Chałwa pochodzi z Iranu, a w jej składzie znajduje się nic innego, jak mieszanka miazgi nasion oleistych i karmelu. Można ją jeść samodzielnie lub dodawać do deserów. Sernik chałwowy to dobry wypiek na początek przygód z tym przysmakiem. Serniki dają dużo możliwości łączenia różnych składników i w tym wypadku jest podobnie. Smak chałwy będzie w nim bardzo dobrze wyeksponowany. Jeśli chcesz poznać więcej sposobów i pomysłów na chałwowy sernik – czytaj dalej!
Nie masz budyniu? Użyj mąki ziemniaczanej
Jeśli nie masz w kuchni budyniu lub po prostu nie przepadasz za sernikiem z dodatkiem tego składnika, możesz wykorzystać mąkę ziemniaczaną. Ona również świetnie nadaje się do tego ciasta. Do podanej proporcji na sernik chałwowy dodaj trzy łyżki mąki. Dołóż ją do masy serowej i podobnie jak przy budyniach wymieszaj całość na gładką masę. Taka ilość mąki ziemniaczanej uczyni to samo, co budynie, czyli dobrze zwiąże masę na sernik.
Sernik – czy tylko na ciasteczkowym spodzie?
Najbardziej popularną bazą do sernika jest ciasteczkowy spód. I nic dziwnego – wystarczy zmiksować blenderem ciasteczka, zalać je płynnym masłem, wymieszać i gotowe. Tak przygotowana masa nie wymaga wcześniejszego pieczenia ani bardziej skomplikowanych zabiegów. Wystarczy wstawić ją do lodówki, by stężała (chociaż na 20 minut). Następnie wystarczy jedynie wylać na spód masę serową i można zacząć piec sernik.
Chcesz spróbować innych sposobów na pyszny spód? Zobacz alternatywne pomysły, które nie są skomplikowane, a mogą urozmaicić nieco Twoje ciasto.
Kruchy spód
To smaczne rozwiązanie i świetna alternatywa dla ciasteczek. Do przygotowania kruchego spodu nie potrzeba wielu składników. Jak go zrobić samodzielnie?
Przygotuj:
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 20 g cukru pudru
- łyżkę Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
Wykonanie
- Na początek przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier i kakao. Gnieć całość palcami lub siekaj nożem do połączenia składników. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto na stolnicy w jednolitą kulę.
- Po wyrobieniu ciasta, umieść je w lodówce na co najmniej pół godziny, po czym rozwałkuj i umieść na przygotowanej wcześniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kruche ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Po całkowitym ostudzeniu możesz wylać masę serową na podpieczony spód i piec według wskazówek z przepisu.
Sernik na biszkoptach
Kolejnym, ale prostszym i również smacznym rozwiązaniem na spód sernika są biszkopty. Jeśli używasz tortownicy, najprościej będzie użyć okrągłych ciasteczek. Wyłóż nimi dno blaszki (możesz je przycinać lub łamać, jeśli chcesz wykorzystać więcej przestrzeni) i zalej całość masą na sernik. Później piecz sernik według przepisu.
Sernik bez spodu
Jeśli masz na to ochotę, możesz równie dobrze zrezygnować ze spodu w swoim serniku. Przy dobrze wymieszanej masie, sam sernik będzie smakował wybornie. Masa serowa będzie lekka niczym chmurka i wspaniale zaprezentuje się bez dodatków.
Jak widzisz, na sernik nie ma jedynej właściwej metody – próbuj więc różnych sposobów, aż trafisz na swój ulubiony przepis.
Polewa w nieco innej formie
Chałwowy sernik polecamy udekorować polewą chałwową, choć oczywiście nie jest to konieczne. Jeśli wolisz zwieńczyć wierzch ciasta inaczej, zawsze możesz pójść w klasykę – postawić na polewę czekoladową. Do chałwy najlepiej pasuje biała czekolada. By cieszyć się pyszną, gęstą polewą, przygotuj:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 160 g Czekolady Białej E.Wedel
- opcjonalnie: 100 g chałwy do dekoracji wierzchu
Wykonanie:
W kąpieli wodnej lub w rondelku umieść śmietankę z rozdrobnioną białą czekoladą. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystudzenia. Jeśli robisz polewę w rondelku, nie dopuść do przypalenia składników. Gotową polewę wylej na ciasto i schowaj je do lodówki, by stężała. Dodatkowo możesz wykorzystać pokruszoną chałwę – posyp nią wierzch sernika dla dekoracji.
Masa serowa tradycyjna
Jeśli nie chcesz korzystać z gotowego twarogu z wiaderka, możesz użyć do masy serowej zwykłego białego sera. Wybierz twaróg tłusty lub półtłusty i zmiel go w specjalnej maszynce, najlepiej dwa-trzy razy, by uzyskał odpowiednią konsystencję. Tak przygotowany ser sprawdzi się idealnie jako baza na masę serową dla dowolnego sernika.
Komentarze