Na patelni rozpuść masło, a kiedy zmieni już swoją konsystencję przelać do miseczki (opcjonalnie: dodać miąższ z wydrążonej wcześniej laski wanilii). Rozpuszczone masło zmiksuj z miodem lub cukrem (zalecamy miód – dzięki niemu ciastka z płatków owsianych będą miały bogatszy aromat i bardziej złocisty kolor po upieczeniu).
Do słodkiej masy dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe (jeżeli chcesz, aby twoje ciastka z płatków owsianych pozostały dłużej chrupiące to przed połączeniem składników delikatnie upraż płatki na patelni). Teraz możesz użyć swoich ulubionych składników. Możesz dodać pokrojoną, w dość drobną kostkę, czekoladę Jedyną E.Wedel, rodzynki sułtańskie lub suszoną żurawinę.
Nastaw, odpowiednio wcześniej, piekarnik na 180 stopni – pamiętaj ciastka należy wkładać do nagrzanego już piekarnika, w przeciwnym razie brzegi ciastek się spieką, podczas gdy jego środek będzie niedopieczony.
Blaszkę nakryj papierem do pieczenia. Z powstałej masy ulep kulki, które spłaszczaj na powierzchni blachy, tak aby powstały okrągłe ciastka o średnicy 3 cm. Wypełnioną blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika na 15 min (pamiętaj, że każdy piekarnik grzeje inaczej, więc czas pieczenia może się różnić +/- o minutę) Upieczone ciastka pozostaw na kratce do ostygnięcia.
Czekoladę Jedyną E. Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce – takiej, która średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić mniejszym garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek napełniony w ¼ wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą.
Rozpuszczoną klasyczną czekoladę Jedyną E. Wedel polewamy wcześniej wystudzone ciastka z płatków owsianych i czekamy, aż stężeje, po czym ponownie je odwracamy. Do oprószenia ciastek używamy Kakao z Ghany E.Wedel, które przez sitko równomiernie rozprowadzamy na każdym spodku. Kakao idealnie złamie słodycz całości swoją delikatnie drażniącą podniebienie goryczką. Twoje ciastka z płatków owsianych są gotowe, a ich przyrządzenie zajęło Ci mniej niż godzinę!
W czasach starożytnych był uważany za chwast, dzisiaj staje się coraz częstszym zamiennikiem dla popularniejszych zbóż: pszenicy, żyta. Owies, który pamiętasz zapewne z dzieciństwa, kiedy to mama podawała Ci go na mleku w formie owsianki, teraz w zupełnie innym wydaniu.
Przepis na chrupiące ciastka z płatków owsianych w klasycznej czekoladzie Jedynej E.Wedel
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: