Powidła śliwkowe z czekoladą
5
5 godz.
8 porcji
Trudne
Inne

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe to klasyk królujący na naszych stołach przez cały rok. Śliwki węgierki, kakao, czekolada – trzy składniki zawierają wszystko, co najlepsze w tym przepisie! Jeśli masz ochotę na domowe powidła, koniecznie przygotuj je, wykorzystując ten przepis. Przygotowanie powideł śliwkowych nie jest trudne, a ich smak docenisz zarówno tuż po przygotowaniu, jak i po kilku miesiącach, sięgając po kolejne słoiczki ze spiżarni. Do dzieła!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Klasyczne powidła śliwkowe z gorzką czekoladą są przepyszne i z pewnością uświetnią wiele posiłków. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale sprawia wiele satysfakcji. Poznaj kilka ciekawych urozmaiceń, dzięki którym powidła śliwkowe z czekoladą będą jeszcze smaczniejsze.

Sprawdź smak powideł

Zanim zaczniesz przelewać powidła do czystych słoiczków, koniecznie najpierw je skosztuj. Jest to istotne zwłaszcza wtedy, gdy robisz powidła z dodatkami. Upewnij się, że smak i proporcje są takie, jakie najbardziej smakują Tobie i Twoim bliskim. Jeśli czujesz, że czegoś im brakuje, to doby czas, aby dodać wybrane składniki, które uświetnią smak powideł.

Sprawdź konsystencję powideł

Podczas przygotowywania powideł, zwróć też uwagę na ich konsystencję. Na początku procesu gotowania śliwki dość długo pozostaną w całości. Później, gdy wytrąci się z nich sok, musisz bardziej na nie uważać. Im dłużej będziesz je gotować, tym gęstsze powidła otrzymasz. Śliwki z czasem też bardziej się rozpadną i być może nie będą potrzebowały blendowania. Konsystencja powideł powinna odpowiadać Tobie, więc sam zdecyduj czy powidła są dla Ciebie zadowalające także w tej kwestii również bez blendowania.

Wszystko sprawdzone? Super, pracuj dalej!

Powidła śliwkowe z dodatkami

Gdy dojdziesz do wprawy przy robieniu powideł z czekoladą, pomyśl o dodatkowym urozmaiceniu ich smaku. Możesz zaszaleć z dodatkami, szczególnie u szczytu sezonu śliwkowego! Dzięki temu w smaczny sposób wykorzystasz nadmiar owoców. Co najlepiej sprawdzi się w powidłach?

Czekolada – już tutaj możesz namieszać!

Powidła śliwkowe z czekoladą nie muszą zawsze smakować tak samo. Dodaj do nich różne rodzaje gorzkiej czekolady, na przykład Czekoladę Mocno Gorzką 80% E.Wedel oraz Czekoladę Klasyczną Gorzką 64%. Możesz też użyć połączenia czekolady gorzkiej z mleczną lub samej mlecznej. Powidła będą wtedy bardziej słodkie. Jeśli więc zdecydujesz się na ten wariant, dodaj do powideł najpierw czekoladę, a później ostrożnie uzupełniaj cukier, by powidła śliwkowe nie wyszły za słodkie.

Polskie śliwki węgierki z nutą orientu

"Umyj kilka kilogramów śliwek, usuń pestki, wrzuć śliwki do garnka, dodaj cukier". Tak brzmi klasyczna receptura na powidła śliwkowe, która przechodzi z pokolenia na pokolenie. My uzupełniamy je jeszcze mniej tradycyjnym dodatkiem, jakim jest czekolada. A może dodasz do nich jeszcze coś mniej klasycznego? Musisz wiedzieć, że powidła śliwkowe z czekoladą lubią się bardzo z orientalnymi przyprawami. Możesz do nich dodać między innymi:

  • chilli
  • kardamon
  • cynamon
  • goździki
  • odrobinę czarnego pieprzu.

