętość. Zbyt ciasne ułożenie może spowodować sklejenie się eklerków, stąd zaleca się zachować przynajmniej kilkucentymetrowe przerwy.

Odpowiednie proporcje

Podstawowy przepis na eklerki polega na zagotowaniu wody z tłuszczem i mąką. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia, należy ją przestudzić – odstaw ją na około 20 minut. Dodawaj do niej jedno jajko po drugim i ucieraj do momentu, aż ciasto przestygnie. Jeśli chcesz by łatwiej się nakładało, możesz je lekko schłodzić je w lodówce.

Uważaj na...

Podczas wykonywania eklerów – mieszając składniki, topiąc masło, przesiewając mąkę – zwróć uwagę na kilka rzeczy:

Płaskie eklerki – zwróć uwagę na mąkę

Eklerki nie rosną? Odpowiada za to zbyt gęsta masa na ciasto. Zgodnie z przepisem ciasto powinno być gęste i dobrze trzymać się łyżeczki. Jednak bez zachowania proporcji, ryzykujesz, że eklery nie wyrosną tak ładnie, jak tego oczekujesz. Dlatego nie dodawaj więcej mąki pszennej niż przewiduje to przepis.

Pękanie eklerków – sprawdź, jak je piec

Zdarza się, że eklerki rosną i w pewnym momencie zaczynają pękać. Może tak się przytrafić, jeśli ustawisz zbyt wysoką temperaturę pieczenia lub będziesz je zbyt długo trzymać w piekarniku. Szczególnie ważne jest więc pilnowanie, czy ciasto na eklerki nie jest wypiekane zbyt mocno i zbyt długo – kontroluj czas, a ciasto na pewno wyjdzie.

Rozlewanie się ciasta parzonego

Jednym z najczęstszych problemów z ciastem na eklerki jest jego rozlewanie się w trakcie pieczenia. W efekcie po upieczeniu eklerki są zupełnie płaskie. Wszystkiemu winne jest zwykle zbyt rzadkie ciasto lub złe zaparzenie mąki. I tu ponownie – pilnuj uważnie proporcji i mieszaj z zapałem, by jedynym, co Cię zaskoczy, był przepyszny smak eklerków i kremu z bitą śmietaną.

Eklerki nie tylko z kremem śmietankowym

Krem śmietankowy jest znany, lubiany i najczęściej używany jako nadzienie eklerków. Urzeka swoją prostotą, przywodząc na myśl stare kajety babci z przepisami: 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki pszennej... i tak dalej. Od gotowania za czasów naszych babć wiele się zmieniło. Odróżnia nas chociażby niesamowicie wysoka dostępność produktów – większość z nas ma supermarket za rogiem, gdzie sklepowe półki są starannie wypełnione. Z kolei dzięki internetowi mamy dostęp do miliona pomysłów – nie bój się więc próbować mniej tradycyjnych wersji deserów. By uzyskać smakowity krem, wykorzystaj powyższy przepis i dodaj wybrane składniki:

  • rozpuszczona biała czekolada – krem będzie jeszcze słodszy i zachowa klasyczną barwę;
  • miód z wanilią – krem z dodatkiem miodu i wanilii to tylko z pozoru skromne połączenie smaków;
  • sos z truskawek lub z malin – podsmaż wybrane owoce (ok. 50 g), zblenduj, przestudź i dodaj do kremu;
  • posiekane pistacje – przełamią słodki smak kremu słoną nutą.

Krojenie ciasta na eklerki

Ciasto ptysiowe na eklerki już upieczone? Czas na nadzianie ich przygotowanym kremem. W tym celu ostrożnie przekrój ciasteczka, używając bardzo ostrego noża lub nożyc kuchennych. Tępym narzędziem uszkodzisz delikatne eklerki, które w trakcie brzydko się pokruszą.

Wielkie TAK dla bitej śmietany

Jeśli chcesz pominąć krem na bazie mascarpone, do przełożenia eklerków możesz użyć bitą śmietanę. Możesz ją wzmocnić żelatyną. Łyżkę żelatyny zalej minimalną ilością wrzątku. Zacznij ubijać śmietanę, dodaj do niej cukier puder i powoli wlej zawiesinę. Chwila miksowania i gotowe!

