Liczba porcji6
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Babeczki czekoladowe z nadzieniem budyniowym i porzeczkami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 400 lub 450
  • 2/3 szklanki cukru drobno zmielonego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • Kakao z Ghany - 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • Czekolada Gorzka Klasyczna 64% - 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g czerwonych porzeczek – świeżych lub mrożonych.
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Z ok. 1 szklanki mleka i budyniu przygotuj masę budyniową (zgodnie z informacjami na opakowaniu). Sprawdź, czy należy ją dodatkowo dosłodzić.

  • 2

    Gotową masę budyniową pozostaw do przestudzenia, aby nie zrobił się kożuch, naczynie przykryj folią spożywczą lub aluminiową.

  • 3

    Przesiej mąkę do miski. Połącz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao oraz 1/2 szklanki cukru.

  • 4

    Dodaj składniki mokre – olej, pozostałe 2 szklanki mleka oraz jajko.

  • 5

    Rozetnij laskę wanilii na pół i wyjmij nożem nasiona. Dodaj je do masy.

  • 6

    Wymieszaj całość, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  • 7

    Przygotuj formę na muffinki – nasmaruj każdą z komór odrobiną masła lub oleju i włóż papilotki.

  • 8

    Opłucz i osusz porzeczki. Pozbaw ich ewentualnych gałązek.

  • 9

    Posiekaj połowę czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel na drobne kawałki.

  • 10

    Do każdej papilotki nałóż ok. 1-2 łyżki masy na babeczki.

  • 11

    Włóż do każdej papilotki ok. 1 łyżkę masy budyniowej i kilka porzeczek oraz trochę czekolady.

  • 12

    Przykryj drugą częścią masy – tak, aby wypełnić formę mniej więcej w 3/4.

  • 13

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180⁰C.

  • 14

    Włóż formę i piecz babeczki przez ok. 30 minut.

  • 15

    W międzyczasie posiekaj drugą część czekolady. Kiedy muffinki się upieką, wyjmij je na kratkę i posyp pozostałą czekoladą, aby delikatnie wtopiła się w deser.

  • 16

    Serwuj od razu po ostygnięciu lub przechowuj w lodówce.

Oceń przepis:

O co zadbać, aby przepis na babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami się udał?

Kluczową kwestią jest umiejętne przygotowanie masy na babeczki czekoladowe. Dlatego należy zadbać o bardzo wysoką jakość wszystkich wykorzystanych składników – a zwłaszcza czekolady, oleju oraz mąki. Od ich  jakości zależy ostateczny efekt.

 

Równie ważne jest staranne połączenie ze sobą wszystkich składników – tak, aby nie powstały nawet najmniejsze grudki. Ich obecność może sprawić, że powstanie zakalec. Pamiętaj jednak, że masy na muffiny czekoladowe nie powinno się zbyt długo wyrabiać – należy ją mieszać jedynie do uzyskania półpłynnej, aksamitnej konsystencji.

W jaki sposób urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami?

Szukasz więcej inspiracji, dzięki którym powstaną pyszne, kremowe muffinki? Nie ma problemu. W końcu każdy z przepisów możesz dowolnie zmodyfikować. A jak urozmaicić ten? Możesz pomyśleć np. o:

  • zamianie budyniu waniliowego na taki o innym smaku – np. malinowy czy czekoladowy,
  • dodaniu ulubionych bakalii lub orzechów,
  • wzbogaceniu mieszanki nutką papryczki chilli,
  • dodaniu ok. 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu,
  • zamianie czekolady gorzkiej na inną czekoladę E.Wedel –  mleczną, bądź nawet białą. Warto pomyśleć także o pomieszaniu kilku odmian czekolady ze sobą.

Innym ciekawym pomysłem jest dodatkowe udekorowanie muffinek. Możesz to zrobić np. przy pomocy kremu tortowego o smaku czekoladowym i kilku porzeczek lub bitej śmietany z porzeczkowym musem / sosem. Aby całość wyglądała estetycznie, koniecznie użyj rękawa cukierniczego.

Jak widzisz, babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami to deser uniwersalny, który przypadnie do gustu i starszym, i młodszym. Przyrządź go raz, a… będziesz powracać do receptury tydzień po tygodniu. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: