Babka z białej czekolady z kremem

Liczba porcji:

8-10 porcji

Łączny czas:

210 min

Przygotowanie:

50 min

Oczekiwanie:

160 min

Poziom trudnosci:

Łatwy
Babka z białej czekolady z kremem

Będą potrzebne

Ciekawostka

W oryginalnym przepisie, który był naszą inspiracją, zamiast mąki pszennej użyto „chleb czarny razowy”, wysuszony i przetarty przez sito. Takie „zastępstwo” zwykłej mąki można znaleźć jeszcze dzisiaj w niektórych przepisach na chleb. A po co dodatek suchego chleba? Żeby ciasto ładniej urosło! Dzisiaj dodajemy proszku do pieczenia lub sody, a kiedyś wykorzystywano mąkę chlebową, która działa podobnie jak zakwas.

Składniki

Ciasto

  • 250 g masła
  • 450 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii

Produkty E.Wedel:

  • 160 g Czekolady Białej lub Czekolady Białej Karmelowej

Krem:

  • 125 ml śmietanki 30%
  • 70 g masła

Produkty E.Wedel:

  • 240 g Czekolady Białej
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 120°C.
  2. Do rondelka przełóż masło, połamaną czekoladę, cukier i wlej 375 ml wody. Ciągle mieszając, podgrzewaj na małym ogniu aż masa będzie gładka.
  3. Lekko ubij jajka.
  4. Masę z rondelka przełóż do dużej miski i mieszając trzepaczką, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie jajka i na końcu pastę waniliową lub ziarenka z laski wanilii.
  5. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  6. Do przygotowanej foremki przełóż ciasto, wyrównaj i włóż do piekarnika.
  7. Piecz 2 godziny – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj 10 minut i ostrożnie wyjmij babkę na kratkę do studzenia.

Krem:

  1. Składniki kremu przełóż do metalowej miski i mieszając, podgrzewaj w kąpieli wodnej (na garnku z niewielką ilością gotującej się wody) aż powstanie gładka masa.
  2. Odstaw do całkowitego wystudzenia i włóż do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, ubij mikserem na puszysty krem.
  3. Całkowicie wystudzoną babkę posmaruj kremem.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Babkę można dodatkowo ozdobić startą Czekoladą Mocno Mleczną E.Wedel.

Smacznego!