Ciasto drożdżowe z kakao to czekoladowa drożdżówka domowej roboty. Zamiast kupować słodkie bułeczki w piekarni, zabierz do pracy, szkoły czy na spacer swój wypiek, który smakuje jak wymarzona czekoladowa drożdżówka ze starej piekarni.
Przygotuj niezbędne składniki takie jak: jajka, porcję mąki pszennej, mleko, cukier, drożdże i kakao. Drożdżówka z tego przepisu to pyszne ciasto z masą kakaową. Koniecznie przeczytaj przepis do końca i sprawdź jak go urozmaicić.
Ponadto dowiesz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe za każdym razem. Przygotowaliśmy porady mistrzów cukiernictwa, które teraz możesz zastosować w swoje kuchni.
Czekoladowe ciasto drożdżowe - znacznie więcej niż zwykła drożdżówka
Czekoladowe ciasto drożdżowe przygotujesz z kilku podstawowych składników. Z pewnością znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym, a część z nich na pewno masz w kuchni.
Ciasto drożdżowe z tego przepisu to pomysł na wypiek, który podasz do popołudniowej kawy, jako szybką przekąskę i drugie śniadanie poza domem.
Ciasto czekoladowe wedle tego przepisu to domowa czekoladowa drożdżówka, którą możesz podzielić się ze znajomymi w pracy i szkole. Lepiej od razu przekaż im ten przepis, bo zjedzą Ci całe śniadanie...
Podaj to ciasto drożdżowe z kakao gościom, którzy zapowiedzieli się tego samego dnia i przygotuj smaczną przekąskę dla najbliższych. Możesz dopasować ciasto czekoladowe do foremek, które masz pod ręką.
Przełóż je do foremek keksowych. Przełóż płaty ciasta kakaowego porcją masy kakaowej. Dodaj cukier waniliowy i olejki do pieczenia. Ciasto drożdżowe z kakao nabierze dodatkowego słodkiego aromatu.
Jak widzisz ten przepis to coś więcej niż zwykły pomysł na kolejne ciasto drożdżowe. Sprawdź, jak przygotować smakowite dodatki do ciasta drożdżowego i jak urozmaicić przepis.
Zamiast masy kakaowej użyj cynamonu i owoców
Zamiast masy kakaowej możesz przygotować owocowe nadzienie. Możesz połączyć ciasto drożdżowe z aromatycznymi jabłkami z przyprawami korzennymi - zacznij od cynamonu, kardamonu, imbiru. To kompromis między wiebicielami ciasta drożdżowego a fanami szarlotki, który wyciąga i łączy to, co najsmaczniejsze w obu wypiekach. Rezultat niezwykle udany.
Jak przygotować mus jabłkowy do ciasta drożdżowego?
Owoce w cieście to zawsze dobry pomysł. Można poddawać je obróbce termicznej - jak w tym przykładzie - lub dodawać świeże do przepisu.
Aby przygotować perfekcyjny mus jabłkowy do ciasta drożdżowego, przygotuj ok. 800 g jabłek. To ważne, aby po obraniu uzyskać ok. 500 g jabłek do przygotowania musu. Wszystko zależy od tego, jak duże są gniazda i jak obierasz jabłka.
Na drugim miejscu jest cukier. Im kwaśniejsze jabłka, tym więcej cukru powinno trafić do nadzienia - chyba że lubisz mocno kwaskowate wypieki. Dodaj 50 g cukru i zwiększ proporcje wedle uznania.
Dodatkowo przygotuj 20 g masła i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
Składniki gotowe? To zaczynamy!
- Umyj i obierz jabłka - potrzebujesz 500 g obranych jabłek bez gniazd nasiennych. Pokrój je na małe kawałki;
- Dodaj jabłka, masło i cukier do rondelka. Podduś, aż jabłka zmiękną. Zdejmij z ognia;
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Mus jabłkowy do ciasta drożdżowego jest gotowy. Przekładaj nim płaty ciasta i formuj go wedle posiadanych foremek. Możesz przełożyć ciasto do dwóch foremek keksowych. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, uformuj z niego bułeczki.
