Ciasto czekoladowe z serem – sernik nowojorski
2
2 godz. 50 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z serem – sernik nowojorski

Masz ochotę na przepyszne ciasto czekoladowe z serem? A co powiesz na to, aby przygotować je w absolutnie kultowej wersji – inspirowanej słynnym sernikiem nowojorskim? To doskonała opcja bez względu na to, czy szykujesz deser na leniwe, rodzinne popołudnie, czy chcesz zachwycić znajomych podczas przyjęcia. Zobacz, jak przyrządzić ten deser – krok po kroku!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, ciasto czekoladowe z serem to stosunkowo prosty do przygotowania deser, z którym poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz ogromnego doświadczenia kulinarnego. Efektem Twojej pracy będzie jedwabiście puszysty smakołyk, którym będą się zajadali Twoi najbliżsi!

 

Co zrobić, aby ciasto czekoladowe z serem w stylu New York było jeszcze smaczniejsze?

Przepis na ciasto czekoladowe z serem możesz swobodnie modyfikować, eksperymentując ze składnikami. Jak? Przykładowo możesz:

  • zamienić czekoladę deserową z polewy na karmelową, aby ciasto czekoladowe z serem zyskało wyjątkowy, kajmakowy posmak,
  • zamień polewę z czekolady deserowej na tę z białą czekoladą – dzięki temu sernik będzie niezwykle subtelny w smaku,
  • udekorować całość świeżymi malinami lub truskawkami, aby wprowadzić pyszny, owocowy twist,
  • dodać do masy ciasteczkowej szczyptę cynamonu, która nada spodowi ciasta bardziej korzennego, lekko „piernikowego” posmaku,
  • przygotować więcej masy ciasteczkowej i oblepić nią również boki tortownicy, aby ciasto przybrało formę tarty.

Możesz także pokusić się o dodanie do masy serowej startej na wiórki czekolady, która wprowadzi ciekawy element do smaku samego sera, który jest gwiazdą tego deseru. Decyzja należy do Ciebie.

Podążaj za naszym przepisem krok po kroku, a wyczarujesz niezapomniane pyszności, których później będzie się dopominała cała Twoja rodzina. Nie zapomnij, aby dobrze zmiksować masę serową na idealnie gładką konsystencję – dzięki temu nabierze puszystości i lekkości, o której marzysz. Smacznego!

Komentarze