Podwójnie czekoladowe ptysie

Liczba porcji:

12-16 porcji

Łączny czas:

230 min

Przygotowanie:

90 min

Oczekiwanie:

140 min

Poziom trudnosci:

Średni
Podwójnie czekoladowe ptysie

Będą potrzebne

Ciekawostka

Czy wiesz, że podczas miksowania ciasta na ptysie, do jego wnętrza dostają się bąble powietrza? W trakcie pieczenia, temperatura powoduje rozszerzenia gazu i unosi ciasto. Z wierzchu natomiast zostaje ono zapieczone. To dzięki temu ptysie formują się w wypukły kształt i tak powinny wyglądać po wyjęciu z piekarnika. W przepisie, który był naszą inspiracją, piszą o nich tak: „Po upieczeniu, jeśli udane, powinny być zupełnie puste”.

Składniki

Ciasto ptysiowe:

  • 100 g masła
  • 120 g mąki
  • 5 jajek

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 żółtka
  • 75 g drobnego cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

Produkty E.Wedel:

  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%

Polewa:

    Produkty E.Wedel:

    • 90 g czekolady – do wyboru: Klasyczna Mleczna, Lekko Gorzka 50%
    Kupuj online

    Przygotowanie

    1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
    2. Do dużego rondla przełóż masło i dodaj 250 ml wody. Podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści i całość zacznie się gotować.
    3. Dodaj mąkę i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto, które odchodzi od ścianek rondla.
    4. Ciasto przełóż do dużej miski i wystudź do temperatury pokojowej. Następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera, dodając kolejno po jednym jajku (nie mogą być zimne, prosto z lodówki) na gładkie jednolite ciasto – powinno być dość gęste, aby dobrze wyciskało się przez rękaw.
    5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskaj porcje na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić miejsce między ptysiami. Na każdej blaszce powinno zmieścić się po 6 ptysi (czyli na obu blachach 12).
    6. Wstaw do piekarnika i piecz 25–35 minut na złocisty kolor, pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.
    7. Wystudź na kratce, a następnie delikatnie przekrój każdego ptysia na pół. Na dolne części nałóż porcje kremu.
    8. Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie zanurz w niej 6 ptysi bez kremu i odłóż do zastygnięcia.
    9. Nakryj część z kremem – częścią oblaną czekoladą.

    Krem:

    1. Mleko, połamaną czekoladę i wanilię przełóż do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając aż do zagotowania.
    2. W dużej misce ubij żółtka z cukrem na puszysty krem, dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj.
    3. Do żółtek powoli wlej gorące czekoladowe mleko, cały czas ubijając.
    4. Następnie zawartość miski przelej z powrotem do rondla i cały czas mieszając trzepaczką, podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut – aż krem zacznie gęstnieć.
    5. Przełóż do miski, przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą. Folię połóż bezpośrednio na kremie – zapobiegnie to powstaniu „kożucha”.
    6. Wystudź, a następnie wstaw do lodówki. Krem w miarę stygnięcia będzie gęstniał.
    Przygotowanie

    Warto wiedzieć

    Na polewie z ciemnej czekolady lub odwrotnie - na polewie z białej, możesz po zastygnięciu zrobić wzorki za pomocą rozpuszczonej czekolady w innym kolorze.

    Smacznego!