Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec mazurek wielkanocny?

Podobnie jak pochodzące z niej desery jest nieprzyzwoicie słodki i wyjątkowo pyszny. A to za sprawą kruchego ciasta, bakalii, masy kajmakowej i lukru. Sprawdź, jak upiec mazurek wielkanocny, by w pełni rozsmakować się w świątecznym klimacie!

Mazurek wielkanocny to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Choć uważany za typowo polski, prawdopodobnie przybył do nas z Turcji.

Share:

Zadbaj o:
  • Udekorowanie mazurka

    Jak zrobić mazurek świąteczny, który zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Odpowiednio go dekorując! To jeden z tych wypieków, który lubi dodatki. Do twojej dyspozycji są przede wszystkim lukier plastyczny, masa kajmakowa, masa marcepanowa oraz krem czekoladowy. Na wierzchu świątecznego mazurka możesz ułożyć też bakalie, posypki, owoce kandyzowane i inne ozdoby.

  • Odpowiednią temperaturę pieczenia

    Spód do mazurka na Wielkanoc piecz w 200 stopniach przez około 15 minut. Gotowe ciasto poznasz po złocistym kolorze. W trakcie pieczenia obserwuj ciasto – niedopieczone będzie surowe, a przepieczone twarde i suche.

  • Szybkie zagniatanie ciasta

    Ciasto na spód do mazurka wymaga szybkiego zagniatania. Im dłuższe ono trwa, tym cieplejsze są Twoje dłonie, co sprawi, że ciasto zacznie się topić, a po upieczeniu będzie twarde i gumowate. By masa zachowała odpowiednią konsystencję, przed wyrobieniem ciasta porządnie schłodź ręce oraz stolnicę lub deskę, a samo ciasto wyrabiaj szybko i krótko.

  • Kruchy spód do mazurka

    Spód do mazurka powstaje z posiekanych ze sobą 40 dag mąki i 20 dag masła. Do wymieszanych składników należy dodać następnie 10 dag cukru pudru, 2 surowe, 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, pół szklanki śmietany 22 % i wanilię.

Uważaj na:
  • Wyjmowanie ciasta z blaszki

    Mazurka wielkanocnego piecz na specjalnej blaszce mazurkowej, z charakterystycznym otwartym bokiem i niskimi ściankami. Dzięki takiej budowie upieczony placek łatwo się zsuwa, nie łamiąc się przy tym na mniejsze kawałki. Jeśli nie masz takiej blaszki, możesz upiec mazurka na zwykłej, wyłożonej papierem. Ważne jednak, by w tym przypadku wyjąć ciasto z blaszki jeszcze ciepłe. Kiedy ostygnie, o wiele bardziej będzie podatne na kruszenie się.

  • Wałkowanie ciasta

    Przywieranie ciasta do wałka to jeden z problemów występujących podczas pieczenia wielkanocnego mazurka. By tego uniknąć, spód na mazurek najlepiej rozwałkuj pomiędzy dwiema warstwami folii kuchennej. Staraj się unikać podsypywania ciasta mąką – jej nadmiar sprawi, że wypiek straci całą swoją kruchość, o którą przecież chodzi w mazurku wielkanocnym.

  • Przenikanie zapachów

    Ciasto na spód do mazurka wymaga wstawienia do lodówki. Nim to jednak zrobisz, zapakuj ciasto w przezroczystą folię. Dzięki temu nie wchłonie ono zapachów innych produktów znajdujących się w lodówce.