Naleśniki to nie tylko nieśmiertelny deser z serem i rodzynkami – dzięki otwarciu się na świat w naszej kuchni coraz częściej goszczą nowe, często nietypowe kombinacje smaków i zapachów.

Tradycyjne ciasto naleśnikowe dobrze sobie z tym radzi – ale prawdziwe pole do popisu uzyskamy dopiero dzięki zastosowaniu do jego tworzenia nowego, wyjątkowej jakości składnika – kakao.

Możliwości:

Naleśniki z kakao z łatwością dostosujemy do swojego gustu i wybranych dodatków – wszystko dzięki łatwości, z jaką możemy manipulować proporcjami składników:
  • Im więcej kakao – tym naleśniki bardziej "poważne", a nawet gorzkie
  • Dodatek cukru – to naleśniki z kakao w wersji "na słodko"
Oczywiście zwykły cukier możemy zastąpić cukrem trzcinowym – pamiętajmy wtedy o jego rozdrobnieniu.

Naleśniki z kakao – propozycje dodatków:

Jeżeli podczas przygotowywania dodaliśmy więcej kakao, uzyskując stonowany smak gotowych naleśników – w roli dodatków sprawdzi się szeroka gama produktów:
  • Mięso, zarówno w formie pieczonej, jak i smażonej czy duszonej.
  • Ryby – gatunki o delikatnym, jasnym mięsie świetnie smakują w połączeniu z naleśnikami z kakao i odrobiną cytryny.
  • Żółty ser – sprawdzi się w połączeniu z mięsem i poddany zapiekaniu.
  • Bardzo słodkie dodatki – kontrast z ciastem naleśnikowym zapewni nam sukces.