Delikatne ciasto kruche, nieco kwaskowego dżemu pomarańczowego, masa czekoladowa, trochę cukru pudru... Tarta czekoladowo-pomarańczowa ma wiele do zaoferowania, nie tylko w chłodne wieczory jesienne i zimowe popołudnia. Jeśli masz ochotę na nieco eksperymentów i poznanie kilku sposobów na tę tartę, zostań żeby odkryć czekoladę oraz pomarańcze na nowo.
Krem pomarańczowy – alternatywa
By tarta czekoladowo-pomarańczowa w ogóle powstała, konieczny jest dżem pomarańczowy i oczywiście, masa czekoladowa. Jeśli chcesz, by tarta w środku była bardziej zbita, dżem możesz zamienić na budyń z pomarańczy. Jak przygotować taki krem? Przede wszystkim, zbierz składniki:
- 130 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 280 ml soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: skórka z pomarańczy
Wykonanie:
- Jajka rozbijaj i wrzucaj do rondelka. Dodaj cukier i wymieszaj całość widelcem. Postaw rondelek na kuchence i włącz palnik na mały ogień;
- Dolej do rondelka sok z pomarańczy i sok z cytryny, dodaj skórkę pomarańczy;
- Następnie dodaj masło i mieszaj budyń do momentu, gdy zgęstnieje;
- Lekko przestudzony budyń pomarańczowy wylej na ostudzony kruchy spód i wstaw tartę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Gdy tarta lekko się podpiecze, możesz ją wyjąć i ostudzić, a następnie wyłożyć krem czekoladowy.
Budyń ma tę przewagę nad konfiturą, że jest nieco bardziej zbity. Ułatwia to nie tylko transport ciasta, ale wpływa też na uzyskanie bardziej jednolitej struktury wnętrza wypieku. Dzięki temu krojenie go na kawałki nie przysporzy trudności.
Jest jednak sposób, aby konfitura/dżem z pomarańczy również zyskała tę cechę. Rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku 1,5 łyżki żelatyny i wymieszaj zawiesinę z dżemem. Następnie wyłóż dżem na spód tarty i chwilę poczekaj, aż zacznie tężeć. Na koniec wyłóż krem czekoladowy.
Jego wysokość serek mascarpone
Jeśli chcesz, by Twoja tarta czekoladowo-pomarańczowa miała nieco bardziej kremowe wnętrze, z pomocą przychodzi serek mascarpone. Nadaje się bardzo dobrze jako składnik delikatnych musów i kremów.
Jak wykorzystać jego potencjał? Otóż najprościej będzie, jak rozpuścisz dwie tabliczki Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel w kąpieli wodnej. Następnie, gdy czekolada zacznie tężeć, dodawaj do niej po łyżce serka mascaropne. Mieszaj dokładnie. Możesz posłużyć się trzepaczką lub mikserem, ale trzymaj się najniższych obrotów.
Jeśli chcesz, by masa była jeszcze delikatniejsza, możesz ją podlać śmietanką kremówką. Rób to jednak ostrożnie, by masa nie stała się zbyt rzadka i by nie spływała po cieście podczas krojenia.
Gotowy krem z serkiem mascaropne wyłóż na upieczony spód tarty. Świetnie zastąpi on dżem pomarańczowy w głównym przepisie. Jeśli chcesz, aby tarta była jeszcze bardziej czekoladowa, przygotuj do niej polewę czekoladową, którą udekorujesz jej wierzch.
Bita śmietana dobra na wszystko
Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z masy czekoladowej na rzecz tradycyjnego dodatku, jakim jest delikatna niczym chmurka bita śmietana. To efektowny sposób ukoronowania pysznej tarty, która w dalszym ciągu może zachować czekoladowy akcent. Wystarczy, że dodasz do śmietany odrobinę kakao z cukrem i tarta pomarańczowa z nutką czekolady gotowa!
Komentarze