Tort truskawkowy to idealny pomysł na rodzinne uroczystości i kameralne przyjęcia. Ten wypiek daje dużo możliwości przygotowania, dlatego, że krem mascarpone jest neutralną, delikatną bazą, której możesz nadać wyjątkowy smak. Sprawdź kilka wskazówek i pomysłów na upieczenie idealnego tortu.
Więcej truskawek? Pewnie!
Jeśli chcesz, by truskawki na Twoim torcie zawsze prezentowały się wspaniale, przygotuj frużelinę. Jak ją zrobić?
Składniki:
- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Żelatynę zalej małą ilością gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aby nie miała grudek;
- Truskawki i cukier umieść w garnku i podgrzewaj je na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Dodaj kilka łyżek powstałego soku z truskawek do żelatyny i wymieszaj;
- Mąkę ziemniaczaną wsyp do kubka, rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody i wlej do truskawek, cały czas mieszając. Zagotuj całość i zdejmij z ognia;
- Ostudzoną żelatynę dodaj do garnka z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając. Gotową frużelinę włóż do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Przygotowaną frużelinę umieść na spodzie biszkoptu po jego nasączeniu i ułóż na niej krem mascarpone.
Zastąp krem mascarpone kremem truskawkowym
Jeśli robisz krem z serkiem mascarpone, możesz go łatwo przekształcić w krem truskawkowy. Jak to zrobić? Zrób krem z podanego przepisu: śmietankę ubij, dodaj serek mascarpone, uzupełnij całość białą czekoladą. Na koniec odłóż mniej niż połowę kremu mascarpone na bok, tylko tyle, aby przełożyć nim ciasto.
200 g truskawek smaż na patelni z niewielką ilością cukru, aż puszczą sok. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia i na koniec zblenduj. Odłożony krem mascarpone połącz z musem truskawkowym i wymieszaj całość. Jeśli krem zrobi się rzadki, dodaj do niego łyżeczkę rozpuszczonej w wodzie i ostudzonej żelatyny. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bogatsze nuty smakowe w swoim torcie, możesz dodać do kremu kilka kropel aromatu waniliowego.
Tak powstałym kremem truskawkowym posmaruj biszkopt. Uzyskasz pyszny tort z białą czekoladą i truskawkami na wierzchu. Jeśli zostanie Ci trochę kremu, możesz przełożyć go do pucharków i raczyć się pysznym deserem.
Na co zwrócić uwagę przy pieczeniu tortu?
By biszkopt na tort truskawkowy się udał, pamiętaj o kilku szczegółach:
Odpowiedni czas mieszania
Jeśli będziesz mieszać składniki za krótko, masa nie będzie dobrze wymieszana. Jeśli za długo – zwarzy się. Zwróć więc uwagę na czas mieszania składników i miksowania. Gdy składniki się połączą, nie ma potrzeby przedłużania procesu mieszania.
Naszykuj sobie wcześniej składniki na blacie
Jajka, proszek do pieczenia, mąka, masło, czekolada, owoce, narzędzia... Wszystko, co będzie Ci potrzebne, naszykuj jeszcze przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu będziesz sobie spokojnie piec i cieszyć się procesem. Unikniesz też nerwowego poszukiwania składników w szafkach i w lodówce. A co najważniejsze zmniejszysz szansę na to, że zapomnisz czegoś dodać. Niech podniesie rękę osoba, której nigdy się nie zdarzyło się zapomnieć choć jednego składnika... Zdarza się najlepszym, ale jak masz wszystko pod ręką, szanse na to są od razu mniejsze, a tort wychodzi idealnie!
Nie rób tłoku w piekarniku
Co za dużo to niezdrowo – ta zasada dotyczy również zawartości piekarnika. Jeśli wolisz upiec blaty biszkoptu osobno, nie układaj ich w piekarniku obok siebie i zapobiegnij ich stykaniu się. Mogą się wówczas nie dopiec w miejscu "spotkania". Możliwe jest również ryzyko spalenia jednego z blatów, oczekując, aż drugi się dopiecze.
Zamiast tego wypróbuj nasze sprawdzone sposoby na pieczenie osobnych blatów:
- piecz ciasta nad sobą – ta metoda sprawdzi się, jeśli masz w piekarniku termoobieg i dwa ruszty. Lepiej, by żadne z ciast nie leżało na dnie piekarnika;
- piecz ciasta po kolei – najpierw jeden blat, później drugi. W międzyczasie przygotuj poncz do nasączenia ciasta.
Blaszki warstwowo możesz układać bez obaw przy podgrzewaniu potraw i pieczeniu bezików. Na jednym poziomie możesz kłaść małe blaszki (na przykład keksówki). W innych sytuacjach nie polecamy tak robić.
Kontroluj proces pieczenia
Jeśli zdarza Ci się wyjmować ciasto z piekarnika wcześniej niż jest napisane w przepisie, biszkopt może nie wyjść. Zawsze trzymaj się czasu pieczenia, a na koniec zrób jeszcze test suchego patyczka, żeby mieć pewność, że biszkopt jest gotowy.
Kolejną kwestią jest otwieranie drzwiczek piekarnika w czasie pieczenia. Nie sprawdzaj, czy biszkopt jest gotowy więcej niż raz. Możesz je otworzyć tylko do testu suchego patyczka. W przeciwnym razie jest duża szansa na to, że z ciasta powstanie zakalec lub przez ruch powietrza biszkopt wyrośnie nierówno.
Ciesz się pieczeniem
Jeśli robisz tort, prawdopodobnie czeka Cię wyjątkowo miły proces pieczenia. Przeczytaj dokładnie przepis, przygotuj sobie wszystkie składniki i czerp przyjemność z każdej chwili przygotowywania tortu z białą czekoladą i truskawkami!
Komentarze