Blok czekoladowy z wiśniowym dodatkiem
1
1 godz.
20 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Blok czekoladowy z wiśniowym dodatkiem

Blok czekoladowy to prosty do zrobienia deser, który można przygotować nawet bez dostępu do piekarnika. Do jego przyrządzenia nie są też potrzebne żadne trudno dostępne składniki. To ciasto szybkie, a zarazem bardzo smaczne. Wewnątrz bloku można umieścić różne dodatki, takie wiśnie, które przełamią jego wybitnie słodki smak.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na blok czekoladowy z wiśniami?

Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na taki deser można w łatwy sposób zmodyfikować. Latem, gdy w wielu miejscach pojawiają się owoce, doskonałym pomysłem jest zastąpienie suszonych wiśni, świeżymi owocami. Sprawdzi się także jako dekoracja gotowego ciasta. Można posypać nią również talerzyki z poporcjowanym ciastem.

 

Blok czekoladowy można także modyfikować, dosypując do przygotowanej masy czekoladowej inne dodatki. Mogą to być zarówno orzechy, jak i suszone owoce, herbatniki czy nawet słone precelki. Najlepiej wybierać swoje ulubione produkty, pamiętając o zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy mieszanką z masła i mleka a dodatkami.

Jak udekorować blok czekoladowy z wiśniami

Jeśli lubisz mocno czekoladowe brownie, ale nie masz dostępu do piekarnika lub chcesz spróbować deseru bez pieczenie, to blok czekoladowy, jest idealnym rozwiązaniem. Sam w sobie prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że nie wymaga dodatkowych ozdób. Jeśli jednak bardzo chcesz, możesz posiekać pistacje i nerkowce i delikatnie pokryć nimi wierzch masy, zanim jeszcze odstawisz ją do zastygnięcia.

 

Dobrym pomysłem jest także udekorowanie bloku czekoladowego z wiśniami… wiśniami! Wystarczy sięgnąć po wiśnie mrożone i wyłożyć po kilka z nich na porcję ciasta, bezpośrednio przed zaserwowaniem.  

 

Aby osiągnąć restauracyjny efekt, serwując gościom blok czekoladowy, udekoruj talerzyki sosem czekoladowym – najlepiej z białej i czarnej czekolady. W roli takiego sosu idealnie sprawdzą się E.Wedel Czekotubki.  

Jak podawać blok czekoladowy z wiśniami?

Blok czekoladowy jest bardzo specyficznym ciastem, ponieważ nie wymaga on pieczenia. Wystarczy wstawić go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Z tego powodu należy uważać na sposób podawania bloku czekoladowego. Deser nie powinien stać zbyt długo w temperaturze pokojowej, ponieważ zacznie się rozpuszczać. Warto zwrócić uwagę na ten fakt latem, kiedy to jest znacznie cieplej i wiele deserów traci swoją formę. Po nałożeniu bloku na talerzyki warto umieścić pozostałą część z powrotem w lodówce. Dzięki temu ciasto nie rozpuści się i będzie smakować doskonale aż do ostatniego kawałka.

Komentarze