Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować czekoladowe fondue?

Słynne szwajcarskie fondue, którego nazwa pochodzi od słowa fondre, oznacza po prostu… roztapiać się. I choć klasyczne fondue przyrządza się z serem, to serca miłośników słodkości podbiła czekoladowa wersja tego przysmaku! Jak przygotować idealne fondue – gęste, gładkie i obłędnie pyszne? Podpowiadamy!

Fondue to wyjątkowo pyszny i niezwykle uniwersalny deser. Jego smak osłodzi imprezę ze znajomymi, rodzinne przyjęcie czy romantyczne chwile z ukochaną osobą. Zobacz, jak przygotować idealne fondue, które zachwyci gości!

Share:

Zadbaj o:
  • Naczynie do fondue

    Do przygotowywania fondue najlepiej sprawdza się specjalny kociołek, pod którym umieszcza się zapaloną świeczkę. Dzięki niej czekolada długo zachowuje płynność. Jeśli nie masz ceramicznego kociołka, możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W średniej wielkości rondelku zagotuj wodę. Do jego środka wstaw mniejsze naczynie, do którego wlej śmietankę. Kiedy ta się zagotuje, dodaj pokruszoną wcześniej czekoladę. Mieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

  • Ciekawe dodatki do fondue

    Cała przyjemność w przygotowywaniu czekoladowego fondue tkwi w dodatkach, które zależą wyłącznie od Twoich upodobań. Bawić się możesz już samym smakiem czekolady, dodając do niej aromat waniliowy, sok pomarańczowy czy nawet brandy. W gęstej i gładkiej czekoladzie maczaj nadziane na widelczyk owoce – najlepiej sprawdzą się tu banany, truskawki, brzoskwinie, winogrona, maliny i kiwi. Oprócz owoców swoim gościom możesz podać też wafelki czy biszkopty. Ciekawym pomysłem będą też słone krakersy.

  • Naprawdę dużą ilość czekolady

    Fondue to deser, któremu mimo kaloryczności, naprawdę ciężko się oprzeć. No bo jak tu stawiać opór płynnej, lekko ciepłej czekoladzie? Nie da się! By tak było, przygotuj sporą ilość czekolady – wystarczające będą dwie tabliczki czekolady gorzkiej i jedna mlecznej. Gorzka czekolada, nawet jeśli Twoi bliscy lub znajomi za nią nie przepadają, zrównoważy słodki smak mlecznej. Jeśli lubisz eksperymenty, do fondue możesz użyć też czekolady mlecznej.

Uważaj na:
  • Zastyganie czekolady

    Czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej bardzo szybko zastyga. Jeśli chcesz w większym gronie delektować się jej smakiem podczas zamaczania dodatków, niezbędne będzie podgrzewanie czekolady. Choćby dlatego warto zainwestować w specjalny kociołek z miejscem na świeczkę. Dzięki utrzymywaniu stałej temperatury czekolada pozostanie płynna nawet przez godzinę. Bez naczynia konieczne będzie ponowne rozpuszczenie czekolady z dodatkiem śmietanki.

  • Czekoladowe grudki

    Nie ma nic gorszego niż czekoladowe grudki w fondue. By ich uniknąć, czekoladę przed rozpuszczeniem połam na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Dzięki temu szybko i dokładnie się rozpuści oraz nie będzie się przypalać.

  • Zwarzenie czekolady

    Jeśli do rozpuszczenia czekolady dodasz masła zamiast śmietanki, może dojść do jej zwarzenia. Poznasz to po pływającej na górze warstwie tłuszczu i znajdującej się pod nią grudkowatej papce. Na szczęście zwarzoną czekoladę uratujesz dodając do niej 2 łyżki gorącej wody lub mleka. Dla bezpieczeństwa do kąpieli wodnej używaj śmietanki.