Liczba porcji2
Łączny czas:20 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Średnie

Omlet czekoladowy z płatkami owsianymi i pomarańczą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100 gramów płatków owsianych górskich (mogą być pełnoziarniste),
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka cukru lub jego zamienników — ksylitol, syropu daktylowe, banana,
  • jedna pomarańcza,
  • olej do smażenia (pominąć, jeśli zamierzasz piec omleta).
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wyparz pomarańczę, bardzo dokładnie oczyszczając jej skórkę.

  • 2

    Skórkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  • 3

    Z reszty owocu starannie wyciśnij sok (usuń pestki) i umieść w miseczce.

  • 4

    Przygotuj płatki owsiane — zmiel je na mąkę lub namocz we wrzątku i po kilku minutach odciśnij z nadmiaru wody.

  • 5

    Czekoladę pokrusz w bardzo drobną kosteczkę — część odłóż do posypania omletu.

  • 6

    W drugiej misce wymieszaj suche składniki.

  • 7

    Oddziel białka od żółtek.

  • 8

    Żółtka wraz z innymi mokrymi składnikami dodaj do pozostałych i starannie wymieszaj.

  • 9

    Białka ubij na sztywną, lśniącą pianę i przełóż do miski. Zamieszaj delikatnie aż się połączą z pozostałymi składnikami

  • 10

    Rozgrzej odrobinę oleju na patelni.

  • 11

    Przełóż porcję masy na patelnię i smaż z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru i ścięcia się jajek. Ewentualnie umieść w naczyniu żaroodpornym i upiecz w piekarniku.

  • 12

    Serwuj posypane czekoladą i ozdobione owocami.

Oceń przepis:

Omlet czekoladowy – w czym tkwi jego fenomen?

Współczesna wersja omletu powstała na kanwie licznych modyfikacji klasycznego przepisu, opracowanego jeszcze przez starożytnych Rzymian[MG1] . Wykorzystali oni same jajka, które smażyli aż do zarumienienia z dwóch stron. Dopiero Europejczycy, a dokładniej Francuzi, odkryli to danie na nowo i zaproponowali je w wielu ciekawych odsłonach. Omlet czekoladowy to tylko jedna ze słodkich wersji. Równie dużą popularnością cieszą się receptury klasyczne i tradycyjne, np. włoska frittata, japońskie tamagi czy hiszpańska tortilla.

 

Zaletą omletów jest to, że:

  • składają się z niewielu składników,
  • są łatwe w przygotowaniu,
  • są uniwersalne — smaczne zarówno na słodko, jak i na słono.

Omlet czekoladowy to świetny pomysł na śniadanie, kolację, deser czy podwieczorek. Robi się go ekspresowo ze składników, które niemal każdy zawsze ma w domu. Ciekawostka jest taka, że poznawszy niezawodny przepis na bazę możesz dowolnie modyfikować sposób podania, dobór dodatków czy wersję — słodka lub słona. Ciekawą wersją tego przysmaku, która na pewno zainteresuje wielbicieli łakoci, jest biszkoptowy omlet czekoladowy. Jak sama nazwa wskazuje, jest on niezwykle puszysty, często serwowany z dodatkiem rodzynek i innych bakalii.

 

Omlet czekoladowy – inny niż klasyczny

Klasyczny omlet czekoladowy można przyrządzić z mąką pszenną. Jeżeli jednak zależy Ci na zdrowszej wersji tego placka, postaw na bardziej wartościowe zamienniki. Proponowane przez nas płatki owsiane, w tym przepisie możesz wykorzystać na dwa sposoby:

  • przemielić na mąkę owsianą,
  • namoczyć we wrzątku i po kilku minutach w takiej formie wykorzystać jako składnik masy na omlet.

Walory omletu czekoladowego podnosi też klasyczna gorzka czekolada z dużą zawartością kakao oraz owocowa wkładka. Wybraliśmy pomarańczę, ponieważ można wykorzystać z niej sok i skórkę, a na końcu wykorzystać do ozdoby.

Unikasz smażenia? Alternatywą dla takiej formy obróbki termicznej będzie wykonanie pieczonego omletu czekoladowego. Wystarczy, że masę przełożysz do żaroodpornej patelni i na kilka minut umieścisz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Pamiętaj też o wyborze składników dobrej jakości. Te najtańsze mogą nie tylko gorzej smakować, ale też zawierać zbędne ulepszacze czy substancje chemiczne. Podstawowym składnikiem jest oczywiście czekolada i to ona powinna być kupowana rozsądnie. W ofercie E.Wedel znajdziesz kilka wersji tego produktu – mleczne czy białe, lekko gorzkie o 50% zawartości kakao, deserową klasykę (czyli czekoladę Jedyną), a także czekoladę mocno gorzką 80%. Każda z nich nada się, aby zrobić omlet czekoladowy.

 

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: