Następne
Wróć do listy porad

Brownie z musem mango-brzoskwinia

Samo brownie to za mało, żeby zaspokoić Twój apetyt na coś słodkiego? A może czekasz na przyjęcie gości, którym chcesz zaserwować wyjątkowy deser? Każda okazja jest dobra, aby przyrządzić znane i lubiane brownie. Możesz jednak zaszaleć, decydując się na dodanie do ciasta musu owocowego. Połączenie czekolady z mango i brzoskwinią będzie spektakularne!

Czekolada i owoce to duet, który sprawdza się zawsze. Dlatego, jeżeli czekasz na wizytę gości, planujesz uroczysty deser dla rodziny i przyjaciół lub chcesz zaskoczyć bliską osobę, przygotuj brownie z musem mango-brzoskwinia. Dobry przepis na szybkie ciasto czekoladowe to podstawa w Twojej cukierniczej przygodzie. Jeżeli masz już sprawdzoną recepturę, czas na zakup dobrej jakości składników. Mogą też przydać się nasze wskazówki i porady – skorzystaj z nich, aby po kilkudziesięciu minutach wyciągać z piekarnika ciasto oszałamiające zapachem i głębią smaku oraz polewać je aksamitnym sosem.

Każdy detal jest ważny, gdy przygotowujesz deser dla siebie i swoich bliskich. Jeżeli będziesz się spieszyć, aby zaprezentować im swoje cukiernicze umiejętności możesz pominąć któryś ze składników, źle przesiać mąkę, nie wystudzić dobrze czekolady, co powoduje ścięcie jajek. Choć brownie jest prostym ciastem to pośpiech i złej jakości składniki mogą oznaczać porażkę! Dlatego daj sobie czas i skup się na detalach, a sukces będzie na wyciągnięcie ręki.

Brownie z musem mango-brzoskwinia to deser lekki, smaczny, zaskakujący połączeniem słodkości z nuta goryczy i kwasku. Idealnie wyważone proporcje, przenikające się smaki oraz aromaty, a także atrakcyjna forma podania to jego plusy doceniane przez wielu. to najważniejsze argumenty przemawiające za przyrządzeniem brownie dla tych, których kochasz!

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIĄ KOMPOZYCJĘ

    Komponowanie swojego deseru, zacznij od zapoznania się z przepisem na naprawdę dobre ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Potem sięgnij po najlepszej jakości składniki takie jak czekolada Klasyczna Mleczna E.Wedel oraz kakao gorzkie z Ghany E.Wedel. W każdym z nich znajdziesz dużą dawkę dobrego smaku, który zostanie wyeksponowany po połączeniu z innymi składnikami deseru.

  • DOBÓR DODATKÓW I AKCESORIÓW KUCHENNYCH

    W czym jeszcze, oprócz dobrych produktów, tkwi sekret brownie? Przede wszystkim w zadbaniu o odpowiednie proporcje (mąki, masła, cukru, jajek, czekolady), przygotowaniu blachy (nasmarowaniu jej masłem, wyłożeniu papierem do pieczenia, dobraniem kształtu i głębokości do objętości czekoladowej masy) i dobraniu odpowiednich dodatków (oprócz musu z brzoskwini i mango mogą to być świeże owoce, bita śmietana, bakalie, orzeszki, polewa, wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki i wiele innych)!

  • CZAS PIECZENIA

    Ważny jest też czas pieczenia. Brownie zazwyczaj jest niskie (nie rośnie) i nie potrzebuje zbyt dużo czasu, by być w pełni wypieczone. Zazwyczaj odpowiednią konsystencję i stopień wypieczenia uzyskuje po upływie 20 minut. To ciasto akurat może być po pieczeniu lekko wilgotne wewnątrz, co nie świadczy o jego zakalcowatości.

  • DOBÓR DODATKÓW

    Potraktuj pyszne brownie jako bazę dla całego, bardziej wyrafinowanego deseru. Zatroszcz się o dodatki, na które mogą się składać m.in. świeże lub mrożone owoce egzotyczne. Dzięki temu deser – mimo prostoty przygotowania – będzie prezentował się niezwykle efektownie, a także zachwycał smakiem.

Uważaj na:
  • PRAWIDŁOWE PRZYGOTOWANIE MUSU

    Mus z mango i brzoskwini zrobisz ekspresowo w trzech krokach, wykorzystując do tego także żelatynę, sok z cytryny i odrobinę cukru. Postępuj zgodnie ze wskazówkami: Żelatynę rozpuść w szklance zapełnione w 1/3 ciepłą wodą. Obierz owoce i zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, cukier i żelatynę – całość zmiksuj i wylej na ciasto.

  • SPOSÓB PODANIA

    Ze względu na obecność żelatyny, wykonana polewa przyjmie stałą formę – nie będzie lejąca, a po zastygnięciu będzie idealnie gładka. Jeżeli jednak zależy Ci na bardziej awangardowej czy rustykalnej odsłonie tego deseru, po prostu zblenduj owoce, aby nadać im konsystencję smoothie. Polej nim ciasto czekoladowe – część wsiąknie w jego zewnętrzne warstwy, czyniąc wypiek bardziej miękkim, wilgotnym.