Owsianka z kakao i cynamonem
2
5 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Owsianka z kakao i cynamonem

Owsianka z kakao i cynamonem to niezawodne połączenie, które doda Ci energii na cały dzień. W naszym przepisie proporcje składników podaliśmy w taki sposób, abyś uzyskał z nich idealnie gęste, lekkie i obłędnie smakujące śniadanie. Z pewnością pokocha je każdy z domowników.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Owsianka z kakao — gęsta czy rzadka?

Są dwie szkoły tego, jak należy robić owsiankę. Niektórzy wolą ją w wersji na gęsto, czyli takiej, którą można jeść nawet widelcem. Według innych, idealna owsianka z kakao powinna konsystencją nieco przypominać zupę mleczną, a nawet nadawać się do picia. O gustach się nie dyskutuje, ale wiemy, że dobrze wykonany przepis będzie smakował większości osób – bez względu na formę podania. Jeśli nie chcesz, aby taka wersja śniadania szybko się znudziła, możesz ją modyfikować na wiele sposobów.

  • Najpopularniejszym sposobem przygotowania owsianki z kakao jest ten, zaproponowany przez nas. Gotowanie lub zalewanie wrzątkiem to sposób, aby zaserwować śniadanie nią ciepło. Inną opcją jest zrobienie tzw. owsianki „nocnej”, którą zostawia się na kilka godzin w lodówce, aby była gotowa do zjedzenia po przebudzeniu.
  • Czy wiesz, że owsiankę możesz także upiec? Wtedy płatki górskie wymieszane z jajkiem, mlekiem, czekoladą oraz dowolnymi dodatkami musisz po prostu przełożyć do formy i zapiekać, aż się zarumienią. Smak będzie obłędny!
  • Owsianka z kakao może być serwowane również w innej, modnej obecnie formie. Jeśli umieścisz ją w słoiczkach, rozwiąże się problem z zabieraniem jedzenia w tak kłopotliwej formie do pracy czy szkoły. Jako jedna z warstw, owsianka może stanowić część bardzo wyrafinowanego deseru np. z serkiem mascarpone, orzechami oraz owocami.
  • Ostatnim pomysłem na podanie owsianki z kakao jest…. zrobienie z niej placków! Odrobina mąki, jajko i banan jako „słodzidło” wystarczą, aby zyskać kleistą konsystencję, w sam raz do usmażenia na patelni.

Dlaczego owsianka z kakao to dobry pomysł na śniadanie?

Najlepszym dowodem na to, że owsianka jest daniem prostym i pysznym świadczy fakt, że 10 października został ustanowiony Światowym Dniem Owsianki! Oznacza to, że danie ma zwolenników nie tylko w Polsce, ale też za granicą, bo właściwie stamtąd się wywodzi. Już Mongołowie i Brytyjczycy żyjący w średniowieczu i pracujący fizycznie wierzyli w jej wyjątkowe właściwości. To prawda — szczególnie owsianka z kakao może być sporym zastrzykiem energii. Dzięki ulubionym dodatkom będzie smakowała jeszcze lepiej i możesz być spokojny o to, że będą nią zajadać się nawet największe niejadki. Oczywiście w tym przypadku kluczem do sukcesu jest czekolada — trudno jej się oprzeć, szczególnie o poranku!

Dodatki do owsianki z kakao

Nasz przepis na owsiankę z kakao to podstawowa receptura, którą na pewno zechcesz zmodyfikować z czasem. Aby śniadanie było jeszcze bardziej wartościowe i smaczne możesz dołożyć do niego:

  • bakalie — suszone owoce, w tym rodzynki, daktyle, morele, żurawinę,
  • chrupiące orzechy — laskowe, włoskie, migdały,
  • serwować z jogurtem greckim i dżemem,
  • podawać z sezonowymi owocami — zimą cytrusami, latem jagodami i truskawkami.

Gotowy na podjęcie śniadaniowego wyzwania i przetestowanie przepisu, który okaże się lepszy niż kanapki? Życzymy smacznego!

Komentarze