Następne
Wróć do listy porad

Mini babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady

Babeczki już od dawna cieszą się dużą popularnością na przyjęciach okolicznościowych. W domach często goszczą na stołach jako deser po obiedzie lub podwieczorek. Ze względu na zwartą formę i pyszny smak można je swobodnie spakować i zabrać na wynos do pracy lub na uczelnię. Aby wydobyć z nich to, co najlepsze warto wypróbować nasz przepis na mini babeczki z kawałkami czekolady.

Przyrządzenie babeczek jest szybkie, a ilość składników potrzebnych do wykonania deseru niewielka. Gdy poznasz bazową recepturę, z czasem na pewno chętnie będziesz z nią eksperymentować. Już sam sposób podania przysmaku może być okazją do uwolnienia cukierniczych fantazji. Ciekawie będą wyglądały muffinki wykończone bitą śmietaną, ozdobione świeżymi owocami, kolorową posypką z cukierków lub chrupiących orzeszków. Aby zrobić udane babeczki czekoladowe warto zastosować się do kilku wskazówek – wtedy na pewno odniesiesz kuchennych sukces!

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Kiedy w przepisie autor podaje temperaturę składników, nie bagatelizuj tej informacji! Często zbyt zimne jajka trudno się ubijają, a za ciepłe mleko powoduje ścięcie masy. W przypadku babeczek czekoladowych składniki powinny mieć temperaturę pokojową, co znaczy, że trzeba je wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zazwyczaj wystarczy to zrobić na godzinę – dwie przed planowanym przyrządzaniem deseru.

  • WCZEŚNIEJSZE PRZYGOTOWANIE FORMY Z PAPILOTKAMI

    Przyrządzenie babeczek nie byłoby możliwe bez odpowiedniej formy. Najczęściej jest to blacha z wgłębieniami, w których należy umieścić silikonowe lub papierowe papilotki. W ten sposób masz pewność, że ciasto zachowa zwartą konsystencję, nie rozleje się po blaszce, a każde z ciastek będzie miało podobny wygląd, kształt i wielkość.

  • DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKI W ODPOWIEDNICH PROPORCJACH

    Gdy przyrządzasz smaczny deser dla swojej rodziny, zadbaj o wysoką jakość każdego ze składników. W przypadku tych babeczek kluczowa będzie oczywiście czekolada Mocno Mleczna E.Wedel i czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel. Wyrazisty, głęboki smak podkreślisz dzięki dodatkowi kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

  • EFEKTOWNE PODANIE

    Babeczki, choć są prostym deserem, wcale nie muszą wyglądać zwyczajnie. Kilka niewymagających większego wysiłku zabiegów sprawi, że wzbudzą zachwyt nawet na wytwornym przyjęciu. W tym celu możesz udekorować je prawdziwą gęstą bitą śmietaną oraz ażurowym dekorem.

Uważaj na:
  • GRUDKI W CIEŚCIE

    Bez względu na to, czy ciasto mieszasz ręcznie czy przy pomocy miksera, może się zdarzyć, że pojawią się w nim grudki. Aby tego uniknąć, na etapie przygotowań oddziel składniki suche od mokrych. Te pierwsze łącz ze sobą, przesiewając przez sito. Uzyskasz idealny proszek.

  • ZBYT NISKĄ / ZBYT WYSOKĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Jeżeli włożysz babeczki do zimnego piekarnika, ryzyko, że wyciągniesz zakalca znacznie wzrasta. Nie wskazana jest też zbyt wysoka temperatura, która sprawi, że ciasto wyschnie, z zewnątrz pokryje je skorupka, a w środku nadal będzie surowe. Kluczowe jest wcześniejsze rozgrzanie piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i kontrolowanie stopnia wypieczenia muffin czekoladowych np. patyczkiem.

  • JAKOŚĆ SKŁADNIKÓW

    Sprawdź, czy dodawane do ciasta składniki są świeże. Tyczy się to zwłaszcza jajek, ale nie tylko. Kiepskiej jakości czekolada o niskiej zawartości kakao czy gorszej klasy mąka mogą zepsuć wypiek i sprawić, że będzie on smakował jak papier!