W takiej formie deser zrobi prawdziwą furorę na przyjęciu u znajomych, a także podczas leniwego, deszczowego popołudnia w rodzinnym gronie. Orzeźwiający aromat mięty przełamie słodycz deseru, wydobywając z niego zupełnie nowe aromaty . Tego po prostu trzeba spróbować!
Co zrobić, żeby babeczki miętowo-czekoladowe udały się?
Podstawą sukcesu przy wykonywaniu tego deseru jest postawienie na wysokiej jakości składniki. Nie możesz sobie pozwolić na żadne kompromisy. Dobieraj najlepsze składniki i postaraj się zachować ich proporcje. Uwaga! Jeżeli chcesz przyrządzić więcej babeczek, podwój lub potrój ilość każdego z elementów znajdujących się na liście.
Ważne jest również, aby:
- starannie wymieszać ze sobą składniki – grudki mogą spowodować, że babeczki „opadną” lub że pojawi się zakalec,
- dobrze ubić pianę – to ona nada deserowi puszystości,
- pilnować czasu pieczenia – zbyt krótki sprawi, że konsystencja deseru będzie zbyt „gliniasta”, a zbyt długi doprowadzi do nadmiernego wysuszenia.
Jak urozmaicić babeczki miętowo-czekoladowe?
Niecodzienny smak babeczek miętowo-czekoladowych jest sam w sobie atrakcją. Możesz jednak pomyśleć o tym, aby je nieco urozmaicić. Jak? Dobry pomysł to między innymi:
- przygotowanie kremu, którym udekorujesz babeczki po upieczeniu – dobrze sprawdzi się np. cytrusowy, powstały z mango i natki kolendry lub intensywnie czekoladowy,
- dodanie do kompozycji bakalii – np. orzechów pinii, laskowych lub suszonych moreli,
- zwiększenie ilości miętowego lub czekoladowego smaku – przez eksperymentowanie z proporcjami czekolady i mięty.
Możesz również pokusić się o dodanie do deseru nutki chilli, która również w ciekawy sposób uzupełni recepturę. Spróbuj i wyjdź poza schemat. Deser czekoladowy z miętą zachwyci Twoich najbliższych i szybko dołączy do popisowych dań, które przygotowujesz.
Nasz przepis na babeczki czekoladowe będzie wspaniałym wyborem dla ludzi preferujących klasyczne smaki!
Komentarze