Sernik Nowojorski
2
2 godz. 50 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernik Nowojorski

Masz ochotę na przepyszne ciasto z białą czekoladą i serem? A co powiesz na to, aby przygotować je w absolutnie kultowej wersji – słynny sernik nowojorski? To doskonała opcja bez względu na to, czy szykujesz deser na leniwe, rodzinne popołudnie, czy chcesz zachwycić znajomych podczas przyjęcia. Zobacz, jak przyrządzić ten wypiek – krok po kroku!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Sernik nowojorski to deser, który zaskakuje swoją prostotą przygotowania. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego, bez problemu sobie poradzisz. Efektem Twojej pracy będzie jedwabiście puszysty przysmak, którym zachwycą się Twoi najbliżsi!

Co zrobić, aby Twój sernik nowojorski wyglądał lepiej?

Przepis na sernik nowojorski co do zasady zakłada minimalizm. Gładki na wierzchu jest piękny sam w sobie. Możesz go jednak swobodnie modyfikować, eksperymentując ze składnikami. Jak? Możesz:

  • udekorować całość świeżymi malinami lub truskawkami (albo innymi owocami, które lubisz), aby dodać pyszny, owocowy akcent;
  • przygotować więcej masy ciasteczkowej i oblepić nią również boki tortownicy, aby ciasto przybrało formę tarty;
  • polać ciasto słonym karmelem lub polewą.

Dzięki dodatkom możesz nie tylko urozmaicić swój sernik, lecz także spersonalizować go pod konkretne gusta lub okazje.

Sernik nowojorski — o to się zatroszcz

Na spód z roztopionym masłem i ciasteczkami wylej masę serową, upiecz w kąpieli wodnej i gotowe. Choć receptura nie brzmi skomplikowanie, jest kilka rzeczy, których warto dopilnować, aby Twój sernik był idealny.

Masa serowa — jak zadbać o to, by wyszła?

Ważne jest, by przyłożyć się do odpowiedniego wykonania masy serowej - to najważniejszy składnik wypieku. Jest szereg rzeczy, o które możesz zadbać, by Twoje ciasto miało kremową konsystencję, jakiej się oczekuje po serniku nowojorskim. Przy robieniu masy serowej zwróć uwagę na:

  • dobrze zmielony twaróg — wybierz tłusty i zmiel go dwa, trzy razy; jeśli nie masz na to czasu lub ochoty, zawsze możesz wykorzystać przygotowany odpowiednio ser z wiaderka;
  • przesiana mąka — nie ryzykujesz grudek i nie „obciąży” ona za bardzo sernika;

Jak piec sernik nowojorski?

Sposób i czas pieczenia sernika mają ogromne znaczenie. Jeśli zależy Ci na braku pęknięć i chcesz uzyskać idealnie kremowy sernik, który rozpływa się w ustach, czeka Cię wyzwanie. Sprowadza się ono jednak do pilnowania czasu i odrobiny wyczucia, więc bez obaw - idealny sernik nowojorski nie jest zarezerwowany jedynie dla szefów kuchni.

Co do zasady, sernik potrzebuje niskiej temperatury pieczenia. Dzięki temu wierzch będzie ładny i nie będzie pęknięć na cieście. 

Na początku, gdy sernik jest jeszcze płynny, możesz przez pewien czas potrzymać go w wyższej temperaturze, nawet 180°C. Pamiętaj jednak, by potem ją zmniejszyć do 100°C. 

Sernik nowojorski - studzenie

Jak wiesz z przepisu, po upieczeniu warto zostawić sernik na jakiś czas w zamkniętym piekarniku, by się dopiekł. Po godzinie lub dwóch możesz otworzyć drzwiczki (jeśli w międzyczasie zobaczysz, że sernik się rumieni, otwórz wcześniej). 

Gdy sernik będzie w temperaturze pokojowej, schowaj go do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

Sernik nowojorski - co możesz dodać?

Jeśli należysz do osób, które lubią dodawać ciekawe składniki do ciasta, tu znajdziesz kilka sprawdzonych pomysłów na wzbogacenie swojego wypieku. Wybierz ten, który Ci się podoba i przetestuj go w praktyce.

