Sernik na kruchym spodzie
2 godz. 58 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernik na kruchym spodzie

 

Marzy Ci się puszysty sernik na kruchym cieście? Jeśli tak, to jesteś w dobrym miejscu! Przygotowaliśmy przepis na ciasto, które zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości i domowników. Sprawdź listę produktów i do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przygotowanie sernika na kruchym spodzie może być proste i przyjemne. Zwłaszcza gdy wiesz, jak o niego zadbać. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek oraz pomysłów, które możesz wykorzystać, robiąc swój sernik. Sprawdź je i dopasuj ciasto do swoich preferencji!

O co zadbać robiąc sernik na kruchym spodzie?

Warto zatroszczyć się o istotne szczegóły, ponieważ wtedy Twój sernik będzie delikatny, puszysty jak chmurka i bardzo smaczny.

Kruche ciasto — zrób spód tak, jak lubisz!

Kruchy spód na sernik możesz zrobić na wiele sposobów. Dla przykładu: w naszym przepisie znalazło się całe jajko, ponieważ sprawi ono, że spód będzie nieco twardszy i nie za szybko nasiąknie masą serową. Jeśli chcesz, by był bardziej kruchy, możesz do ciasta dodać samo żółtko.

Z kolei jeśli chcesz, by spód był nieco pulchniejszy, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiej go razem z mąką, rozłoży się wtedy równomiernie po całym cieście i nie będziesz mieć żadnych nieprzyjemnych niespodzianek po wyjęciu go z piekarnika.

Kolejny sposób na nieco inne ciasto kruche to dodanie do niego łyżeczki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. Przesiej je z mąką, a uzyskasz pyszny ciemny spód pod swój sernik.

Ser z wiaderka czy twaróg?

Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, ile masz czasu. Sernik z wiaderka jest gotowy do natychmiastowego użycia. Twaróg (najlepiej tłusty) musisz najpierw zmielić dwa lub trzy razy. Dopiero wtedy możesz wykorzystać go do ciasta.

W obu wypadkach zatroszcz się o składniki wysokiej jakości.

Puszysty sernik na kruchym spodzie — jak się nie pogubić?

By upiec puszysty sernik, który będzie lekko wilgotny i bez pęknięć, pamiętaj o kilku ważnych rzeczach:

  • niska temperatura— piecz ciasto najpierw w 170°C, po 30 minutach zmniejsz jednak temperaturę na 130°C. Sernik nie będzie dzięki temu przesuszony;
  • zapomnij o termoobiegu— to bardzo prosta droga do zbyt suchego ciasta i pęknięć. W serniku jest to niewskazane, zachowaj więc tę funkcję dla innych potraw;
  • pieczenie w kąpieli wodnej— tak nazywa się technika pieczenia z naczyniem z wodą w piekarniku. Krążenie pary wodnej zapewni odpowiednią wilgotność sernika, czyniąc go jeszcze pyszniejszym. Pamiętaj, w kąpieli wodnej piecz cały sernik, a nie kruche ciasto;
  • studź powoli— nie spiesz się z wyjęciem ciasta z piekarnika. Najpierw zostaw je w zamkniętym piecu przez kwadrans, później uchyl drzwiczki i studź, aż sernik będzie w temperaturze pokojowej. 

Dzięki kilku prostym krokom uzyskasz wspaniały sernik. Pamiętaj też, by masa serowa znalazła się na całkowicie wystudzonym spodzie. W przeciwnym razie może się z nim zmieszać, wpływając niekorzystnie na estetykę i teksturę wypieku.

Wzbogać masę sernikową

Jeśli jesteś osobą, która lubi dodatki, poniższe inspiracje z pewnością przypadną Ci do gustu. Masa serowa to przepyszny zbiór składników, który z łatwością możesz poszerzać. By urozmaicić jej smak możesz dodać:

  • odrobinę wody różanej;
  • aromat migdałowy;
  • 250 g serka mascarpone;
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią.

Dzięki tym składnikom powstanie pyszny sernik stworzony pod Twoje preferencje.

Rodzynki i sernik na kruchym spodzie

Dodanie rodzynek do sernika to doskonały sposób na wzbogacenie jego smaku. Aby rodzynki nie były jedynie drobinkami napotkanymi w masie serowej, powinny być wilgotne, a ich smak powinien przenikać do całego ciasta. Osiągnięcie tego efektu można uzyskać na dwa sposoby:

Szybki sposób: Umieść rodzynki w miseczce i zalej je gorącą wodą, całość pozostaw na około 15 minut. Po upływie tego czasu dokładnie je odsącz i dodaj do masy serowej (razem z serem i jajkami, przed pierwszym miksowaniem). Dzięki temu rodzynki staną się miękkie i soczyste, a ich smak przeniknie do ciasta.

Dłuższy sposób: Zalej rodzynki zimną wodą, wódką lub brandy i pozostaw je na noc. Rodzynki nasiąkną płynem, co sprawi, że będą stopniowo uwalniać wilgoć i aromat podczas pieczenia sernika. Ten sposób daje bardziej intensywny i bogaty smak.

Na podobnej zasadzie możesz dodać do sernika inne suszone owoce, takie jak morele, daktyle, śliwki czy figi. Ważne jest, aby przed dodaniem do ciasta pokroić je na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże.

Sernik na kruchym spodzie - gotowe ciasto udekoruj polewą

Odrobina czekolady to doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego przepisu na sernik. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu polewa czekoladowa.

Przygotowanie polewy

Przygotuj 80 g Czekolady Białej E.Wedel, połam ją na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z 50 ml śmietanki kremówki. Im więcej śmietanki dodasz, tym bardziej płynna będzie polewa, dlatego możesz dostosować jej ilość do swoich potrzeb. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, odstaw polewę na chwilę, aby nie była zbyt gorąca przy nakładaniu na ciasto.

Nakładanie polewy

Upewnij się, że zarówno polewa, jak i sernik są ostudzone. Rozprowadź polewę równomiernie po wierzchu sernika. Aby uzyskać idealny efekt, najlepiej jest to zrobić przed zdjęciem rantu z ciasta. Następnie schowaj sernik do lodówki, aby polewa dobrze zastygła i nabrała odpowiedniej konsystencji.

Przygotowując sernik w ten sposób, uzyskasz wyjątkowy deser, w którym każdy element - od soczystych rodzynek po kremową polewę - doskonale się komponuje, tworząc niezapomniany smak.

Komentarze