Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić klasyczne ciastka czekoladowe?

Klasyczne ciastka czekoladowe to jeden z tych deserów, których nie sposób nie kochać. Sięgają po nie zarówno fani nowoczesnych smaków, jak i tradycjonaliści. Fenomenalnie chrupiące, intensywnie czekoladowe… po prostu pyszne. Masz ochotę je przyrządzić i zastanawiasz się, co zrobić, żeby smakowały NAPRAWDĘ dobrze? Oto kilka porad i tricków, które pozwolą Ci przygotować je w wyjątkowy sposób

Klasyczne ciastka czekoladowe to deser stosunkowo prosty do przygotowania. Właściwie potrzebujesz tylko kilku minut na połączenie ze sobą składników i wrzucenie smakołyków do piekarnika. Jednak, jak wiadomo, nawet w przypadku łatwej do opanowania receptury warto wiedzieć, na co dokładnie uważać w procesie przygotowania – tak, by efekt był spektakularny! W przypadku tych ciasteczek kluczem do sukcesu są świetne składniki, a także technika przygotowania. Dowiedz się na co zwrócić uwagę i o co zadbać, aby przekąska zyskała smak, którego oczekujesz.

 

Przepis na pyszne, klasyczne ciastka czekoladowe znajdziesz tutaj.

Zadbaj o:
  • DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    Nie możesz sobie pozwolić na kompromisy, ponieważ w prostych przepisach to właśnie jakość składników decyduje o smaku. Wykorzystaj więc sprawdzoną czekoladę, np. czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel, aromatyczne kakao ciemne z Ghany, a także sięgnij po jajka wolnowybiegowe oraz prawdziwe masło. Dzięki temu poczujesz i zobaczysz różnicę!

  • STARANNE WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Bardzo istotne jest, aby mokre i suche składniki zostały dokładnie wymieszane. Jeśli pozostaną jakiekolwiek grudki, w ciastkach może się pojawić zakalec, a ich smak oraz konsystencja po prostu nie będą takie, jakich oczekujesz. Na to nie możesz sobie pozwolić. Dlatego zachowaj kolejność łączenia składników z przepisu.

  • POPRAWNE UFORMOWANIE CIASTECZEK

    Powinny być w miarę równej wielkości oraz grubości – to gwarancja, że upieką się równomiernie, a nie stanie się np. tak, że część z nich się przypali, a część wyciągniesz jeszcze niedopieczonych. Wykorzystaj do ich formowania łyżkę stołową i nakładaj podobną ilość. Dzięki temu nie będzie problemu.

  • PRAWIDŁOWĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Najbardziej optymalna to ok. 160°C z termoobiegiem. Ustaw też blaszkę z ciasteczkami na środkowym poziomie piekarnika – dzięki temu ciastka dopieką się i z góry, i z dołu. Po upieczeniu (ok. 15 min) możesz je pozostawić na chwilę wewnątrz pieca, uchylając lekko jego drzwiczki. W efekcie ciasteczka czekoladowe nabiorą chrupkości.

Uważaj na:
  • ZACHOWANIE PRAWIDŁOWYCH PROPORCJI MIĘDZY SKŁADNIKAMI

    Przyjrzyj się dobrze, ile mąki, proszku do pieczenia, czekolady, kakao oraz pozostałych składników dodać, aby stworzyć idealną masę. Jeśli chcesz przygotować więcej ciastek, musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość wszystkich, a nie tylko wybranych składników. W innym przypadku klasyczne ciasteczka czekoladowe mogą stracić pożądany charakter.

  • ODPOWIEDNIE POŁĄCZENIE SUCHYCH SKŁADNIKÓW

    Najważniejsza kwestia to przesianie mąki przez sito. Robi się to z dwóch powodów. Po pierwsze, aby oczyścić ją z ewentualnych zanieczyszczeń, np. pozostałości łusek ziaren. Po drugie zaś – aby lekko ją napowietrzyć, co sprawi, że powstająca masa nabierze lekkości, a także będzie mniej narażona na powstawanie grudek.

  • ZACHOWANIE ODPOWIEDNIEGO CZASU PIECZENIA

    Ciasteczka czekoladowe z naszego przepisu powinieneś piec przez ok. 15 minut z termoobiegiem, w temperaturze 160°C. Pamiętaj jednak, że każdy piekarnik pracuje nieco inaczej, dlatego czas może się zmieniać w zależności od specyfiki jego działania. Obserwuj więc uważnie, jak zmieniają się ciastka – gdy zarumienią się na brzegach, wykonaj test suchego patyczka.

  • PRAWIDŁOWE WYSTUDZENIE CIASTEK

    Po upieczeniu możesz ciasteczka na chwilę zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Później umieść je na kratce i pozwól im „dojść do siebie”. Nie jedz ich zbyt szybko. Najlepiej smakują wówczas, gdy osiągną temperaturę pokojową. Następnie możesz je umieścić w szczelnie zamykanym słoiku czy puszce – tak, aby na pewno nie straciły swojej chrupkości. To bardzo ważna kwestia!