Liczba porcji6
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić ciastka owsiane

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g masła
  • 60 g miodu lipowego lub 50 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • Tabliczka czekolady Jedynej E. Wedel
  • Kakao z Ghany - Do oprószenia ciastek
  • rodzynki sułtańskie
  • laska wanilii
  • suszona żurawina
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Na patelni rozpuść masło, a kiedy zmieni już swoją konsystencję przelać do miseczki (opcjonalnie: dodać miąższ z wydrążonej wcześniej laski wanilii). Rozpuszczone masło zmiksuj z miodem lub cukrem (zalecamy miód – dzięki niemu ciastka z płatków owsianych będą miały bogatszy aromat i bardziej złocisty kolor po upieczeniu).

  • 2

    Do słodkiej masy dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe (jeżeli chcesz, aby twoje ciastka z płatków owsianych pozostały dłużej chrupiące to przed połączeniem składników delikatnie upraż płatki na patelni). Teraz możesz użyć swoich ulubionych składników. Możesz dodać pokrojoną, w dość drobną kostkę, czekoladę Jedyną E.Wedel, rodzynki sułtańskie lub suszoną żurawinę.

  • 3

    Nastaw, odpowiednio wcześniej, piekarnik na 180 stopni – pamiętaj ciastka należy wkładać do nagrzanego już piekarnika, w przeciwnym razie brzegi ciastek się spieką, podczas gdy jego środek będzie niedopieczony.

  • 4

    Blaszkę nakryj papierem do pieczenia. Z powstałej masy ulep kulki, które spłaszczaj na powierzchni blachy, tak aby powstały okrągłe ciastka o średnicy 3 cm. Wypełnioną blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika na 15 min (pamiętaj, że każdy piekarnik grzeje inaczej, więc czas pieczenia może się różnić +/- o minutę) Upieczone ciastka pozostaw na kratce do ostygnięcia.

  • 5

    Czekoladę Jedyną E. Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce – takiej, która średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić mniejszym garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek napełniony w ¼ wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą.

  • 6

    Rozpuszczoną klasyczną czekoladę Jedyną E. Wedel polewamy wcześniej wystudzone ciastka z płatków owsianych i czekamy, aż stężeje, po czym ponownie je odwracamy. Do oprószenia ciastek używamy Kakao z Ghany E.Wedel, które przez sitko równomiernie rozprowadzamy na każdym spodku. Kakao idealnie złamie słodycz całości swoją delikatnie drażniącą podniebienie goryczką. Twoje ciastka z płatków owsianych są gotowe, a ich przyrządzenie zajęło Ci mniej niż godzinę!

Oceń przepis:

W czasach starożytnych był uważany za chwast, dzisiaj staje się coraz częstszym zamiennikiem dla popularniejszych zbóż: pszenicy, żyta. Owies, który pamiętasz zapewne z dzieciństwa, kiedy to mama podawała Ci go na mleku w formie owsianki, teraz w zupełnie innym wydaniu.

Przepis na chrupiące ciastka z płatków owsianych w klasycznej czekoladzie Jedynej E.Wedel

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: