Sezon na świeże wiśnie to najlepszy czas, aby przygotować ciasto wiśniowa panienka (lub inaczej nazywane – makową panienką). Nie jest ono zarezerwowane wyłącznie na okres letni, gdyż doskonale będzie smakować również z wiśniami mrożonymi lub kandyzowanymi. Jeśli jesteś gotowy, żeby zrobić to pyszne ciasto, może przydać Ci się trochę wskazówek.
Dwa ciasta, jedna blaszka
Nie masz dwóch blaszek w jednym rozmiarze? Możesz użyć jednej blaszki i podzielić gotowe ciasto na pół i złożyć niczym kanapkę z owocowym nadzieniem. Pamiętaj tylko, że musisz je równo przekroić, żeby góra i dół pasowały do siebie idealnie.
Jeśli nie masz większej blaszki, tylko jedną małą, upiecz w niej ciasto dwa razy. Problem późniejszego dzielenia go na dwie równe części rozwiąże się sam!
Frużelina – zrób ją sam!
Masz wiśnie w domu? Świeżo zerwane w ogrodzie z drzewa, a może jesteś po wizycie na bazarku lub w sklepie, gdzie kupiłeś piękne owoce od lokalnych sprzedawców? Wykorzystaj wiśnie do frużeliny! Jak ją zrobić?
Przygotuj:
- 500 g wiśni bez pestek
- sok z połowy średniej cytryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie wygląda następująco:
- Na początku owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Następnie dodaj sok z cytryny i zagotuj całość.
- Odlej z garnka niecałe pół szklanki soku (około 150 ml). Teraz wymieszaj z nim mąkę ziemniaczaną do uzyskania gładkiego kremu, bez grudek. Dodaj dwie łyżki wody i z powrotem wlej całość do garnka. Jeśli pojawią się uparte grudki, możesz zmiksować mąkę z sokiem na gładko.
- Teraz musisz już tylko wymieszać frużelinę i zdjąć ją z ognia. Jeśli uzyskałeś/uzyskałaś konsystencję podobna do kisielu – udało się! Gotowe! Nie udało się? W takim razie łyżeczka żelatyny rozpuszczona w dwóch łyżkach wody pomoże Ci uzyskać odpowiednią konsystencję.
Uwaga – domowa frużelina jest pyszna! Nie sposób jej nie podjadać. Dlatego możesz od razu przygotować jej więcej. Nie spiesz się za bardzo i nie wykładaj gorących owoców na ciasto. Przez to może za bardzo namoknąć. Pamiętaj, że na frużelinę musisz też wyłożyć krem budyniowy, który może źle znieść gorące owoce. Cierpliwość w tym wypadku popłaca!
Frużelinę możesz też zrobić z innych owoców: malin, truskawek, borówek. I tak samo użyć jej do ciasta Wiśniowa panienka, mimo że sama nazwa mówi co innego. Ty wybierasz, co smakuje Ci najlepiej!
Ciasto wiśniowa panienka czy makowa panienka?
Jeśli poszukasz przepisów na to ciasto pod obiema nazwami, znajdziesz podobny sposób przygotowania, mogący różnić się tylko detalami. Co ciekawe, detale te nie zależą jednak od nazwy ciasta. Która z nich jest więc właściwa?
Jeśli jesteś osobą, która szczególnie lubi wiśnie i tylko czeka, aby przygotować przepyszną frużelinę i dodać ją do ciasta – to zdecydowanie nazwa wiśniowa panienka bardziej przypadnie Ci do gustu. W użyciu są obie nazwy, także możesz je stosować wymiennie lub wybrać tę, która bardziej tobie odpowiada.
Możesz wykonać to ciasto z frużeliną wiśniową, ale także zamienić wiśnie na maliny, wiśniówkę lub pigwówkę i nazwać je tak, jak chcesz. Najważniejsze, aby Twoje kuchenne eksperymenty smakowały Ci równie dobrze jak oryginał.
Ciasto makowa panienka (lub wiśniowa panienka) – co robić, by zawsze wyszło?
Podstawy są Ci znane – białka ubijasz, żelatynę rozpuszczasz, wsypujesz mak. Cały czas miksując, dodajesz odpowiednie składniki, robisz puszystą masę... To wszystko oczywiście w poprawnej kolejności podanej w przepisie. Jednak jak zapewne wiesz, nawet najbardziej wprawionym cukiernikom zdarzają się błędy lub niedopatrzenia i jak każdy chcesz ich uniknąć Jeśli chodzi o ciasto wiśniowa panienka (lub makowa panienka), "sekrety" powstania idealnego ciasta są dwa:
Kwaskowaty smak ciasta
Wiśniowa panienka jest dość kwaskowata za sprawą frużeliny. Jeśli wolisz słodkie ciasta i zastanawiasz się, czy dodać trochę więcej cukru, czy nie – odpuść. Zobaczysz, będzie smacznie. Jeśli jednak chcesz przełamać kwaskowaty posmak połóż na talerzyku obok ciasta lody lub polej je słodkim musem owocowym (maliny, truskawki lub borówki smaż na patelni i posyp szczodrze cukrem).
Ubijanie i mieszanie składników
Jajka muszą być faktycznie ubite na sztywno. Masło musi być utarte na puch. Przykładanie się do ubijania i ucierania składników jest niezwykle istotne, gdyż od tego, jak się przyłożysz do tych czynności zależy ostateczny smak ciasta. Z dobrze ubitych białek powstanie puszyste ciasto, z masła ubitego w temperaturze pokojowej otrzymasz puszystą masę.
Ciasto wiśniowa panienka to doskonały sposób, aby urozmaicić rodzinne przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze zachwyca swoim smakiem. Połączenie słodyczy z kwaskową nutą na długo zostanie z Tobą i Twoimi bliskimi. Ten wyjątkowy smak podbije podniebienia nawet największych smakoszy. Smacznego!
Komentarze