Na muffinki dyniowe przepis nie jest skomplikowany. Stanowią więc idealną propozycję na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Czytaj dalej i dowiedz się, o co zadbać lub co możesz dodać, by mieć pewność, że Twoje babeczki dyniowe wyjdą przepyszne.
Dyniowe składniki w pełnej obfitości
Muffinki dyniowe mogą być jeszcze bardziej intensywne w smaku, ale też jeszcze bardziej... dyniowe. Jak to zrobić? Przekonaj się, czytając dalej.
Dyniowe muffinki z... małymi dyniami!
Chcesz pięknie i oryginalnie udekorować swoje babeczki? Możesz zrobić sobie małe dynie we własnej kuchni jako dodatek do wypieków. W jaki sposób? Wykorzystaj do tego lukier królewski. Zobacz jak przygotować jego gęstą, plastyczną wersję.
Przygotuj:
- 2 białka;
- 420 g cukru pudrunaturalny barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony;kilka kropel soku z cytryny;
Przygotowywanie dyń z lukru królewskiego:
- Sparz jajka we wrzątku przez 10 sekund;
- Białka ubij na sztywną pianę. Zmiksuj je z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Pamiętaj, że im większa ilość cukru, tym bardziej zbity lukier Ci wyjdzie;
- Masę podziel na części: 2/3 oraz 1/3. Większą część wymieszaj z 2 kroplami barwnika pomarańczowego a mniejszą z dwoma kroplami zielonego;
- Dużą blachę lub deskę do krojenia wyłóż papierem do pieczenia. Włóż tylkę w kształcie gwiazdki do worka cukierniczego i napełnij go pomarańczowym lukrem. Na papierze wykonaj „kropelki” z pomarańczowego lukru. Następnie nałóż tylkę z małym, okrągłym zakończeniem na kolejny worek cukierniczy, napełnij go zielonym lukrem i dodaj "łodyżki" do pomarańczowych "dyń";
- Gotowe dynie odstaw do wyschnięcia lub do piekarnika nagrzanego max do 50°C;
- Tak przygotowane małe dynie układaj na swoje babeczkach dyniowych w dowolny sposób.
Małą, lukrową dynią możesz udekorować nie tylko dyniowe muffinki, ale też inne słodycze i desery. Umiejętność przygotowywania tego typu składników jest nieoceniona, zwłaszcza na przyjęciach tematycznych i kinderbalach. Do robienia pięknych i efektownych dekoracji nie trzeba wiele. W tym wypadku wystarczyło białko z cukrem pudrem i z dodatkami.
Dyniowe muffinki — co jeszcze na wierzch?
Wiesz już, że do dekoracji sprawdzają się świetnie siekane orzechy i malutkie dynie zrobione z lukru. Możesz też wykorzystać kardamon, by nadać całości jesiennego, korzennego smaku. Każdą babeczkę posyp małą szczyptą przyprawy. Bardzo dobrze sprawdzi się tu także cynamon.
Komentarze