Domowa drożdżówka z cynamonem
Zamiast masy kakaowej możesz przygotować cynamonowe nadzienie. Uzupełnij je goździkami i/lub zmielonym chilli. Ciasto nabierze korzennego aromatu i pikanterii.
Do czekoladowej masy z przepisu (punkt 6.) dodaj 3 łyżeczki cynamonu. Uzupełnij je goździkami i/lub zmielonym chilli. Wtedy ciasto nabierze korzennego aromatu i pikanterii. Do masy możesz dodać cukier waniliowy i bakalie. Sięgnij po blanszowane migdały lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Ciasto drożdżowe. Czekoladowe dodatki do ciasta
Ciasto drożdżowe z kakao świetnie smakuje po krótkim przestudzeniu. Jest pyszne do kawy, herbaty i kubka kakao. Możesz przygotować do niego sprawdzone dodatki. Zacznij od karmelowej polewy czekoladowej.
Przygotuj 160 g Czekolady Karmelowej E.Wedel i 220 ml śmietanki kremówki 36%. Cukier nie będzie tym razem potrzebny.
Zagotuj śmietankę w rondelku. Nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia.
Połam czekoladę na kawałki i dodaj połowę porcji czekolady. Dokładnie wymieszaj czekoladę i śmietankę. Poczekaj, aż powstanie jednolita masa. Najlepiej, jeśli użyjesz drewnianej łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Dodaj resztę czekolady i dalej mieszaj. Jeśli trzeba wstaw polewę na ogień - jeśli czekolada nie będzie się rozpuszczać.
Gotową polewą oblej ciasto drożdżowe z kakao.
Posypka z mlecznej i białej czekolady na pysznym cieście
Kiedy ciasto drożdżowe z kakao jest jeszcze lekko ciepłe, a polewa czekoladowa zastyga na wierzchu ciasta, warto dodać pyszną posypkę.
Przygotuj ją z mlecznej i białej czekolady. Skompletuj potrzebne składniki: 40 g Czekolady Białej E.Wedel i 40 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel.
Zetrzyj czekolady na grubych oczkach na tarce lub wrzuć na chwilę do blendera. Oprósz ciasto drożdżowe z kakao czekoladową posypką.
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które udaje się za każdym razem?
Stosuj się do powyższego przepisu, a na pewno uzyskasz pyszny drożdżowy warkocz. Skoro wiesz już jak zrobić różne nadzienia w domowych warunkach, wystarczy się tylko zdecydować, na który masz dziś bardziej ochotę. Kakaowy, cynamonowy czy przełożony jabłkami?
Sprawdź jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które uda się za każdym razem. Pamiętaj o kilku zasadach, aby za każdym razem cieszyć się smakowitym ciastem drożdżowym domowej roboty.
Przesiej mąkę
Mąkę najlepiej jest przesiać przed łączeniem ze składnikami. Napowietrzona mąka sprzyja ładnemu wyrośnięciu ciasta, a dodatkowo pozbędziesz się potencjalnych grudek. Zaleca się również ogrzać mąkę – nie powinna być zimna w dotyku.
Przygotuj rozczyn na ciepłym mleku
Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Najlepiej, aby miało temperaturę ok. 28 °C. W takiej temperaturze drożdże najlepiej się rozwijają. Gotowy rozczyn powinien przypominać konsystencją jogurt grecki. Tak jak ciasto, rozczyn zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Temperatura pokojowa
Wszystkie składnki powinny być w temperaturze pokojowej. Dotyczy to zwłaszcza jajek. Pamiętaj, że do ich ogrzania potrzeba więcej czasu. Proces możesz przyspieszyć poprzez włożenie jaj do ciepłej wody.
Pamiętaj o wolnych obrotach – drożdże nie lubią szybkiego mieszania
Do wyrabiania ciasta użyj miksera, robota kuchennego lub urządzenia do wyrabiania chleba. Pamiętaj o stosowaniu specjalnych widełek – haków. Wyrabiaj ciasto na najwolniejszych obrotach, aby nie uszkodzić drożdży.
Upieczone ciasto drożdżowe jest zarumienione i wyrośnięte – wyraźnie odstaje od brzegów blachy.
Komentarze