To przepis z kategorii: jak zrobić coś z niczego. Szybki rzut oka do lodówki i kuchennych szafek wystarczy, by upewnić się, że wszystkie składniki już masz. Proste ciasto czekoladowe bez jajek i mleka zrobisz błyskawicznie. Sprawdź, jak możesz urozmaicić przepis na ciasto bez mleka, ale i bez wyskakiwania do sklepu po brakujący produkt.
Zawsze możesz zdecydować się na przygotowanie wersji "kryzysowej" - bez dodatków lub nieco bardziej dopracowaną - ze smakowitymi łakociami. Wybierz swoją wersję i od razu dodaj do listy zakupów niezbędne składniki - tak na wszelki wypadek.
Ciasto bez jajek i mleka - idealne gdy goście są już pod drzwiami
Szybkie ciasto czekoladowe to klasyk wśród wypieków. Zapewne niemal każda gospodyni ma swój ulubiony patent na ten wypiek. W naszej wersji wystarczy mieć pod ręką podstawowe składniki takie jak: kakao, mąkę, cukier, wilgotne i dojrzałe banany, trochę soli i olej. Zrobisz je mimo braku jajek i mleka. Masła też nie potrzebujesz.
To proste ciasto czekoladowe upieczesz w tortownicy, foremce lub na głębokiej blasze. Jest lekko wilgotne i może przypominać kultowe brownie.
Ciasto czekoladowe bez grama mleka i jajek przyda się szczególnie, gdy nie masz nic słodkiego, a niespodziewani goście właśnie do Ciebie jadą. A może już zdążyli zadzwonić przez domofon? Ciasto bez mleka przygotujesz w parę minut i wstawisz je do piekarnika, gdy pierwsi goście zapukają do drzwi.
Jeśli fani dobrych wypieków właśnie do Ciebie jadą i chcesz przygotować nieco bogatszą wersję tego wypieku, poproś ich, by po drodze zatrzymali się na szybkie zakupy i przywieźli kilka rzeczy do smaku.
Sprawdź, jak możesz ozdobić i urozmaicić przepis na ciasto bez jajek i mleka.
Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka z polewą czekoladową
Ciasto bez jajek z polewą czekoladową to pierwsza rzecz, jaką możesz zrobić, by urozmaicić pierwotny przepis.
Dla przełamania koloru idealnie sprawdzi się polewa czekoladowa z białej czekolady. Do polewy potrzebujesz 220 ml śmietanki kremówki 36% i 160 g Czekolady Białej E.Wedel.
W rondelku zagotuj śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia i dodaj do gorącej śmietany połowę porcji połamanej na kawałki białej czekolady. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż cała czekolada się rozpuści.
Teraz dodaj resztę czekolady i dalej mieszaj. Kontynuuj, aż powstanie gładka polewa. Gdyby czekolada nie chciała się dobrze rozpuścić w ciepłej śmietanie, postaw rondelek na ogień i mieszaj. Jeśli polewa czekoladowa będzie zbyt gęsta możesz rozcieńczyć ją mlekiem.
Polewa powinna trochę przestygnąć, a potem od razu oblej nią ciasto czekoladowe.
Cukier puder i inne przysmaki do oprószenia ciasta bez mleka. Składniki, które pomogą Ci ozdobić domowy wypiek
Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka możesz piec do suchego patyczka lub wyjąć z piekarnika nieco wcześniej. Uzyskasz efekt podobny do brownie. To czekoladowe ciasto możesz ozdobić wedle uznania różnymi smakołykami. Wiesz już jak zrobić pyszną polewę do ciasta. Sprawdź, czym możesz ją oprószyć.
Na początek sprawdź, co masz pod ręką.
Przydadzą się ciastka, wafelki, andruty i cukrowe posypki, które z pewnością masz w swojej kuchni. Sięgnij po cukier puder, cynamon i sproszkowane goździki - możesz je dodać do masy przed pieczeniem lub oprószyć nimi polewę czekoladową z wierzchu ciasta. W przypadku przypraw korzennych wystarczy szczypta.
Ciastka i inne chrupiące słodycze możesz rozgnieść w moździerzu lub wrzucić na chwilę do blendera. Składniki zależą od tego, co masz pod ręką. Warto zaplanować na liście zakupów coś słodkiego, co dodasz do ciasta.
Ciasto czekoladowe piecz do suchego patyczka lub uzyskaj efekt brownie
Przepis zakłada czas pieczenia i temperaturę, aby uzyskać efekt pełnego wypieczenia do suchego patyczka. Jeśli chcesz uzyskać efekt brownie, możesz nieco skrócić czas pieczenia i/lub obniżyć temperaturę. Sprawdź końcowy efekt na swoim piekarniku.
Co podać do ciasta czekoladowego bez mleka i jajek?
Ciasto możesz podać z klasycznymi aromatycznymi naparami. Dobrze nada się mocna, nieco zabielona kawa lub czarna czy jaśminowa herbata. Na talerzyki wraz z ciastem warto dodać dżemy i konfitury. Mogą być w różnych smakach - z czekoladą wspaniale smakuje większość owoców. Maliny, róża, pigwa, śliwki, morele – można tak wyliczać jeszcze długo.
Innym pomysłem, który sprawi, że kawałek ciasta stanie się ucztą deserową to podanie ciepłego czekoladowca z porcją lodów. Za którymi smakami przepadasz najbardziej? Słony karmel czy malinowo-waniliowe? Sorbet? A może Lody E.Wedel OH! Kwiat Lawendy.Na koniec zetrzyj trochę białej czekolady na dużych oczkach i posyp ciasto czekoladowe.
Wszystkie pomysły są proste i szybkie. Potrzebujesz tylko proste składniki. Wybierz te, które przypadną Ci do gustu.
Komentarze