Liczba porcji5
Łączny czas:5 godz. 0 min
Przygotowanie:250 min
Oczekiwanie:300 min
Poziom trudności:Trudne

Powidła śliwkowe z czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 3 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 0,5 kg cukru
  • cukier waniliowy
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki gorzkiej czekolady Wedel
  • 5-6 łyżek kakao
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Śliwki myjemy i pestkujemy. Wkładamy do garnka i gotujemy przez ok 3 godziny, ciągle mieszając, aż zgęstnieją. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez ok pół godziny. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Olga Mosiej 6 marca 2016 13:08
    połączenie czekolady i śliwek dotychczas znałam jedynie w pralinkach i czekoladzie nadziewanej. Uwielbiam tradycyjne powidła śliwkowe i krem czekoladowy, ale do tej pory nie próbowałam ich połączyć razem. Przepis wydał mi się szalenie interesujący i postanowiłam go wypróbować. Efekt końcowy zachwycił nie tylko mnie, ale również wszystkich domowników. Zrobiłam tylko kilka słoiczków, ale znikają w oka mgnieniu. Intensywny czekoladowy i śliwkowy smak uzupełniają się nawzajem i to połączenie na pewno przypadnie do gustu smakoszom zarówno powideł jak i kremu czekoladowego.