Liczba porcji6
Łączny czas:3 godz. 20 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:170 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto czekoladowe z serem – sernik nowojorski

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 g klasycznych herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 700 g sera twarogowego na sernik (trzykrotnie zmielonego, tłustego)
  • 250 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • ok. 3 łyżki śmietany 18% gęstej
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki (typ 400 lub 450)
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
  • opcjonalnie: garść ulubionych orzechów
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozkrusz herbatniki na drobny puch – najlepiej w blenderze lub korzystając z moździerza

  • 2

    Rozpuść w garnku masło na wolnym ogniu.

  • 3

    Dodaj do masła rozkruszone herbatniki, kakao oraz brązowy cukier. Mieszaj aż do połączenia składników (po dokładnym wymieszaniu powinny mieć konsystencję „kruszonki”).

  • 4

    Ułóż równomiernie przygotowaną wcześniej masę na spodzie tortownicy o średnicy 23-25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 5

    Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C przy wersji z termoobiegiem) i podpiecz wyłożony na blaszkę spód. Wystarczy, że pozostawisz go w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10 min. W międzyczasie przygotuj masę serową.

  • 6

    Do głębokiej miski wrzuć ser, cukier puder, proszek do pieczenia, mąkę, śmietanę 18% oraz ziarenka wanilii (z rozciętej laski) oraz jajka.

  • 7

    Miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • 8

    Wyjmij podpieczony spód z piekarnika. Podnieś temperaturę do 220°C (200°C przy stosowaniu termoobiegu).

  • 9

    Wylej masę na spód i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 100°C i piecz przez kolejne 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto czekoladowe z serem wewnątrz na ok. 1-2 godzinę, aby stężało i się dopiekło, ale nie przypaliło.

  • 10

    Wyjmij ciasto czekoladowe z serem do ostygnięcia. Kiedy będzie już miało odpowiednią temperaturę, przygotuj polewę czekoladową.

  • 11

    Czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel posiekaj na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj 5 łyżek śmietany kremówki i wymieszaj aż do połączenia składników na jednolitą masę.

  • 12

    Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch sernika i rozprowadź przy pomocy silikonowej szpatułki. Jeżeli masz ochotę dodać do na wierzch sernika także orzeszki, posiekaj je i wysyp na ciasto jeszcze przed oblaniem je czekoladą.

  • 13

    Kiedy polewa zastygnie, ciasto czekoladowe z serem w stylu nowojorskim jest gotowe!

Oceń przepis:

Jak widzisz, ciasto czekoladowe z serem to stosunkowo prosty do przygotowania deser, z którym poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz ogromnego doświadczenia kulinarnego. Efektem Twojej pracy będzie jedwabiście puszysty smakołyk, którym będą się zajadali Twoi najbliżsi!

 

Co zrobić, aby ciasto czekoladowe z serem w stylu New York było jeszcze smaczniejsze?

Przepis na ciasto czekoladowe z serem możesz swobodnie modyfikować, eksperymentując ze składnikami. Jak? Przykładowo możesz:

  • zamienić czekoladę deserową z polewy na karmelową, aby ciasto czekoladowe z serem zyskało wyjątkowy, kajmakowy posmak,
  • zamień polewę z czekolady deserowej na tę z białą czekoladą – dzięki temu sernik będzie niezwykle subtelny w smaku,
  • udekorować całość świeżymi malinami lub truskawkami, aby wprowadzić pyszny, owocowy twist,
  • dodać do masy ciasteczkowej szczyptę cynamonu, która nada spodowi ciasta bardziej korzennego, lekko „piernikowego” posmaku,
  • przygotować więcej masy ciasteczkowej i oblepić nią również boki tortownicy, aby ciasto przybrało formę tarty.

Możesz także pokusić się o dodanie do masy serowej startej na wiórki czekolady, która wprowadzi ciekawy element do smaku samego sera, który jest gwiazdą tego deseru. Decyzja należy do Ciebie.

Podążaj za naszym przepisem krok po kroku, a wyczarujesz niezapomniane pyszności, których później będzie się dopominała cała Twoja rodzina. Nie zapomnij, aby dobrze zmiksować masę serową na idealnie gładką konsystencję – dzięki temu nabierze puszystości i lekkości, o której marzysz. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: