Liczba porcji8
Łączny czas:10 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:10 min
Poziom trudności:Łatwe

Truskawki w czekoladzie serwowane na lodach śmietankowych

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 30 szt. dojrzałych, soczystych truskawek średniej wielkości z szypułkami
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 500 ml ulubionych lodów śmietankowych
  • Opcjonalnie, do dekoracji: kilka dodatkowych truskawek lub innych owoców, ulubione orzechy, wiórki k
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Delikatnie opłucz truskawki i pozostaw do wyschnięcia. Nie usuwaj szypułek.

  • 2

    50 g czekolady zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wsyp do miseczki.

  • 3

    Pozostałe 150 g czekolady powoli roztop w kąpieli wodnej. Jeśli masz dobry termometr, podgrzej ją do temperatury 43-46°C. Nie przekraczaj tej wartości.

  • 4

    Zdejmij roztopioną czekoladę z kąpieli i dodaj przygotowane wcześniej czekoladowe wiórki, aby schłodzić masę.

  • 5

    Po chwili, gdy czekolada się połączy, ponownie ustaw miskę w kąpieli wodnej i podgrzej delikatnie, do ok. 30-32°C. Dzięki temu zabiegowi zyskasz pewność, że czekolada będzie się pięknie błyszczała.

  • 6

    Po chwili, gdy czekolada się połączy, ponownie ustaw miskę w kąpieli wodnej i podgrzej delikatnie, do ok. 30-32°C. Dzięki temu zabiegowi zyskasz pewność, że czekolada będzie się pięknie błyszczała.

  • 7

    Zdejmij czekoladę z ognia i przelej do wąskiego naczynia – tak, aby wygodnie Ci było maczać w niej owoce.

  • 8

    Bierz pojedynczo truskawki i namaczaj w roztopionej czekoladzie mniej więcej do ¾ wysokości – tak, aby pozostawić widoczną zieloną szypułkę oraz odrobinę czerwonej części owocu.

  • 9

    Układaj truskawki w czekoladzie na talerzu – najlepiej tak, aby jak najmniejsza część owocu pokrytego masą stykała się z powierzchnią.

  • 10

    Odstaw do stężenia.

  • 11

    W międzyczasie przygotuj pucharki na lody. Do każdego wyłóż po 2-3 gałki lodów śmietankowych. Pozostaw do delikatnego roztopienia.

  • 12

    Umieść w każdym z pucharków truskawki w czekoladzie – liczbę sztuk dopasuj do wielkości pucharka, ale optymalną ilością będzie ok. 5-6.

  • 13

    Udekoruj deser w dowolny sposób. Możesz wykorzystać np. kilka świeżych owoców, drobno posiekane orzechy, wiórki z białej czekolady, wiórki kokosowe czy bitą śmietanę.

  • 14

    Serwuj truskawki w czekoladzie z lodami od razu po przygotowaniu, aby lody nie zdążyły się roztopić.

Oceń przepis:

Aby przygotować pyszne i efektowne truskawki w czekoladzie na lodach śmietankowych, nie potrzebujesz wiele czasu ani dużych umiejętności kulinarnych. Warto więc pomyśleć o takim nietuzinkowym deserze np. w kontekście romantycznego wieczoru we dwoje. Taka przekąska pomoże Ci „skruszyć serce” ukochanej osoby i stworzyć niepowtarzalny klimat.

Ale uwaga! Truskawki w czekoladzie możesz wykorzystać nie tylko jako afrodyzjak. Ten deser pokochają zarówno starsi, jak i młodsi członkowie rodziny. Dlatego nie wahaj się i skorzystaj z tej receptury również, kiedy przygotowujesz coś słodkiego dla najmłodszych. Zwłaszcza w upalne, letnie dni taka przekąska będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę.

 

Truskawki w czekoladzie: o czym warto pamiętać?

Możesz się zastanawiać, dlaczego w powyższym przepisie zostały wskazane tak precyzyjne temperatury, do których należy podgrzać czekoladę. Chodzi o tzw. utemperowanie czekolady, a więc sprawienie, że nabiera pięknego połysku. Jeśli jednak nie dysponujesz termometrem, przy pomocy którego możesz dokonać pomiaru – nie przejmuj się. Jedyna różnica, gdy nie utemperujesz masy, będzie taka, że truskawki w czekoladzie nie będą pięknie połyskiwać. Polewa będzie matowa i „satynowa”.

Ale uwaga! Jeżeli chcesz temperować czekoladę, ale zapragniesz zamienić tę mleczną np. na deserową, musisz wiedzieć, że zmieniają się też zalecane temperatury. Sprawdź zatem dokładnie zasady temperowania – znajdziesz je w naszym poradniku   – i stwórz deser, który będzie smaczny i apetyczny wizualnie jednocześnie!

Nie zapomnij również, że truskawki możesz zastąpić innymi owocami. Dobrze sprawdzą się np. kawałki mango, melona, jabłka czy gruszki. Poeksperymentuj i znajdź swój sposób na owoce w czekoladzie!


 

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: