Delikatnie opłucz truskawki i pozostaw do wyschnięcia. Nie usuwaj szypułek.
50 g czekolady zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wsyp do miseczki.
Pozostałe 150 g czekolady powoli roztop w kąpieli wodnej. Jeśli masz dobry termometr, podgrzej ją do temperatury 43-46°C. Nie przekraczaj tej wartości.
Zdejmij roztopioną czekoladę z kąpieli i dodaj przygotowane wcześniej czekoladowe wiórki, aby schłodzić masę.
Po chwili, gdy czekolada się połączy, ponownie ustaw miskę w kąpieli wodnej i podgrzej delikatnie, do ok. 30-32°C. Dzięki temu zabiegowi zyskasz pewność, że czekolada będzie się pięknie błyszczała.
Po chwili, gdy czekolada się połączy, ponownie ustaw miskę w kąpieli wodnej i podgrzej delikatnie, do ok. 30-32°C. Dzięki temu zabiegowi zyskasz pewność, że czekolada będzie się pięknie błyszczała.
Zdejmij czekoladę z ognia i przelej do wąskiego naczynia – tak, aby wygodnie Ci było maczać w niej owoce.
Bierz pojedynczo truskawki i namaczaj w roztopionej czekoladzie mniej więcej do ¾ wysokości – tak, aby pozostawić widoczną zieloną szypułkę oraz odrobinę czerwonej części owocu.
Układaj truskawki w czekoladzie na talerzu – najlepiej tak, aby jak najmniejsza część owocu pokrytego masą stykała się z powierzchnią.
Odstaw do stężenia.
W międzyczasie przygotuj pucharki na lody. Do każdego wyłóż po 2-3 gałki lodów śmietankowych. Pozostaw do delikatnego roztopienia.
Umieść w każdym z pucharków truskawki w czekoladzie – liczbę sztuk dopasuj do wielkości pucharka, ale optymalną ilością będzie ok. 5-6.
Udekoruj deser w dowolny sposób. Możesz wykorzystać np. kilka świeżych owoców, drobno posiekane orzechy, wiórki z białej czekolady, wiórki kokosowe czy bitą śmietanę.
Serwuj truskawki w czekoladzie z lodami od razu po przygotowaniu, aby lody nie zdążyły się roztopić.
Aby przygotować pyszne i efektowne truskawki w czekoladzie na lodach śmietankowych, nie potrzebujesz wiele czasu ani dużych umiejętności kulinarnych. Warto więc pomyśleć o takim nietuzinkowym deserze np. w kontekście romantycznego wieczoru we dwoje. Taka przekąska pomoże Ci „skruszyć serce” ukochanej osoby i stworzyć niepowtarzalny klimat.
Ale uwaga! Truskawki w czekoladzie możesz wykorzystać nie tylko jako afrodyzjak. Ten deser pokochają zarówno starsi, jak i młodsi członkowie rodziny. Dlatego nie wahaj się i skorzystaj z tej receptury również, kiedy przygotowujesz coś słodkiego dla najmłodszych. Zwłaszcza w upalne, letnie dni taka przekąska będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Truskawki w czekoladzie: o czym warto pamiętać?
Możesz się zastanawiać, dlaczego w powyższym przepisie zostały wskazane tak precyzyjne temperatury, do których należy podgrzać czekoladę. Chodzi o tzw. utemperowanie czekolady, a więc sprawienie, że nabiera pięknego połysku. Jeśli jednak nie dysponujesz termometrem, przy pomocy którego możesz dokonać pomiaru – nie przejmuj się. Jedyna różnica, gdy nie utemperujesz masy, będzie taka, że truskawki w czekoladzie nie będą pięknie połyskiwać. Polewa będzie matowa i „satynowa”.
Ale uwaga! Jeżeli chcesz temperować czekoladę, ale zapragniesz zamienić tę mleczną np. na deserową, musisz wiedzieć, że zmieniają się też zalecane temperatury. Sprawdź zatem dokładnie zasady temperowania – znajdziesz je w naszym poradniku – i stwórz deser, który będzie smaczny i apetyczny wizualnie jednocześnie!
Nie zapomnij również, że truskawki możesz zastąpić innymi owocami. Dobrze sprawdzą się np. kawałki mango, melona, jabłka czy gruszki. Poeksperymentuj i znajdź swój sposób na owoce w czekoladzie!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: