Owsianka z kakao i cynamonem
6
5 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Owsianka z kakao i cynamonem

Owsianka z kakao i cynamonem to niezawodne połączenie, które doda Ci energii na cały dzień. W naszym przepisie proporcje składników podaliśmy w taki sposób, abyś uzyskał z nich idealnie gęste, lekkie i obłędnie smakujące śniadanie. Z pewnością pokocha je każdy z domowników.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Owsianka z kakao — gęsta czy rzadka?

Są dwie szkoły tego, jak należy robić owsiankę. Niektórzy wolą ją w wersji na gęsto, czyli taką, którą można jeść wręcz widelcem. Według innych, idealna owsianka z kakao powinna być jedynie zawiesista, konsystencją przypominać zupę mleczną. O gustach się nie dyskutuje, ale wiemy, że dobrze wykonany przepis będzie smakował większości osób – bez względu na formę podania. Jeśli nie chcesz, aby taka wersja śniadania szybko się znudziła, możesz ją modyfikować na wiele sposobów.

  • Najpopularniejszym sposobem przygotowania owsianki z kakao jest ten, zaproponowany przez nas. Innym jest zalanie płatków wrzątkiem – ten będzie wygodny szczególnie na szybkie śniadanie na ciepło. Kolejną opcją jest zrobienie tzw. owsianki „nocnej”, którą zostawia się na kilka godzin w lodówce;
  • Czy wiesz, że owsiankę możesz także upiec? Wtedy płatki górskie wymieszane z jajkiem, mlekiem, czekoladą oraz dowolnymi dodatkami musisz po prostu przełożyć do formy i zapiekać, aż się zarumienią. Smak będzie obłędny!
  • Owsianka z kakao może być serwowana również w innej, modnej obecnie formie. Jeśli umieścisz ją w słoiczkach, rozwiąże się problem z zabieraniem jedzenia w tak kłopotliwej formie do pracy czy szkoły. Jako jedna z warstw, owsianka może stanowić część bardzo wyrafinowanego deseru np. z serkiem mascarpone, orzechami oraz owocami;
  • Ostatnim pomysłem na podanie owsianki z kakao jest… zrobienie z niej placków! Odrobina mąki, jajko i banan jako „słodzidło” wystarczą, aby zyskać kleistą konsystencję, w sam raz do usmażenia na patelni.

Dlaczego owsianka z kakao to dobry pomysł na śniadanie?

Najlepszym dowodem na to, że owsianka jest daniem prostym i pysznym świadczy fakt, że 10 października został ustanowiony Światowym Dniem Owsianki! Oznacza to, że danie ma zwolenników nie tylko w Polsce, ale też za granicą, gdzie jest równie popularnym poisłkiem. Już Mongołowie i Brytyjczycy żyjący w średniowieczu i pracujący fizycznie wierzyli w jej wyjątkowe właściwości. To prawda — szczególnie owsianka z dodatkiem kakao może być sporym zastrzykiem energii. Dzięki ulubionym dodatkom będzie smakowała jeszcze lepiej i możesz być spokojny/a o to, że przekonają się do niej nawet największe niejadki. Oczywiście w tym przypadku kluczem do sukcesu jest czekolada — trudno jej się oprzeć, szczególnie o poranku!

Dodatki do owsianki z kakao

Nasz przepis na owsiankę z kakao to podstawowa receptura, którą na pewno zechcesz zmodyfikować z czasem. Aby śniadanie było jeszcze bardziej wartościowe i smaczne możesz dołożyć do niego:

  • bakalie — suszone owoce, w tym rodzynki, daktyle, morele, żurawinę,
  • chrupiące orzechy — laskowe, włoskie, migdały,
  • jogurtem greckim i dżemem,
  • i oczywiście - sezonowe owoce — zimą cytrusami, latem jagodami i truskawkami.

Gotowy/a na podjęcie śniadaniowego wyzwania i przetestowanie przepisu, który okaże się lepszy niż kanapki?

Płatki owsiane - jakie wybrać do swojej owsianki z kakao i cynamonem?

Pewnie zastanawiasz się nad tym, czym różnią się płatki owsiane dostępne w sklepie. Ważne, abyś wiedział/a, że niezależnie od tego, jakie wybierzesz, na pewno Twoja owsianka będzie wyśmienita.

Na sklepowej półce z pewnością znajdziesz przynajmniej trzy rodzaje płatków owsianych: płatki górskie, błyskawiczne i zwykłe.

Tak naprawdę płatki owsiane powstają ze zbóż i to, jakie możemy kupić zależy od procesu ich przygotowania, zanim trafią na sklepową półkę.

  • Płatki owsiane – zwykłe (pełnoziarniste) - są najmniej przetworzone i dlatego gotuje się je najdłużej ze wszystkich płatków,
  • Płatki owsiane - błyskawiczne - poddaje się je działaniu pary, dlatego potem wystarczy je zalać wrzątkiem i są już gotowe,
  • Płatki górskie - ziarna są rozdrabniane i zgniatane - dlatego gotują się szybciej niż zwykłe, a dłużej niż błyskawiczne.

Płatki z cynamonem. Owsianka po Twojemu w kilka minut

Największa zaletą tego przepisu jest to, że możesz wykorzystać te składniki, któremasz akurat w kuchennej szafce. Sprawdź, jakie masz składniki i twórz własne kompozycje smakowe.

Warto mieć w kuchni: świeże lub liofilizowane maliny, ulubione owoce, soczyste borówki i pożywne truskawki.

Perfekcyjna owsianka to taka, którą możesz doprawić do smaku miodem, syropem klonowym, a jeśli masz ochotę to nawet bitą śmietaną. Czas przygotowania może się różnić, ale tak naprawdę to niewiele więcej niż przygotowanie kanapki.

Dodaj do kolejnej listy zakupów: miód, migdały, mleko, cynamon, sezonowe owoce, torebki z orzechami, nasiona chia i masło orzechowe...

Pyszna owsianka. Przepis z masłem orzechowym

Jak zrobić owsiankę z masłem orzechowym? To proste. Wystarczy, że po zdjęciu z kuchenki, dodasz masło orzechowe do gotowej owsianki. Odczekaj chwilę, aż owsianka przestygnie, a potem wymieszaj masło orzechowe z płatkami.

Dopiero potem dodawaj inne składniki. Jeśli chcesz udekorować owsiankę, polej ją syropem klonowym i ułóż kostki czekolady w dowolnej kompozycji. Taka owsianka to również świetny pomysł na szybki deser.

Syrop klonowy i rodzaje masła orzechowego znajdziesz w wybranych sklepach w Twojej okolicy. Jeśli nie przepadasz za tymi smakami – zawsze możesz je wymienić na tradycyjny miód.

 

Na jakim mleku przygotować owsiankę? Gotuj ją na małym ogniu, aż rozmięknie

Wiesz już, że warto dodać do niej posiekane orzechy, odrobinę nasion chia i szczyptę soli. Możesz ją podawać z różnymi dodatkami. To smakowity pomysł na śniadanie i deser.

Poza tym możesz ją przygotować na mleku roślinnym: owsianym, migdałowym lub ryżowym. Takiej owsiance niczego nie brakuje, a do smaku możesz dodać tahinę, borówki i mieszanki smakołyków z kandyzowanymi owocami w tle. Do dobrej owsianki da się przekonać każdego!

 

Sprawdź jakie dodatki przygotować na kolejne dni i eksperymentuj. Mieszaj owoce, orzechy i słodkie dodatki. Sięgnij po ulubioną czekoladę i osłodź sobie poranek i niejedno leniwe popołudnie. Smacznego!

Komentarze