Liczba porcji8
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:70 min
Oczekiwanie:50 min
Poziom trudności:Średnie

Jak przygotować pyszne brownie z bananami, karmelem i bitą śmietaną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - 250 gramów
  • 180 gramów masła
  • 200 gramów cukru białego
  • 100 gramów cukru brązowego
  • Kakao - 3 łyżki
  • 150 gram mąki pszennej
  • 250 mililitrów mleka
  • 6 jajek
  • Kieliszek rumu
  • 3 banany
  • 250 mililitrów śmietany 30%
  • 30 mililitrów wody
  • Łyżeczka cukru pudru
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Klasyczną gorzką czekoladę E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce, takiej, która średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką). Dodaj 150 gramów masła, mleko i rum.

  • 2

    Garnek napełniony w ¼ wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że składniki nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z wodą. Jak czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników, zdejmij z ognia.

  • 3

    Jajka umieść w głębokim pojemniku i ubij z białym cukrem na puszystą masę (używaj najwyższych obrotów). Jak uzyskasz odpowiednią konsystencję, przesiej przez sitko mąkę i Kakao cały czas mieszając całość tak, aby nie powstały grudki, po czym wlej ciepłą jeszcze masę czekoladową (nie zapomnij, że wszystko cały czas delikatnie mieszasz!).

  • 4

    Nastaw piekarnik na 160 stopni. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Wlej brownie do tortownicy. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut (włóż patyczek do ciasta, jeżeli będzie suchy twoje brownie jest już gotowe). Wyjmij i poczekaj, aż ciasto ostygnie.

  • 5

    Banany obierz i pokrój na 3 części. Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuść brązowy cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złocistej konsystencji (uważaj w czasie przygotowywania karmelu - rozgrzany ma temperaturę 300 stopni i w razie kontaktu ze skórą grozi poważnymi poparzeniami). Dodaj pozostałe masło. Jak masa będzie już jednolita dodaj banany. Podgrzewaj około 6 minut. Banan zmieni swoją objętość i się zarumieni, wtedy możesz zdjąć rondelek z ognia.

  • 6

    Wlej schłodzoną śmietankę do miseczki. Zacznij ubijać przez 30 sekund na niskich obrotach, po czym dodaj łyżeczkę cukru i zwiększ obroty na maksymalne. Po około 2 minutach uzyskasz odpowiednią konsystencję (uważaj, żeby nie miksować za długo, bo śmietana się zważy i powstanie masło).

  • 7

    Powstałe brownie pokrój na kwadraciki o boku 5 centymetrów i połóż na talerzyki. Na każde ciastko wyłóż po jednym kawałku banana i polej delikatnie łyżką karmelu. Wierzch ciasteczka udekoruj bitą śmietaną i możesz cieszyć się wspaniałym smakiem Ameryki w swoim domu.

Oceń przepis:

Amerykańska kuchnia już od dłuższego czasu zyskuje na popularności w Polsce. Z powodzeniem otwierają się u nas coraz to nowsze burgerownie, czy miejsca gdzie serwują steki. Oprócz wytrawnych dań, te słodkie też mogą nam zapewnić nowe doznania smakowe.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: