Wypiek możesz dowolnie udekorować. Propozycji jest wiele – tylko od Ciebie zależy, na który wariant się zdecydujesz.
- Polewa czekoladowa – dla kontrastu możesz przygotować ją z białej czekolady. Wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej (pamiętaj o zasadach prawidłowego rozpuszczania) lub dodać do niewielkiej ilości ciepłej śmietany kremówki 36%.
- Cukier puder – to najprostszy sposób na udekorowanie czekoladowego ciasta migdałowego z malinami.
Sekretem tego wypieku jest jego świeżość i wilgotność – to zasługa zastąpienia mąki pszennej zmielonymi migdałami. Jako iż czekoladowe ciasto migdałowe z malinami jest ciastem ucieranym, możesz z powodzeniem je zamrozić i wyjąć, gdy goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą lub wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub chcesz przywołać smaki wakacji.
Tego rodzaju wypiek świetnie sprawdzi się nie tylko w okresie letnim, gdy jest sezon na maliny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać mrożone owoce (wcześniej jednak musisz je odrobinę rozmrozić). Wtedy jednak trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Komentarze