Jak zrobić marchewkowe ciasto z kawałkami czekolady?
0
Pieczenie

Jak zrobić marchewkowe ciasto z kawałkami czekolady?

Ciasto marchewkowe to pomysł na słodki i zdrowy deser – taki, który sprawdzi się na każdą okazję. Choć jego bazę stanowi starta marchew, zupełnie jest niewyczuwalna. Kamufluje ją dodatek kawałków czekolady, orzechów, żurawiny oraz innych bakalii. Takie połączenie sprawia, że wypiek daje dużą przyjemność – aż do ostatniego kawałka. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić idealne marchewkowe ciasto z kawałkami czekolady, skorzystaj z poniższych wskazówek.

Najprostszy przepis na marchewkowe ciasto jest jednocześnie najszybszym w przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz je urozmaicić, wystarczy dodać kawałki czekolady, np. czekolady gorzkiej z cząstkami pomarańczowymi E.Wedel Premium czy czekolady białej E.Wedel.  

W misce wymieszaj 300 ml oleju rzepakowego, 250 g brązowego cukru i ekstrakt z wanilii. Dodawaj jajka jedno po drugim (4 sztuki), mieszając do połączenia się składników. Dodaj 250 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj całość. Dodaj 300 g marchewki oraz kawałki czekolady. Wymieszaj. Ciasto przelej do formy. Piecz przez ok. 45 minut.

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Ciasto marchewkowe?: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-ciasto-marchewkowe/

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe brownie

Zadbaj o:

  • POKOJOWA TEMPERATURA SKŁADNIKÓW

    Zanim przystąpisz do pieczenia, wyjmij z lodówki jajka i olej rzepakowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, tj. od 15 do 25oC.
  • WCZEŚNIEJSZE NAGRZANIE PIEKARNIKA

    Proszek do pieczenia zaczyna działać zaraz po wymieszaniu się z płynnymi składnikami. Dlatego zaraz po przygotowaniu ciasta i przelaniu do tortownicy, formę należy umieścić w nagrzanym piekarniku. Włącz urządzenie i nastaw je na 170oC – dzięki temu piekarnik nagrzeje się zanim skończysz przygotowywać ciasto.
  • Proszek do pieczenia zaczyna działać zaraz po wymieszaniu się z płynnymi składnikami. Dlatego zaraz po przygotowaniu cia

    Rozmiar formy do pieczenia odgrywa ważną rolę – musi być odpowiednio dobrany do proporcji składników. Zbyt mała forma spowoduje, że rosnące ciasto wypadnie poza nią. Zaś zbyt duża sprawi, że ciasto będzie płaskie. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się forma o wymiarze 23x33 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
  • DODATKOWA DEKORACJA

    Ostygnięte ciasto możesz udekorować, np. oprószyć kakao, polać polewą czekoladową, kremem na bazie białej czekolady. Wybór zależy wyłącznie od Twoich smakowych upodobań.

Uważaj na:

  • INTENSYWNE DŁUGIE MIESZANIE

    Wtedy ciasto nie będzie puszyste. Za każdym razem gdy dodajesz produkty, mieszaj krótko – tylko do połączenia się składników.
  • DŁUGIE TRZYMANIE W PIEKARNIKU

    Marchewkowe ciasto z kawałkami czekolady należy piec ok. 45 minut. Wydłużenie tego czasu może skutkować przypaleniem spodu i wierzchu. Wypiek może też stać się suchy, zamiast wilgotny i miękki.
  • ZBYT MAŁA FORMA NA CIASTO

    Wielkość formy musi być dostosowana do proporcji składników. Jeśli tortownica będzie zbyt mała, wówczas ciasto może wyrosnąć ponad nią i pokruszyć się. Jeżeli masz mniejszą formę, po prostu zmniejsz proporcje używanych składników.
  • PRZYWIERANIE CIASTA DO FORMY

    Formę do ciasta należy wyłożyć papierem do pieczenia. To ważne, jeśli chcesz uniknąć przywierania wypieku. Jeżeli nie dysponujesz żadnym papierem, wysmaruj tortownicę masłem lub olejem, a następnie posyp bułką tartą lub podsyp mąką.
Podobała Ci się ta porada?