Liczba porcji4
Łączny czas:10 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:10 min
Poziom trudności:Średnie

Pierogi na słodko z białą czekoladą i malinami

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę przesiej do miski i zrób wgłębienie. Wbij do niego jajko.

  • 2

    Zacznij wyrabiać ciasto, powoli dodając gorącą wodę. Uważaj, aby się nie poparzyć!

  • 3

    Nie przerywając wyrabiania, dodaj teraz zimną wodę.

  • 4

    Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.

  • 5

    W międzyczasie rozmroź maliny, o ile korzystasz mrożonych.

  • 6

    Czekoladę i miętę posiekaj. Następnie połącz (łyżką) z malinami, aby powstał farsz.

  • 7

    Gotowe ciasto podziel na 2 części. Pierwszą rozwałkuj dość cienko.

  • 8

    Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka, z których powstaną pierogi.

  • 9

    Na środek każdego kółka połóż łyżkę farszu i ulep pierogi. Jak możesz przeczytać tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/gotowanie/jak-zrobic-ciasto-na-pierogi/, aby brzegi pierogów lepiej się lepiły, możesz użyć odrobiny wody i posmarować je nią.

  • 10

    Tak przygotowane pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na górę garnka.

  • 11

    Podawaj np. ze śmietanką kremówką z nutą cynamonu lub z sosem malinowym.

Oceń przepis:

Chociaż połączenie białej czekolady i malin oraz mięty wydaje się dość nieoczywiste, świeża mięta i nieco kwaskowe owoce doskonale przełamią delikatny i mocny smak czekolady. Dzięki temu farsz będzie bardzo smaczny i zaskakująco nieoczywisty.

Z czym podać pierogi z białą czekoladą i malinami?

Jak udało Ci się przeczytać powyżej, do spółki z pierogami polecamy szczególnie śmietanę lub sos malinowy. Rozwińmy jednak nieco bardziej tę kwestię.

Jeśli chcesz zaserwować pierogi ze śmietaną kremówką, najlepiej będzie, jeśli wcześniej ogrzejesz ją do temperatury pokojowej. Pierogi po wyjęciu z garnka i odcedzeniu wyłóż na talerze. Weź odrobinę masła na widelec, rozsmaruj po daniu, posyp odrobiną cukru, a na to wylej kilka kleksów śmietany.

Uwaga! Jeśli chcesz, śmietanę możesz równie dobrze ubić, aby uzyskać bardziej efektowne danie.

A co z sosem malinowym? Weź garstkę malin z tych przeznaczonych na farsz. Lekko podsmaż z dodatkiem kilku łyżek wody. Dodaj łyżkę cukru. Tak powstanie mus, który idealnie uzupełni pierogi. Nie zapomnij o listku mięty na sam wierzch!

To oczywiście tylko niektóre opcje dodatków do pierogów. Możesz równie dobrze po prostu posypać je resztką owoców i cukrem albo np. sięgnąć po zmieszany z cukrem pudrem serek mascarpone. Próbuj i eksperymentuj, aby znaleźć naprawdę dobre połączenie!

Kakaowe ciasto na pierogi? Czemu nie!

Chcesz, aby te deserowe pierogi nabrały jeszcze ciekawszego smaku? Co powiesz o urozmaiceniu ciasta? Zrobisz to w bardzo prosty sposób. Do mąki, jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania, dodaj ok. 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Nada masie bardziej „czekoladowego” koloru oraz ciekawie wzbogaci smak. To prosty i szybki trik, który robi różnicę!

Jakie jeszcze owoce pasują do pierogów na słodko?

Z tego przepisu możesz skorzystać również wówczas, gdy pod ręką nie masz malin. Z powodzeniem zastąpisz je innymi owocami. Najlepiej sprawdzą się truskawki lub poziomki. Możesz jednak sięgnąć także po wiśnie, jak również bardziej egzotyczne mango.

Pamiętaj! Nie tylko owoce możesz podmienić na inne? Co powiesz na to, aby białą czekoladę zastąpić tą mleczną albo karmelową? To również stworzy ciekawe połączenia, które pokochają zarówno najmłodsi, jak i starsi.

Przyrządzając pierogi na słodko, zwróć uwagę na prawidłowe rozwałkowanie ciasto, a także naprawdę dokładne zlepienie brzegów każdego pierożka. Przecież nie chcesz, żeby pyszny farsz rozpłynął się we wrzącej wodzie?

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: