Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec piernik?

Towarzyszący jego przygotowaniu aromat przypraw korzennych to znak, że święta tuż, tuż. Jesteś gotów na ich przyjście? Nie wiesz, jak zrobić piernik, który na pewno się uda? Mamy dla Ciebie kilka porad!

Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Wilgotne, wręcz rozpływające się w ustach, doskonale łączy w sobie znane nam od lat smaki i zapachy związane z Bożym Narodzeniem.

Share:

Zadbaj o:
  • Błyszczącą polewę czekoladową

    Wyjątkowy piernik wymaga wyjątkowej oprawy. Najlepiej w tej roli sprawdzi się polewa z rozpuszczonej kąpieli wodnej czekolady deserowej. W niewielkim rondelku zagrzej wodę, a na jego brzegach postaw miskę z połamaną czekoladą i śmietanką. Para wodna sprawi, że składniki zaczną się rozpuszczać. Wówczas wyłącz grzanie i zacznij mieszać do momentu aż polewa stanie się aksamitna i pozbawiona grudek. Gotową polewę wylej na ciasto lub posmaruj je nią za pomocą pędzelka. Pozostaw do ostygnięcia.

  • Przyprawy korzenne

    Czy wiesz, że piernik swoją nazwę zawdzięcza słowu „pierny”, czyli pieprzny? Obok cynamonu, anyżu, kardamonu i gałki muszkatołowej, to właśnie pieprz jest jednym ze składników korzennej przyprawy, która od wieków podkreśla smak wypieku. Dodatek wyrazistych przypraw nada mu unikalny smak, lecz ich rodzaj i ilość możesz dopasować do swoich upodobań. Jeśli lubisz mocno aromatyczne wypieki, zwiększ porcję przypraw. Gdy stronisz od intensywnych smaków, ogranicz się do jednej lub dwóch przypraw.

  • Leżakowanie ciasta

    Zgodnie ze staropolskim przepisem, ciasto na piernik powinno leżakować. Warto przygotować je już na początku grudnia. Zacznij od podgrzania miodu, dodania masła oraz cukru. Gdy przestygną, wsyp do nich mąkę, sól, przyprawy korzenne oraz jajka. Wyrób ciasto i wstaw je do suchego i chłodnego pomieszczenia. By nie zaschło, przykryj je folią spożywczą. Powinno ono dojrzewać kilka tygodni. Ciasto upiecz na kilka dni przed Bożym Narodzeniem – w tym czasie dodatkowo zmięknie i nabierze puszystości.

Uważaj na:
  • Przywieranie piernika

    Jak zrobić piernik, który nie przywiera? Przede wszystkim poczekaj, aż ciasto i forma porządnie przestygną. Wtedy lekko podważ nożem brzegi wypieku. Jeśli w dalszym ciągu piernik nie będzie chciał opuścić formy, owiń ją ręcznikiem kuchennym zamoczonym w lodowatej wodzie i nieco odczekaj. Dzięki temu wyciągniesz piernik w całości i unikniesz jego kruszenia się.

  • Zbyt suchy piernik

    By piernik nie był zbyt suchy, konieczne jest wcześniejsze dojrzewanie ciasta. Jeśli jednak nie masz na nie czasu i przygotowujesz wypiek typu last minute, może zdarzyć się, że ciasto będzie wymagało nieco dodatkowej pracy. Zbyt suchy piernik warto w takiej sytuacji nasączyć. W tym celu przetnij go wzdłuż i przełóż powidłami śliwkowymi.

  • Czas pieczenia

    Formę z masą wstaw do zimnego piekarnika. Brak wstępnego rozgrzewania sprawi, że piernik będzie przyjemnie chrupki i odpowiednio wyrośnięty w środku. Ciasto powinno spędzić około godziny w temperaturze 180 stopni. By sprawdzić, czy jest już gotowe, wykonaj próbę patyczka. Po wyciągnięciu powinien być zupełnie czysty, nie zaś oblepiony surowym ciastem. Piernik pozostaw w otwartym piekarniku – zbyt szybkie wyciągnięcie i zmiana temperatury sprawi, że ciasto opadnie i popęka.