Babeczki dyniowe z kremem i czekoladą
1
1 godz. 10 min
15 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Babeczki dyniowe z kremem i czekoladą

Szukasz idealnego jesiennego deseru? Koniecznie sprawdź ten przepis. Znajdziesz w nim muffiny dyniowe, które przyciągną Cię pysznym zapachem, a zatrzymają obłędnym smakiem. Możesz je zajadać na lunch w pracy, przekąskę lub deser. Babeczki dyniowe smakują obłędnie bez względu na porę roku. Pyszne, słodkie wilgotne w środku — czego chcieć więcej?

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Na muffinki dyniowe przepis nie jest skomplikowany. Stanowią więc idealną propozycję na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Czytaj dalej i dowiedz się, o co zadbać lub co możesz dodać, by mieć pewność, że Twoje babeczki dyniowe wyjdą przepyszne.

Dyniowe składniki w pełnej obfitości

Muffinki dyniowe mogą być jeszcze bardziej intensywne w smaku, ale też jeszcze bardziej... dyniowe. Jak to zrobić? Przekonaj się, czytając dalej.

Dyniowe muffinki z... małymi dyniami!

Chcesz pięknie i oryginalnie udekorować swoje babeczki? Możesz zrobić sobie małe dynie we własnej kuchni jako dodatek do wypieków. W jaki sposób? Wykorzystaj do tego lukier królewski. Zobacz jak przygotować jego gęstą, plastyczną wersję.

Przygotuj:

  • 2 białka;
  • 420 g cukru pudrunaturalny barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony;kilka kropel soku z cytryny;

Przygotowywanie dyń z lukru królewskiego:

  1. Sparz jajka we wrzątku przez 10 sekund;
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Zmiksuj je z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Pamiętaj, że im większa ilość cukru, tym bardziej zbity lukier Ci wyjdzie;
  3. Masę podziel na części: 2/3 oraz 1/3. Większą część wymieszaj z 2 kroplami barwnika pomarańczowego a mniejszą z dwoma kroplami zielonego;
  4. Dużą blachę lub deskę do krojenia wyłóż papierem do pieczenia. Włóż tylkę w kształcie gwiazdki do worka cukierniczego i napełnij go pomarańczowym lukrem. Na papierze wykonaj „kropelki” z pomarańczowego lukru. Następnie nałóż tylkę z małym, okrągłym zakończeniem na kolejny worek cukierniczy, napełnij go zielonym lukrem i dodaj "łodyżki" do pomarańczowych "dyń";
  5. Gotowe dynie odstaw do wyschnięcia lub do piekarnika nagrzanego max do 50°C;
  6. Tak przygotowane małe dynie układaj na swoje babeczkach dyniowych w dowolny sposób.

Małą, lukrową dynią możesz udekorować nie tylko dyniowe muffinki, ale też inne słodycze i desery. Umiejętność przygotowywania tego typu składników jest nieoceniona, zwłaszcza na przyjęciach tematycznych i kinderbalach. Do robienia pięknych i efektownych dekoracji nie trzeba wiele. W tym wypadku wystarczyło białko z cukrem pudrem i z dodatkami.

Dyniowe muffinki — co jeszcze na wierzch?

Wiesz już, że do dekoracji sprawdzają się świetnie siekane orzechy i malutkie dynie zrobione z lukru. Możesz też wykorzystać kardamon, by nadać całości jesiennego, korzennego smaku. Każdą babeczkę posyp małą szczyptą przyprawy. Bardzo dobrze sprawdzi się tu także cynamon.

Komentarze