W jakich proporcjach dodawać je do powideł? Otóż nie ma jednej słusznej reguły. Możesz dodać swoją ulubioną przyprawę, możesz utworzyć unikalną mieszankę kilku z nich. W ten sposób przygotujesz wyjątkowe powidła, które zaskoczą Twoich bliskich i znajomych. A pewnie większość z nich poprosi Cię o przepis na ten wspaniały i oryginalny smakołyk.

Powidła z orientalnymi przyprawami będą idealnym dodatkiem do bożonarodzeniowego piernika.

Powidła śliwkowe dla koneserów

Jeśli chcesz, by Twoje powidła stały się nieco bardziej wyrafinowane, możesz je nieco wzbogacić nutą alkoholu. Do tego rodzaju smakołyku sprawdzą się idealnie alkohole takie jak:

  • porto
  • whisky (single malt)
  • czary rum
  • koniak

Wybierz swój ulubiony! Ile alkoholu dodać do powideł, aby smakowały wyśmienicie? Przy trzech kilogramach śliwek zacznij od 50 ml. Zamieszaj je dokładnie ze śliwkami i spróbuj czy smak Ci pasuje. Jeśli chcesz bardziej podkręcić swoje powidła, dolej więcej alkoholu. Pamiętaj tylko, aby robić to konsekwentnie za pomocą kieliszka i za każdym razem próbować jak wychodzą. Jeśli będziesz lać alkohol prosto z butelki, łatwo możesz przesadzić z jego ilością. W kuchni zdecydowanie łatwiej jest dodawać składniki, niż usuwać ich nadmiar, zwłaszcza w przypadku płynów.

Z czym „lubią się" powidła śliwkowe z czekoladą?

Znasz już kilka pomysłów na to, co dodać do powideł śliwkowych, ale... do czego możesz wykorzystać powidła? Oprócz wspomnianego już piernika powidła śliwkowe z czekoladą możesz wykorzystać do:

  • kanapek – po prostu dodaj je na chlebek i gotowe;
  • tostów francuskich – śniadanie będzie ukoronowane przez powidła śliwkowe w pięknym stylu;
  • naleśników – to idealne nadzienie do słodkiego obiadu lub kolacji;
  • ciasta francuskiego – jeśli lubisz robić ciasteczka francuskie lub croissanty, nadadzą się idealnie jako nadzienie;
  • wafelków – przełóż gotowe wafelki powidłami, pokrój je, połóż na paterę i masz deser gotowy;
  • ciast – powidła dobrze komponują się z biszkoptem, ciastem drożdżowym i ciastem ucieranym.

Jak widzisz, powidła śliwkowe z czekoladą sprawdzą się świetnie zarówno jako dodatek do posiłków na słodko, jak i do deserów i przekąsek. Nie wahaj się więc przed próbowaniem różnych wariantów. Z pewnością znajdziesz swoje ulubione smaki!

Szybkie ciasto idealne z domowymi powidłami śliwkowymi

Jeśli chcesz zrobić proste i szybkie ciasto, które dobrze komponuje się z powidłami, przygotuj ciasto ucierane. Poniżej znajdziesz przepis, z którego w niecałą godzinę wyczarujesz pyszny deser.

Przygotuj:

  • 4 duże jaja
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 300 g mąki

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia, najlepiej tortownicę (24 cm) lub keksówkę;
  3. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do wystudzenia;
  4. Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  5. Do jaj dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i masło. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  6. Przelej ciasto do blaszki i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy jest gotowe z pomocą testu suchego patyczka.

Ostudzone ciasto podawaj z powidłami śliwkowymi. Jeśli piekłeś je w tortownicy, rozkrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Jeśli robiłeś je w keksówce, najpierw pokrój ciasto na plastry, a następnie każdy z nich posmaruj powidłami przed podaniem.

Twoje ciasto jest gotowe! Smacznego!

 

Komentarze