Jak widzisz, przygotowanie muffinek buraczanych jest równie proste jak wyczarowanie w kuchni dowolnego typu babeczek. Dlatego – mimo że deser wydaje się bardzo niecodzienny – jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Jeśli się postarasz, stworzysz go nawet w ciągu godziny. Gotowe buraczane muffiny z czekoladą i orzechami możesz podjadać jeszcze, gdy są lekko ciepłe. Jednak na zimno smakują równie dobrze.
Co zrobić, aby buraczane muffiny z czekoladą i orzechami się udały?
Magia tego przepisu tkwi w jego prostocie. Musisz jednak pamiętać, że aby deser smakował naprawdę dobrze, do jego przyrządzenia musisz wykorzystać dobre jakościowo składniki. Kluczowe dla uzyskania idealnego rezultatu są:
- buraki – najlepiej wybrać te młode, z upraw bio lub organicznych. Nie mogą być uszkodzone ani podgnite,
- czekolada i kakao – to one nadadzą deserowi wyrazistego smaku. Dlatego najlepiej jest wykorzystać markowe produkty, co do których jakości masz 100% pewności,
- cukier – trzcinowy ma lekko „karmelowy” posmak, który będzie świetnie komponował się ze słodkimi buraczkami. Alternatywnie możesz go zastąpić miodem mniszkowym, lipowym bądź wielokwiatowym albo syropem klonowym.
Ważne jest też zadbanie o perfekcyjną konsystencję deseru. Upewnij się, że mąka nie utworzyła żadnych grudek, a cukier idealnie się rozpuścił. Dobrze jest również zadbać o posiekanie orzechów na drobne kawałki. Kiedy będą za duże, opadną na dno babeczek.
Jak wzbogacić smak buraczanych muffin z czekoladą i orzechami?
Ten oryginalny deser możesz dodatkowo „podkręcić”, i to na wiele sposobów. Jak? Oto kilka przykładowych zmian w przepisie, które możesz wprowadzić w trakcie kulinarnych eksperymentów.
- Dodaj do masy na buraczane muffiny odrobinę startej marchewki lub puree z dyni. One również doskonale nadają się do tworzenia nieoczywistych wypieków.
- Wzbogać smak deseru przyprawami korzennymi – cynamonem lub kardamonem. Wzmocnią aromat kompozycji.
- Wrzuć do babeczek garść rodzynek bądź daktyli, które wcześniej były nasączone w alkoholu.
- Zamień czekoladę gorzką klasyczną 64% na czekoladę mleczną lub białą E.Wedel – wówczas warto jednak zmniejszyć ilość cukru o 1/3.
- Przygotuj dodatkowy krem, którym ozdobisz babeczki już po upieczeniu. Dobrze spisze się np. ten chałwowy, migdałowy lub orzechowy.
Przekonaj się, że buraki to idealna baza do wypieków i zaskocz rodzinę oraz przyjaciół nieoczywistymi babeczkami. Smacznego!
Komentarze