Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić samodzielnie budyń czekoladowy

W tym przepisie podzielimy się z Tobą tajemnicą idealnego, tradycyjnego budyniu czekoladowego. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Warto go wykonać także z innego powodu - wiele budyniów z torebki zawiera niezdrowe substancje chemiczne i wzmacniacze smaku. Przyrządzając budyń samemu masz pewność co się w nim znajduje i sam decydujesz, co do niego dodajesz! 

Ciekawą propozycją dla najmłodszych na śniadanie lub podwieczorek jest budyń. Ta lekkostrawna potrawa zachwyci każdego malucha, a i zapewne niejeden dorosły będzie chciał podkraść miseczkę tej kremowej potrawy, by samemu móc nasycić się jej smakiem.  Większość z nas robi budyń z torebki, który jest jedynie namiastką smaku prawdziwego budyniu, zrobionego z jajek,  gotowanego na parze.

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

 

Share:

Zadbaj o:
  • Odpowiednie składniki

    Używamy 450 mililitrów mleka (możesz zastąpić mleko krowie substytutem roślinnym np. mlekiem migdałowym albo kokosowym) - w opcji drugiej, bardziej tradycyjnej, należy użyć 300 mililitrów mleka i 150 mililitrów śmietany 30% lub 36%. Potrzebujesz także: 1 łyżki skrobi ziemniaczanej, półtorej łyżeczki mąki pszennej, 2 żółtek, ok. 40 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 60 gramów czekolady Jedynej E.Wedel i 60 gramów cukru pudru.

  • Połączenie ze sobą składników

    Do rondelka z płynnymi składnikami dodawaj stopniowo masę gęstą oraz ekstrakt z wanilii. Pamiętaj, żeby cały czas był włączony mały ogień. Mieszaj składniki trzepaczką. Czynność tę musisz wykonywać do czasu, aż będą się pojawiać bąbelki na powierzchni - w innym wypadku budyń się przypali. W końcowej fazie należy dodać pokrojoną na drobne kawałki gorzką czekoladę Jedyną E.Wedel i poczekać aż się rozpuści.

  • Efektowną formę podania

    Budyń czekoladowy przelewaj do salaterek. Po wystygnięciu możesz go udekorować bitą śmietaną. Jeżeli jednak nie lubisz marnować składników, możesz przygotować bezy z pozostałych dwóch białek, które zostały przy okazji robienia budyniu.

Uważaj na:
  • Mleko

    W pierwszej kolejności należy podgrzać mleko lub mleko wraz ze śmietanką w rondelku na delikatnym ogniu. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić składników do wrzenia. Warto zdecydować się na tłustą śmietanę, ze względu na to, że minimalizuje się tym samym ryzyko zważenia budyniu

  • Ubijanie żółtek

    W miseczce ubij mikserem żółtka z cukrem pudrem. Dodaj przesiane przez sitko Kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Warto dodać parę łyżek ciepłego mleka ze śmietaną, które sprawią, że masa będzie bardziej płynna i w późniejszym etapie nie powstaną grudki.

  • Bezy

    Białka umieść w miseczce i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Można zrobić test, czy zostały odpowiednio ubite… czyli odwrócić miskę do góry dnem – białka powinny mocno trzymać się powierzchni. Mając już tak ubite białka dodawaj po łyżeczce cukru pudru, cały czas miksując masę. Pamiętaj, by nie dodać cukru za szybko, ponieważ cukier musi się rozpuścić w białkach, a dodając na raz zbyt dużą jego ilość, piana nie zdąży go wchłonąć. W efekcie całość powinna być gęsta i sztywna.