Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić wielkanocne ciastka czekoladowe?

Wielkanocne ciastka czekoladowe, udekorowane kolorowym lukrem i czekoladą, będą stanowiły idealne uzupełnienie wielkanocnego stołu. Piękne ciasteczka będą także idealne do włożenia do święconki.  

Wielkanoc, w przeciwieństwie do Bożego Narodzenia, jest świętem, gdzie królują wypieki. To wtedy nasinajbliżsi konkurują ze sobą, kto upiecze lepszą babkę czy mazurka Wielkanocnego. Lepiej z nimi nie rywalizować – z klasyką nie ma żartów! Doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie innego deseru, bardziej nowoczesnego, ale charakterem nawiązującego do okoliczności.

Share:

Zadbaj o:
  • Najlepszej jakości składniki na ciastka

    Aby przygotować ciastka czekoladowe, nie potrzeba zbyt wielu składników. Powinny być jednak możliwie najlepszej jakości. Przygotuj: 230 gramów masła, 230 gramów cukru pudru, 450 gramów mąki, jedno jajko, szczyptę soli, trzy łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

  • Odpowiednio przygotowane ciasto

    W dużej miseczce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładki krem. Dodaj jajko, cały czas miksując składniki. Przesiej przez sitko mąkę, kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz szczyptę soli i wsyp do masy gęstej. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na minimum 8 godzin. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy uprzednio posypanej odrobiną mąki tak, aby ciasto nie przywierało do drewna. Wykrawaj ciasteczka. Używaj do tego foremek lub noża.

  • Schłodzenie ciasta przed pieczeniem

    Ciastka czekoladowe warto schłodzić, aby w trakcie pieczenia nie odkształciły się. Jest to szczególnie ważne w przypadku ciastek wielkanocnych, które mają mieć określony kształt i wyglądać efektownie. Jest na to sposób – włóż ciastka do zamrażalnika na 10 minut. W czasie, gdy ciasteczka będą się ochładzać, nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie wyłóż na blaszce papier do pieczenia. Umieszczaj wykrojone i schłodzone wcześniej ciastka czekoladowe.

Uważaj na:
  • Czas i sposób pieczenia ciastek

    Ciastka należy piec przez około 15 minut, wybierając tryb nagrzewania góra/dół. Inaczej ciastka nie będą dostatecznie wypieczone lub spieczone. Gotowe ciastka umieść na kratce i pozostaw do wystudzenia.

  • Sposób przygotowania lukru

    Chociaż lukier jest bardzo popularnym dodatkiem do wypieków, zdarza się, że jego przygotowanie sprawia kłopoty. Istnieje jednak prosty i uniwersalny sposób na lukier: białka umieść w mikserze i rozpocznij ubijanie. Dodaj cukier puder i pozostaw maszynę na około 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Tak otrzymany lukier przełóż do mniejszych miseczek i dodaj do każdej porcji dowolny barwnik spożywczy. Z pomocą rękawa cukierniczego ozdabiaj ciastka.

  • Ozdabianie ciasteczek czekoladą

    Dla niektórych użycie czekolady do ozdobienia ciastek wydaje się wyjątkowo trudną sztuką. Aby z łatwością jej używać, należy zastosować kąpiel wodną. Czekoladę mleczną E.Wedel lub czekoladę Jedyną E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce, której średnica będzie większa niż średnica garnka. Garnek napełniony w 1⁄4 wodą podgrzejna wolnym ogniu, a miskę z czekoladą ustaw bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą!

  • Szybko zastygającą czekoladę

    Sparz rękaw cukierniczy i umieść w nim rozpuszczoną czekoladę. Ozdoby z czekolady należy wykonywać prędko, bowiem czekolada bardzo szybko zmienia swój stan skupienia. Wykonaj zdobienia wedle własnego uznania, stosując naprzemiennie lukier i czekoladę. To, jak ciastka czekoladowe będą się prezentowały na stole, zależy właśnie od Ciebie!