Mazurek kajmakowy z czekoladą

Liczba porcji:

15 porcji

Łączny czas:

155 min

Przygotowanie:

35 min

Oczekiwanie:

120 min

Poziom trudnosci:

Łatwy
Mazurek kajmakowy z czekoladą

Będą potrzebne

Ciekawostka

Czy wiesz, że dawniej przesiewano część sypkich składników przez muślin? Jest to tkanina, najczęściej bawełniana, o rzadkim splocie. Dzięki swojej strukturze działała dokładnie tak, jak współczesne sitko. W przepisie na Mazurek staroświecki, który był inspiracją do jego kajmakowej wersji, autorzy polecają przesiewanie składników właśnie przez muślin.

Składniki

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 90 g brązowego cukru
  • 125 g roztopionego masła

Produkty E.Wedel:

  • 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany

Kajmak:

  • 80 ml płynnego miodu (najlepiej akacjowego)
  • 125 g roztopionego masła
  • 800 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce

Polewa:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Produkty E.Wedel:

  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C.
  2. Składniki spodu przełóż do miski i wymieszaj.
  3. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę i mocno dociśnij.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 15–18 minut.
  5. Składniki kajmaku przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając przez około 7 minut, aż kajmak zacznie gęstnieć.
  6. Przelej kajmak na przygotowany spód. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 15 minut aż kajmak będzie złocisty.
  7. Wystudź i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  8. Czekoladę połam i przełóż do rondelka, dodaj olej i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  9. Lekko wystudź i wciąż płynną czekoladę wylej na mazurek. Delikatnie potrząsając foremką, rozprowadź czekoladę na całej powierzchni ciasta.
  10. Wystudź i wstaw do lodówki – polewa powinna zastygnąć.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Ciasto będzie bardziej efektowne, gdy udekorujesz je wiórkami Czekolady Białej Karmelowej E.Wedel.

Smacznego!