Liczba porcji16
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Łatwe

Prosty przepis na babeczki czekoladowe z orzechami włoskimi

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 330 g mąki (typu 400 lub 450)
  • 3 małe jajka
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g cukru drobno zmielonego (do wypieków)
  • 2 garści obranych orzechów włoskich
  • szczypta soli
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Oddziel białka od żółtek.

  • 2

    Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

  • 3

    Żółtka ubij na jednolitą masę z cukrem oraz cukrem pudrem, stopniowo dodając do nich mleko.

  • 4

    Sypkie składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej do miski.

  • 5

    Połącz z masą jajeczno-mleczną do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  • 6

    Posiekaj drobno czekoladę mleczną oraz orzechy. Dodaj do masy, aby rozłożyły się w niej równomiernie.

  • 7

    Dodaj do masy olej i przemieszaj całość.

  • 8

    Do mieszanki powoli i delikatnie dodawaj pianę z białek, mieszając delikatnie dużą, drewnianą łyżką – krótko, aby nie utracić puszystości całego miksu.

  • 9

    Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • 10

    Przygotuj formę na 12-18 muffinek i włóż papilotki na babeczki czekoladowe.

  • 11

    Wypełnij każdą papilotkę kilkoma łyżkami mieszanki.

  • 12

    Całość wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut – aż do kompletnego wyrośnięcia muffinek.

  • 13

    Wierzch babeczek możesz dodatkowo udekorować startymi wiórkami czekolady mlecznej i odrobiną posiekanych orzechów.

Oceń przepis:

Jak widzisz, przepis na babeczki czekoladowe jest dość prosty i, co najważniejsze – szybki. Gotowe pyszności przygotujesz nawet w mniej niż 60 minut. Twoi bliscy z całą pewnością będą się nimi zajadać. To świetny dodatek do popołudniowej kawy albo do lunch boxa do szkoły czy pracy.

Pamiętaj: przepis na babeczki czekoladowe pozwoli Ci na wykonania większej porcji babeczek, niż jesteś w stanie zjeść przez jeden dzień. Przechowuj nadmiar w szczelnie zamkniętym słoiku – aby nie wyschły i nie utraciły swojej miękkości.

 

Jak urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe?

Masz ochotę zmienić nieco ten przepis na babeczki czekoladowe i przygotować coś bardziej oryginalnego? Nie ma problemu! Eksperymenty kulinarne są jak najbardziej mile widziane. A w jaką stronę pójść? Spróbuj na przykład:

  • dodać kilka łyżek kakao więcej, aby babeczki nabrały ciemniejszego koloru i głębszego smaku,
  • zamienić czekoladę mleczną na białą, aby dodać całości delikatnie mlecznego posmaku,
  • wmieszać w babeczki nie tylko orzechy włoskie, ale np. również migdały, orzechy pekan, laskowe czy nerkowce. Dobrze sprawdzą się również bakalie – np. suszone daktyle, rodzynki, a nawet śliwki,
  • udekorować wierzch muffinek kremem czekoladowym z bitej śmietany i ozdobami cukierniczymi – dzięki temu przepis na babeczki czekoladowe stanie się bardziej wyrafinowany.

Oczywiście, możliwości jest znacznie, znacznie więcej. Nie wahaj się zatem, improwizuj by stworzyć własną, unikalną wariację na temat klasycznych babeczek!

 

Co zrobić, aby przepis na babeczki czekoladowe się udał?

Aby Twoje babeczki wyszły naprawdę dobre, pamiętaj że:

  • bardzo ważne jest ubicie białek na gęstą i puszystą oraz sztywną pianę – od tego zależy puszystość muffinek,
  • nie można zapomnieć o tym, aby pianę dodawać do masy na muffiny powoli i delikatnie – nie chcesz stracić bąbelków powietrza, które pomogą babeczkom urosnąć,
  • należy pilnować babeczek podczas pieczenia – jeśli zauważysz, że za bardzo się rumienią, wyłącz termoobieg lub zakończ pieczenie przed czasem. Możesz je pozostawić na kilka minut w piekarniku – aby „doszły”.

Nie zapomnij również, że jeśli chcesz wykorzystać przepis na babeczki czekoladowe do przygotowania większej ilości smakołyków, wszystkie składniki trzeba przemnożyć proporcjonalnie, dodając ich np. 2-3 razy więcej. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: