Torcik sernikowy Zebra Wedla

Liczba porcji:

8 porcji

Łączny czas:

ok. 12h

Przygotowanie:

60 min

Oczekiwanie:

8-12 h

Poziom trudnosci:

Średni
Torcik sernikowy Zebra Wedla

Będą potrzebne

Ciekawostka

W książce E.K. ”Wedlowska czekolada: 33 przepisy” można natrafić na wiele ciekawostek kulinarnych, część z nich dotyczy miar i wag, których nazewnictwo przez sto lat bardzo się zmieniło. W oryginalnym przepisie na Torcik czekoladowy z kremem możemy znaleźć informację o „kwaterce najgęstszej śmietanki”, co odpowiada ¼ litra dzisiejszej śmietanki kremówki. I taką też polecamy użyć w tym przepisie.

Składniki

Spód:

  • 100 g roztopionego masła

Produkty E.Wedel:

  • 250 g Ciastek Amerykanek Klasycznych z kawałkami czekolady

Masa serowa:

  • 20 g masła
  • 700 g sera kremowego
  • 220 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 375 g śmietany 22%
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Produkty E.Wedel:

  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Przygotuj spód – ciasteczka razem z masłem zmiksuj w malakserze.
  4. Masą wypełnij przygotowaną tortownicę i mocno dociśnij. Wstaw do piekarnika na 8 minut. Po wyjęciu wystudź.
  5. Połamaną czekoladę i 20 g masła przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada całkiem się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  6. Ser przełóż do dużej miski, dodaj cukier i mikserem na średnich obrotach ubij na gładką masę.
  7. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, nie przerywając ubijania.
  8. Na koniec dodaj śmietanę i wanilię.
  9. Masę podziel na pół i do połowy dodaj przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  10. Następnie na środek tortownicy wlej 3 łyżki masy serowej z czekoladą. Następnie znów dokładnie na środek wlej 3 łyżki jasnej masy serowej. Naprzemiennie wlewaj po 3 łyżki masy ciemnej i 3 łyżki jasnej, aby otrzymać wzór „zebry”.
  11. Wstaw całość do piekarnika. Aby sernik był bardzo kremowy powinien być pieczony w kąpieli wodnej – w tym celu należy tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do żaroodpornego naczynia wypełnionego gorącą wodą (jeśli te zabiegi wydają się być zbyt skomplikowane, wstaw naczynie z gorącą wodą pod pieczący się sernik na niższej szynie w piekarniku).
  12. Piecz 45 minut, a następnie wyjmij i wystudź w kąpieli wodnej jeszcze przez 15 minut (lub w uchylonym piekarniku jeśli piekłeś łatwiejszą metodą).
  13. Wystudzony sernik włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin lub całą noc.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Wiórki czekoladowe są bardzo delikatne, nie należy dotykać ich palcami – użyj łyżeczki do posypania nimi ciasta.

Smacznego!