Czekoladowe ciasto migdałowe z malinami
0
40 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Czekoladowe ciasto migdałowe z malinami

Masz ochotę na smaczny wypiek, który przygotujesz w ekspresowym tempie, np. wtedy, gdy goście zapowiedzieli się godzinę przed wizytą? Poznaj przepis na czekoladowe ciasto migdałowe z malinami.

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Wypiek możesz dowolnie udekorować. Propozycji jest wiele – tylko od Ciebie zależy, na który wariant się zdecydujesz.

  • Polewa czekoladowa – dla kontrastu możesz przygotować ją z białej czekolady. Wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej (pamiętaj o zasadach prawidłowego rozpuszczania) lub dodać do niewielkiej ilości ciepłej śmietany kremówki 36%.
  • Cukier puder – to najprostszy sposób na udekorowanie czekoladowego ciasta migdałowego z malinami.

Sekretem tego wypieku jest jego świeżość i wilgotność – to zasługa zastąpienia mąki pszennej zmielonymi migdałami. Jako iż czekoladowe ciasto migdałowe z malinami jest ciastem ucieranym, możesz z powodzeniem je zamrozić i wyjąć, gdy goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą lub wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub chcesz przywołać smaki wakacji.

Tego rodzaju wypiek świetnie sprawdzi się nie tylko w okresie letnim, gdy jest sezon na maliny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać mrożone owoce (wcześniej jednak musisz je odrobinę rozmrozić). Wtedy jednak trzeba wydłużyć czas pieczenia.

Komentarze