Następne
Wróć do listy porad

Polewa czekoladowa ze śmietaną i orzechami włoskimi – jak ją zrobić?

Każdy deser będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli zostanie wykończony polewą czekoladową. Można przygotować ją na wiele sposobów, np. poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Warto jednak pokusić się o inne opcje, z których korzystają wybitni cukiernicy. Ciekawym rozwiązaniem jest polewa czekoladowa ze śmietaną i orzechami włoskimi. Przepis jest prosty – wystarczy podążać za poniższymi wskazówkami.

Polewa czekoladowa to obowiązkowy dodatek wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako dekoracja serników, ciast czekoladowych, pierników czy murzynków. Jej zaletą jest prostota – przyrządzisz ją dosłownie w kilka chwil. Chociaż można przygotować ją na bazie kakao, masła oraz mleka, wykorzystanie gorzkiej lub mlecznej czekolady i kremówki jest również dobrym pomysłem. Obecność śmietany sprawi, że polewa będzie idealnie gładka i błyszcząca. Po schłodzeniu nie stwardnieje, dzięki czemu nie połamie się podczas krojenia ciasta. Dodatek orzechów włoskich spowoduje, że nabierze ona ciekawego posmaku.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe browni

Share:

Zadbaj o:
  • CZEKOLADA DOBREJ JAKOŚCI

    Do przygotowania polewy czekoladowej ze śmietaną zawsze wybieraj dobrej jakości czekoladę. Jeżeli zależy Ci na intensywnym smaku, w osiągnięciu tego efektu pomoże czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel. Jeśli chcesz uzyskać polewę o dużo łagodniejszym smaku, czekolada mleczna E.Wedel będzie lepszym rozwiązaniem. Alternatywą jest także biała czekolada.

  • ODPOWIEDNIA ŚMIETANA

    Wybór odpowiedniej śmietany ma znaczenie. Najlepszym rozwiązaniem jest słodka śmietanka – kremówka o zawartości tłuszczu 30% lub 36%. Dobrze, jeśli będzie to świeża śmietanka, a nie UHT. Jej dodatek nie tylko sprawi, że polewa pozostanie miękka po schłodzeniu. Dzięki niej mniejsze będzie ryzyko zwarzenia czekolady podczas rozpuszczania.

  • KAWAŁKI CZEKOLADY

    Im drobniejsze kawałki czekolady umieścisz w garnku z gorącą śmietaną, tym szybciej się rozpuszczą. Nie ma przy tym znaczenia, czy wybierasz czekoladę gorzką, mleczną czy białą.

Uważaj na:
  • OBRANE ORZECHY WŁOSKIE

    Dodając orzechy włoskie do polewy czekoladowej ze śmietaną, zwróć uwagę na obecność skorupek. Ich pojawienie się w masie oczywiście nie jest wskazane.

  • ŚMIETANA W RONDELKU

    Śmietanę, podobnie jak mleko, można łatwo przypalić – szczególnie, jeśli będzie podgrzewana na dużym ogniu. Aby tego uniknąć, wlej do rondelka odrobinę wody i zagrzej. W ten sposób powstanie „warstwa izolacyjna”, dzięki której kremówka nie przywrze do dna.

  • ZBYT WYSOKA TEMPERATURA

    Śmietanę podgrzewaj na małym ogniu, by nie dopuścić do wrzenia. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, istnieje duże ryzyko przypalenia śmietanki – nie pomoże w tym patent ze stworzeniem „warstwy izolacyjnej” przy wykorzystaniu wody.

  • ZA DUŻA ILOŚĆ ŚMIETANY

    Jeśli czekoladę rozpuścisz w zbyt dużej ilości śmietanki, polewa może być zbyt rzadka. Nie tylko szybko spłynie z ciasta, ale i będzie dłużej zastygać.