Kilka cennych rad dla tych, którzy robią tartę po raz pierwszy
Przepis, który przedstawiliśmy Ci powyżej, jest dosyć złożony. Szczególnie amatorom może nastręczać trudności. Ale tylko za pierwszym razem! Każda kolejna próba odtworzenia receptury będzie przyjemniejsza, a Ty zechcesz wracać do tego wypieku jak najczęściej. Nic dziwnego – jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo wyrafinowany. Na mniejszych przyjęciach z powodzeniem zastąpi nawet tort. Wystarczy, że odpowiednio udekorujesz tartę, a może nawet wbijesz w nią świeczki? Możliwości jest wiele!
Przygotowaliśmy listę porad odnośnie do przygotowania poszczególnych składników ciasta. Więcej informacji znajdziesz na stronie dotyczącej przyrządzenia idealnego kremu z białej czekolady. Tymczasem zwracamy uwagę na:
- wybór wysokiej jakości składników – bez chemicznych ulepszaczy, barwników i konserwantów,
- zachowanie prawidłowych proporcji – żeby konsystencja kremu była idealnie aksamitna; nieco sztywna, nierozlewająca się, a kruche ciasto zachowało swoją formę podczas krojenia,
- gotowość do eksperymentowania z tym przepisem – szczególnie w zakresie doboru dodatków. Zamiast orzechów mogą to być świeże owoce sezonowe.
Wariacje na temat przepisu
A gdyby tak zmielić orzechy i wymieszać je ze składnikami tworzącymi kruchy spód? Tę wersję również wypróbowaliśmy i podobnie jak oryginalna, też skradła nasze serca. Chcesz zaskoczyć bliskich jeszcze raz? Dodaj do kruchego ciasta kakao, aby zmienić jego smak i kolor, z kolei masę z białej czekolady wzbogać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tarta z cytrynową nutą zachwyci każdego fana niebanalnych słodkości i pozwoli Ci odmienić oblicze tak klasycznego deseru, jakim jest tarta z białą czekoladą i orzechami.
Komentarze