Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec mazurek wielkanocny?

Mazurek wielkanocny to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Choć uważany za typowo polski, prawdopodobnie przybył do nas z Turcji. Jeżeli zastanawiasz się więc, co upiec na Wielkanoc – odpowiedź jest tylko jedna. Mazurek!

Mazurek wielkanocny jest nieprzyzwoicie słodki i wyjątkowo pyszny. Wszystko to za sprawą kruchego ciasta, bakalii, masy kajmakowej i lukru. Sprawdź, jak upiec mazurek wielkanocny, by w pełni rozsmakować się w świątecznym klimacie. Z naszym przepisem i poradami jego przygotowanie będzie prostsze niż kiedykolwiek wcześniej!

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Mazurek wielkanocny? Oto tradycyjny przepis w nowoczesnym wydaniu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/mazurek-wielkanocny-tradycyjny-przepis-w-nowoczesnym-wydaniu/.

A może masz ochotę przygotować także wielkanocne babeczki czekoladowe? Sprawdź nasz przepis i porady i ustaw je na świątecznym stole.

 

Zadbaj o:
  • KRUCHY SPÓD DO MAZURKA

    Spód do mazurka wielkanocnego powstaje z posiekanych ze sobą 400 g mąki i 200 g masła. Do wymieszanych składników należy dodać następnie 100 g cukru pudru, 2 całe surowe jajka, 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 100 ml śmietany 22 % i wanilię. Takie proporcje zapewnią Ci idealnie kruchy spód, stanowiący doskonałą bazę pod dodatki!

  • ODPOWIEDNIE DEKORACJE

    Jak zrobić mazurek świąteczny, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Odpowiednio go dekorując! Do Twojej dyspozycji są przede wszystkim masa kajmakowa oraz masa marcepanowa. Na wierzchu świątecznego Mazurka możesz ułożyć też bakalie – idealnie sprawdzą się płatki migdałów. Możesz je ułożyć w taki sposób, by przypominały bazie. Wystarczy, że na jego wierzchu wykonasz kreski z ciemnej czekolady, a potem dołożysz do nich płatki.

  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Spód do mazurka na piecz w 200 st. C przez około 15 minut. Poznasz, że ciasto jest już gotowe po jego złocistym kolorze. W trakcie pieczenia obserwuj ciasto – niedopieczone będzie surowe, a przepieczone twarde i suche. Pamiętaj, że Mazurek nie może być zbyt suchy, musi być za to niski. Nie zostawiaj go jednak zbyt długo w piekarniku – przepieczone ciasto wyjdzie zbyt twarde.

  • SZYBKIE ZAGNIATANIE CIASTA

    Ciasto na spód do Mazurka wymaga szybkiego zagniatania. Im dłużej trwa jego wyrabianie, tym cieplejsze są Twoje dłonie. To z kolei sprawia, że ciasto zaczyna się topić, przez co po upieczeniu będzie twarde i gumowate. By masa zachowała odpowiednią konsystencję, przed wyrobieniem ciasta porządnie schłodź ręce i podsyp stolnicę mąką, a samo ciasto wyrabiaj szybko i krótko.

Uważaj na:
  • PRZENIKANIE ZAPACHÓW

    Ciasto na spód do mazurka wymaga wstawienia do lodówki. Nim to jednak zrobisz, zawiń ciasto w folię spożywczą. Dzięki temu nie wchłonie ono zapachów innych produktów znajdujących się w lodówce.

  • WAŁKOWANIE CIASTA

    Przywieranie ciasta do wałka to jeden z problemów występujących podczas pieczenia wielkanocnego mazurka. By go uniknąć, rozwałkuj spód na mazurek wielkanocny pomiędzy dwiema warstwami folii kuchennej. Staraj się jednak unikać podsypywania ciasta mąką – jej nadmiar sprawi, że wypiek straci całą swoją kruchość, o którą przecież chodzi w mazurku wielkanocnym.

  • WYJMOWANIE CIASTA Z BLASZKI

    Mazurka wielkanocnego piecz na specjalnej blaszce mazurkowej, z charakterystycznym otwartym bokiem i niskimi ściankami. Dzięki takiej budowie foremki placek łatwo się zsuwa, nie łamiąc się przy tym na mniejsze kawałki. Jeśli nie masz takiej blaszki, możesz upiec mazurka na zwykłej formie, wyłożonej papierem. Ważne jednak, by w tym przypadku wyjąć ciasto z blaszki, gdy jest jeszcze ciepłe. Kiedy ostygnie, o będzie o wiele bardziej podatne na kruszenie.