Polewa do eklerków w wersji dla zabieganych

Polewa to ważny dodatek do eklerków. Jeśli nie chcesz mieszać czekolady z kremówką, jest nieco prostszy sposób. Wybierz czekoladę, którą chcesz wykorzystać do polania swoich ciasteczek. Zanurz ją w kąpieli wodnej na małym ogniu – tak, po prostu wrzuć do wody w opakowaniu. Po około pięciu minutach możesz ją wyjąć. Odetnij róg opakowania i masz polewę gotową do użycia.

Przechowywanie eklerków

Wiesz już, jak piec eklerki. Wiesz też, że gotowe, nadziane eklery nie mają długiej trwałości. Jak jednak je przechowywać? Choć eklerki błyskawicznie znikają, może Ci się przydać kilka wskazówek.

Eklerki z kremem, na których jest polewa przechowuj w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełku lub w misce przykrytej folią spożywczą. Nie zaabsorbują wtedy zapachów innych potraw.

Jeśli chcesz cieszyć się nimi dłużej, są na to dwa sposoby. Oba mają wspólny początek: upiecz ciasto parzone. Ostudzone eklerki nadziej w takiej ilości, jaką zamierzasz podać, a następnie:

  • przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej – wówczas będą dobre przez ok. tydzień;

LUB

  • owiń eklerki folią spożywczą i włóż do zamrażarki – możesz je tam trzymać do nawet dwóch-trzech miesięcy.

Przed nadzianiem takich eklerków możesz je na chwilę włożyć do piekarnika i piec przez około 2 minuty (jeśli korzystasz z drugiego sposobu przechowywania, oczywiście po rozmrożeniu) – będą wówczas chrupiące jak nowe.

Jeśli zostało Ci trochę kremu, przełóż do miski i schowaj w lodówce na maksymalnie dwa dni.

Te pyszne ciastka to eklerki? A może ptysie?

Przy wizytach w cukierni zdarzało Ci się widzieć ptysie i eklerki blisko siebie? Jest duża szansa, że zastanawiasz Cię, czym one się właściwie różnią. Tu i tu mamy ciasto parzone z kremem, wykonywane z podobnych składników. Zasadniczo różnią się jedynie kształtem i sposobem podania. Eklery zazwyczaj polane są czekoladą i dodatkami. Ptysie najczęściej spotyka się posypane cukrem pudrem.

Jak więc zrobić pyszne ptysie? Postępuj tak, jak w głównym przepisie, z jedną małą różnicą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj kropki, a nie podłużne linie. W tym przypadku przyda się rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki – Twoje małe ptysie po wyrośnięciu będą miały piękny, fantazyjny kształt. Smacznego!

Eklerki niejedno mają imię

Masz wielką ochotę na... ekler...? eklerek...? eklerkę...? Jak je nazywać?  Słownik języka polskiego PWN spieszy z odpowiedzią: każde z tych określeń jest poprawne. Możesz więc zamówić sobie w cukierni ekler, kupić w sklepie eklerek, napisać do przyjaciółki wiadomość, że zapraszasz na eklerkę, bo właśnie upiekłaś i... w żadnej z powyższych nazw nie będzie błędu.

Kulinarna historia eklerków

Większość spekulacji historyków na temat eklerków kieruje nas do XIX-wiecznej Francji, gdzie kucharz Marie-Antoine Carême miał jako pierwszy stworzyć ten nieziemski przysmak. Na zachodnią część Europy kieruje nas też pochodzenie nazwy tegoż ciastka - nazwa "ekler" ma się wywodzić z francuskiego słowa éclair, które oznacza błyskawicę? Dlaczego? Ten sam wpis w słowniku, który mówi o poprawności nazw deseru, odsyła też do brytyjskiego słownika wydawnictwa Chambers. Eklerka ma tam żartobliwą definicję, brzmiącą: a cake long in shape, but short in duration. Można to przetłumaczyć mniej więcej jako "ciastko o długim (podłużnym) kształcie, ale krótkim życiu (czasie trwania)". Jest to aluzja do tego, iż eklerki błyskawicznie znikają, bo są takie pyszne!

Komentarze