Następne
Wróć do listy porad

Przepis na omlet czekoladowy z mlekiem kokosowym i białą czekoladą

Znudziły Ci się kanapki, owsianki, naleśniki z kakao – jako propozycje na drugie śniadanie? A może masz ochotę na smaczny deser? Omlet czekoladowy z mlekiem kokosowym i polewą z białej czekolady – oto, co może zaspokoić bardzo wymagające kubki smakowe. Już na samą myśl o takim daniu cieknie ślinka. Warto więc zabrać się do pracy – wystarczy dobry przepis, wysokiej jakości produkty i odrobina dobrych chęci. Już teraz podejmij to wyzwanie – dla tego wyjątkowego smaku na pewno warto.

Omlet jest daniem, które najczęściej podawane jest w wersji na słono – z wytrawnymi dodatkami, takimi jak szynka, ser, warzywa. Można jednak potraktować je jako deser lub drugie śniadanie na słodko, przyrządzając omlet czekoladowy z mlekiem kokosowym i białą czekoladą E.Wedel. Prawdziwa gorzka czekolada miesza się tutaj z aromatycznym kokosem oraz słodyczą białej czekolady. To mieszanka wybuchowa, która eksploduje przyjemnymi doznaniami smakowymi – od pierwszego do ostatniego kęsa. Warto spróbować, pamiętając o kilku ważnych kwestiach.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe brownie

Share:

Zadbaj o:
  • SKŁADNIKI WYSOKIEJ JAKOŚCI

    Omlet czekoladowy przygotuj z jajek pochodzących ze sprawdzonego źródła oraz czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel. Zwróć także uwagę na mleko kokosowe – najlepiej, jeśli zawiera 85% miąższu kokosa.

  • RÓŻNORODNE DODATKI

    Jeśli chcesz, możesz urozmaicić omlet czekoladowy. Poza polewą z białej czekolady, możesz sięgnąć po różne dodatki. Wewnątrz placka umieść np. dżem, świeże owoce, Krem Wedlowski Karmellove lub inny. Wybór należy do Ciebie.

  • DOBRZE ROZGRZANA PATELNIA

    Patelnia powinna być bardzo dobrze rozgrzana, co zapobiegnie przywieraniu ciasta omletowego. Wybierz raczej patelnię teflonową, dzięki której ograniczysz ilość masła klarowanego.

  • DELIKATNE MIESZANIE MASY PO DODANIU BIAŁEK

    Nie rób tego mikserem, lecz szpatułką lub drewnianą łyżką. Wykonuj delikatne ruchy, dzięki czemu omlet będzie bardzo puszysty.

  • OPTYMALNY CZAS SMAŻENIA

    Omlet czekoladowy gotowy jest w zaledwie kilka minut po wylaniu masy na patelnię. Smaż więc go jedynie do momentu, w którym wierzch będzie ścięty z obu stron.

Uważaj na:
  • SMAŻENIE NA OLEJU

    Chociaż olej (np. rzepakowy) jest odpowiedni do smażenia, unikaj go. Znacznie lepszym wyborem jest masło klarowane, które nada omletowi przyjemnego maślanego posmaku. Takie masło możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie.

  • OPADNIĘTE CIASTO

    Jeśli omlet przypomina raczej cienkie ciasto niż puszysty biszkopt, winę za to ponosi prawdopodobnie zbyt gwałtowne mieszanie składników. Staraj się więc robić to bardzo delikatnie – lepiej mieszaj szpatułką / łyżką zamiast używać miksera.

  • PRZYPALONY OMLET

    Najlepszy omlet to taki, który jest dobrze ścięty i delikatnie zarumieniony. Jeśli jedna jego strona jest mocno przypalona, to najczęściej skutek wysokiej temperatury – smażenia na zbyt dużym ogniu.

  • NIEPRZESIANA MĄKA

    Nie warto skracać sobie czasu przygotowania omletu poprzez dodanie nieprzesianej mąki. Decydując się na taki krok, omlet nie będzie przypominał puszystego placka.