Liczba porcji22
Łączny czas:1 godz. 31 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:1 min
Poziom trudności:Trudne

Łamańce

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 jajo
  • 140g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej
  • 10g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę, sól, cukier puder (120g) i Kakao Ekstra Ciemne z Ghany E.Wedel wysypać na stolnicę. Dodać resztę składników i zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać odrobinę mleka.

  • 2

    Po zagnieceniu ciasto rozwałkować na cienki placek.

  • 3

    Nożem wycinać prostokąty z rozwałkowanego ciasta. Jeden koniec każdego prostokąta obrócić (zawinąć) o 180stopni. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180°C przez 15min*. Upieczone ciastka ostudzić. Po ostudzeniu oprószyć resztą cukru pudru. Łamańce są doskonałym dodatkiem do świątecznego maku na słodko lub kutii. *czas pieczenia zależy od grubości ciastek, rodzaju piekarnika i dokładnej temperatury.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Lidia Sebastian 13 marca 2016 21:49
    Szybkie i proste ciastka, idealne na zaspokojenie pypcia.
  • Kazimierz Skrabel 12 marca 2016 22:38
    Przepyszne łamańce na bazie wedlowskiego kakaa polecam na wyjątkowe okazje. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem. Szybko znikają z talerza. Są lekkie i delikatne. To prawdziwy hit w domu. Nie są pracochłonne, powstają wprost błyskawicznie. Stanowią idealny dodatek do porannej kawy.
  • Ewa BIałuska 12 marca 2016 21:52
    Fajne, szybkie czekoladowe ciastka. Najlepiej smakują namoczone w kawie lub herbacie.
  • Marci Seremet 11 marca 2016 22:14
    calkiem smaczne ciasteczka, jak widac nie chcialo mi sie bawic z wycinaniem, wiec uzylem foremek do kruchych ciastek;)
  • Angelika Błaszkowska 8 marca 2016 23:56
    Przepis prosty do wykonania, ze składników których każdy łasuch czekolady posiada w swojej kuchni. :) Łamańce są idealną przekąską na prawe humoru i wiosenne poranki, przypadną do gustu każdemu są cieniutkie, chrupiące dla jednych wystarczy ich niewielka słodycz dla innych idealne będą w połączeniu ze słodszym deserem. Przepis ten dopisze do moich niezawodnych i szybkich przepisów.
  • Sylwia Teterycz 3 marca 2016 17:50
    Szybkie, nie za słodkie czekoladowe ciasteczka idealne do kawy lub ciepłego mleka. Pokruszone mogą tez posłużyć jako chrupiąca posypka do waniliowych lodów.