Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:45 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak upiec ciasto cytrynowe?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 500 gramów masła
  • 500 gramów mąki
  • 10 jajek
  • 5 cytryn
  • 500 gramów cukru (możesz dodać mniej)
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
  • 100 gramów gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów cukru (na litr wody)
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Składniki, których używa się do przygotowania ciasta cytrynowego powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć masło i jajka z lodówki odpowiednio wcześniej.

  • 2

    Na początku sparz jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na gęstą pianę dodając powoli połowę ilości cukru. Piana powinna być taka jak na bezę, gęsta i sztywna. Nie powinny zostawać żadne drobinki cukru.

  • 3

    W drugiej misce utrzyj pozostały cukier z masłem. Do masy dodawaj po jednym żółtku. Składniki po wymieszaniu powinny mieć konsystencję kleju, tj. być gęstą mieszaniną. Cytryny wyszoruj i wyparz. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ich skórkę.

  • 4

    Do masy maślano-jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu połączenia składników. Na koniec dodaj do składników ubitą z białek pianę. Pamiętaj, by dodawać ją stopniowo, cały czas mieszając. Na końcowym etapie dodaj skórkę z cytryn.

  • 5

    Weź okrągłą blaszkę lub tortownicę i wysmaruj ją masłem oraz oprósz bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wlej masę do formy i włóż do piekarnika. Piecz całość przez 45 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

  • 6

    Zrób gruszki w czekoladzie. Owoce obierz dokładnie ze skóry. Wydrąż z nich także gniazda nasienne. Możesz pozostawić łodyżkę – będą się wtedy prezentowały efektowniej. Wlej wodę do wysokiego garna i umieść w niej cukier. Doprowadź mieszankę do wrzenia.

  • 7

    Umieść gruszki w garnku i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij gruszki z wody i przełóż do innej miseczki. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 8

    Najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli polewę czekoladową wykonamy samodzielnie. Gorzką czekoladę Jedyną E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce – takiej, której średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić garnkiem).

  • 9

    Garnek napełniony w 1⁄4 wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Dodaj do miseczki masło i jak tylko składniki się rozpuszczą, wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną polewę wykorzystaj do udekorowania owoców.

Oceń przepis:

Puszyste i delikatne ciasto świetnie się sprawdzi jako deser na przyjęciu. Będzie on smakował wszystkim, nawet najmłodszym! Klasyczne ciasto cytrynowe nie jest jednak zbyt efektowne. Wystarczy jednak, że zostanie podane z gruszkami w czekoladzie, które będą idealnie się komponować smakowo i wizualnie z prostym „cytryniakiem”.

Ciasto cytrynowe, krojone na trójkąty, serwuj na talerzu z gruszką w czekoladzie. Dodatkowo możesz przyozdobić każdą porcję listkiem świeżej mięty.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: