Liczba porcji6
Łączny czas:20 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Łatwe

Rogaliki z ciasta francuskiego z puszystym musem czekoladowym

Nie ma nic lepszego na śniadanie czy podwieczorek niż rogaliki z ciasta francuskiego z puszystym musem czekoladowym. Wbrew pozorom, ich przygotowanie jest dość proste. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku i wyczaruj niezwykłą przekąskę dla gości i domowników!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozpocznij od przygotowania nadzienia rogalików. Pomoże Ci ten przepis na mus czekoladowy.

  • 2

    Pierwszym krokiem do przyrządzenia deseru będzie roztopienie czekolady. Należy to zrobić w kąpieli wodnej: ustaw miskę z podzieloną na kostki czekoladą gorzką nad garnkiem z wrzącą wodą – tak, aby jej dno nie stykało się z wodą. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i wymieszaj ją.

  • 3

    Dodaj posiekane na kawałki masło i pozwól mu się roztopić, a następnie wymieszaj z czekoladą.

  • 4

    Białka oddziel od żółtek i wybij do osobnych miseczek.

  • 5

    Masę czekoladową ostudź, a gdy będzie miała temperaturę pokojową, dodawaj do niej, jedno po drugim, żółtko, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • 6

    Dodaj cukier puder i wmieszaj w całość.

  • 7

    Białka ubij na sztywną pianę. Możesz sobie pomóc, sięgając po szczyptę soli.

  • 8

    1/3 piany dodaj do masy czekoladowej i wmieszaj energicznie rózgą. Pozostałą część dodaj do niej delikatnie, aby nie utracić puszystości.

  • 9

    Otwórz ciasto francuskie, a w międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 200°C.

  • 10

    Ciasto pokrój na trójkąty równoramienne o szerokiej podstawie.

  • 11

    Na każdym trójkącie rozprowadź solidną porcję musu i zawiń tak, aby powstały rogaliki. Możesz je zagiąć w delikatną podkowę.

  • 12

    Umieść rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez kilkanaście minut (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ciasta francuskiego) aż do uzyskania idealnej chrupkości.

  • 13

    W czasie, gdy będą się studziły, przygotuj polewę czekoladową: podgrzej śmietankę, zestaw z ognia i rozpuść w niej czekoladę mocno gorzką.

  • 14

    Polej polewą każdy z rogalików i posyp posiekanymi i podprażonymi orzechami.

  • 15

    Rogaliki najlepiej zjeść w dniu ich przygotowania – wtedy zachowują idealną chrupkość.

Oceń przepis:

Rogaliki z ciasta francuskiego z musem czekoladowym to bardzo uniwersalna przekąska, która doskonale spisze się zarówno jako słodkie co nieco do popołudniowej kawy, jak i w roku deseru na spotkanie ze znajomymi. Największym wyzwaniem jest przygotowanie musu, który powinien być idealnie puszysty. Jeśli wolisz, mus czekoladowy możesz zastąpić masłem lub kremem czekoladowym – przepisy na nie również znajdziesz bez większego trudu.

 

A co z ciastem francuskim? Czy nie byłoby lepiej przygotować własnego? Z jednej strony – tak, ponieważ wówczas wypiek zyska jeszcze bardziej domowy charakter. Jednak trzeba pamiętać, że przepis na takie ciasto jest bardzo trudny do wykonania, nawet dla doświadczonych cukierników. Konieczne jest bowiem wielokrotne przekładania ciasta masłem, rozwałkowywanie go itp. Dlatego, aby opanować tę recepturę do perfekcji, potrzeba wielu prób.

 

Jeżeli więc chcesz przygotować domowe ciasto, zastąp francuskie np. drożdżowym – jest łatwiejsze do wykonania, choć trzeba pamiętać, że rogaliki wykonane z niego mają zupełnie inną tekturę. Decyzja należy zatem do Ciebie!

 

Jak urozmaicić rogaliki z ciasta francuskiego z musem czekoladowym?

Aby urozmaicić rogaliki, możesz poeksperymentować z… nadzieniem. W jaki sposób? Inspiracji jest bardzo wiele. Możesz m.in.:

  • Rozważyć dodanie do musu szczypty chilli, które podgrzeje atmosferę,
  • zamienić mus na krem czekoladowy, do którego dodasz odrobinę brandy lub likieru kawowego – takie nadzienie będzie miało bardziej „truflowy” smak!
  • wmieszać w mus drobno posiekane orzechy albo ulubione owoce suszone,
  • wykonać polewę nie z ciemnej, a z białej czekolady, a całość posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

Możliwości jest całe mnóstwo, więc daj się ponieść fantazji, aby ten prosty i smaczny deser za każdym razem smakował nieco inaczej. Pamiętaj też, że możesz go podać w towarzystwie kleksa z bitej śmietany lub np. konfitury z płatków róży. Coś pysznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: