Jak zmodyfikować przepis na blok czekoladowy z wiśniami?
Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na taki deser można w łatwy sposób zmodyfikować. Latem, gdy w wielu miejscach pojawiają się owoce, doskonałym pomysłem jest zastąpienie suszonych wiśni, świeżymi owocami. Sprawdzi się także jako dekoracja gotowego ciasta. Można posypać nią również talerzyki z poporcjowanym ciastem.
Blok czekoladowy można także modyfikować, dosypując do przygotowanej masy czekoladowej inne dodatki. Mogą to być zarówno orzechy, jak i suszone owoce, herbatniki czy nawet słone precelki. Najlepiej wybierać swoje ulubione produkty, pamiętając o zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy mieszanką z masła i mleka a dodatkami.
Jak udekorować blok czekoladowy z wiśniami
Jeśli lubisz mocno czekoladowe brownie, ale nie masz dostępu do piekarnika lub chcesz spróbować deseru bez pieczenie, to blok czekoladowy, jest idealnym rozwiązaniem. Sam w sobie prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że nie wymaga dodatkowych ozdób. Jeśli jednak bardzo chcesz, możesz posiekać pistacje i nerkowce i delikatnie pokryć nimi wierzch masy, zanim jeszcze odstawisz ją do zastygnięcia.
Dobrym pomysłem jest także udekorowanie bloku czekoladowego z wiśniami… wiśniami! Wystarczy sięgnąć po wiśnie mrożone i wyłożyć po kilka z nich na porcję ciasta, bezpośrednio przed zaserwowaniem.
Aby osiągnąć restauracyjny efekt, serwując gościom blok czekoladowy, udekoruj talerzyki sosem czekoladowym – najlepiej z białej i czarnej czekolady. W roli takiego sosu idealnie sprawdzą się E.Wedel Czekotubki.
Jak podawać blok czekoladowy z wiśniami?
Blok czekoladowy jest bardzo specyficznym ciastem, ponieważ nie wymaga on pieczenia. Wystarczy wstawić go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Z tego powodu należy uważać na sposób podawania bloku czekoladowego. Deser nie powinien stać zbyt długo w temperaturze pokojowej, ponieważ zacznie się rozpuszczać. Warto zwrócić uwagę na ten fakt latem, kiedy to jest znacznie cieplej i wiele deserów traci swoją formę. Po nałożeniu bloku na talerzyki warto umieścić pozostałą część z powrotem w lodówce. Dzięki temu ciasto nie rozpuści się i będzie smakować doskonale aż do ostatniego kawałka.
Komentarze