Skórka i sok z cytryny

Ten dodatek przynosi wiele korzyści. Oprócz wyrazistej cytrynowej nuty, pozwala lepiej wydobyć smaki poszczególnych składników. Dlatego sok z cytryny jest szczególnie cenny, jeśli lubisz ciekawe połączenia. 

Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał cytryny, zetrzyj jej skórkę przed wyciśnięciem soku. Posyp startą skórkę odrobiną cukru i delikatnie pocieraj między palcami. Dzięki temu uwolnią się olejki eteryczne, które wzmocnią aromat i smak. Jeśli nie masz ochoty na cytrynę, możesz zrobić to samo z sokiem z limonki lub pomarańczy.

Rodzynki i inne bakalie

Jeśli chcesz nadać swojemu sernikowi wyrafinowany smak, bakalie będą doskonałym wyborem. Aby jednak były czymś więcej niż tylko chrupiącym dodatkiem, warto je odpowiednio przygotować. Możesz to zrobić na dwa sposoby:

  1. Gorąca woda: zalej bakalie wrzątkiem na około 15 minut, aby zmiękły.
  2. Brandy lub wódka: zalej bakalie alkoholem i pozostaw na całą noc. Przed dodaniem do ciasta delikatnie odsącz z nadmiaru płynu.

Dzięki temu bakalie będą miękkie i dobrze nasączone. Wchłonięty płyn stopniowo uwolni się w serniku, wzbogacając jego smak.

Świeże owoce i Twój sernik nowojorski!

Jeśli lubisz ciasta ze świeżymi owocami, które przełamią słodycz sernika, masz kilka możliwości. Wybierz na przykład:

  • truskawki;
  • maliny;
  • morele;
  • brzoskwinie;
  • borówki;
  • ananasa.

Zadbaj o odpowiednie przygotowanie. Umyj je, a jeśli trzeba, to także obierz lub usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy serowej.

Pamiętaj, by takiego sernika nie trzymać w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Po tym okresie owoce w cieście mogą zacząć się psuć.

Sosy owocowe na wierzch sernika

Sosy owocowe to pyszny dodatek, idealny do serwowania tuż przed podaniem sernika. Najpopularniejsze sosy przygotowuje się zazwyczaj z malin, truskawek lub borówek, ponieważ te owoce łatwo poddać obróbce termicznej. Jak przygotować taki sos? Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Przygotowanie owoców: dokładnie umyj owoce. Jeśli używasz truskawek, usuń szypułki.
  2. Obróbka termiczna: umieść pożądaną ilość owoców na dobrze nagrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą.
  3. Dodanie cukru: podsyp owoce pożądaną ilością cukru i smaż, do momentu, aż wszystko dobrze się połączy.
  4. Blendowanie: jeśli zależy Ci na gładkiej teksturze, przestudź gotowy sos i zblenduj go na jednolity mus.

Pamiętaj, aby z takim musem lub sosem podawać sernik bezpośrednio przed serwowaniem, zwłaszcza jeśli jest ciepły. Sernik nowojorski jest lekko wilgotny, a mus mokry, co może prowadzić do nieestetycznych plam na cieście, gdy składniki zaczną się przenikać.

Sernik nowojorski - jeszcze bardziej kremowy

Jeśli marzysz o serniku o jeszcze lżejszej i delikatniejszej konsystencji, jest to możliwe! Wystarczy wprowadzić drobną zmianę w recepturze. Oto jak uzyskać taki sernik:

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka;
  • 500 g serka mascarpone;
  • 7 jajek;
  • 50 ml soku z cytryny;
  • skórka z 1 cytryny;
  • 120 g cukru pudru;
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół);
  2. Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej tortownicę o średnicy 25 cm, i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  3. W misie miksera umieść twaróg, serek mascarpone, jajka, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy;
  4. Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz jednolitą masę serową;
  5. Przelej masę do tortownicy i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C;
  6. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz przez kolejną godzinę;
  7. Sernik jest gotowy, gdy przy potrząsaniu formą masa się lekko trzęsie, ale nie zostaje na palcu.

Smacznego!

Komentarze