Liczba porcji12
Łączny czas:55 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Łatwe

Naleśniki czekoladowe z serem i orzechami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 400 g mąki
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich
  • olej do smażenia
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do miski wsyp przesianą mąkę i kakao. Dodaj jajka, mleko, wodę i szczyptę soli.

  • 2

    Całość zmiksuj na gładką masę – tak, aby było jak gęsta śmietana.

  • 3

    Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.

  • 4

    Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odstaw je na ok. 30 minut.

  • 5

    Na patelni rozgrzej olej i rozprowadź niewielką ilość ciasta na patelni. Smaż po obu stronach.

  • 6

    Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier waniliowy oraz posiekane orzechy.

  • 7

    Na połowę naleśnika wyłóż niewielką ilość masy serowej i dokładnie rozsmaruj. Złóż na pół i jeszcze raz na pół – aby otrzymać trójkąt. Postępuj tak ze wszystkimi naleśnikami – aż do wyczerpania składników.

  • 8

    Czekoladowe naleśniki możesz polać sosem jogurtowym z dodatkiem cukru pudru. Całość udekoruj dodatkową garścią orzechów włoskich.

Oceń przepis:

Naleśniki czekoladowe z serem i orzechami są szybkie w przygotowaniu. Mimo swojej prostoty smakują wyśmienicie – natychmiast znikają z talerza, dlatego lepiej od razu przygotować podwójną porcję.

Jeżeli to danie w wersji podstawowej Ci się znudzi, możesz zmienić np. sposób podania: Wierzch naleśników udekoruj polewą czekoladową. Łatwo ją przygotujesz, rozpuszczając połamaną tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętaj tylko, aby miska z czekoladą nie dotykała powierzchni wody i aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Możesz także ser twarogowy zamienić na serek mascarpone i ubić go na sztywną masę z dodatkiem zimnej kremówki.

Naleśniki czekoladowe z serem i orzechami świetnie sprawdzą się w roli poobiedniego podwieczorku. Ich atutem jest to, że można je przyrządzić z podstawowych składników – większość będziesz mieć w domu lub szybko kupisz nawet w osiedlowym sklepiku. Ponadto samo przygotowanie zajmie Ci naprawdę niewiele czasu, dzięki czemu przygotujesz je nawet wtedy, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Wówczas wystarczy naleśniki zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki – przekąska typu finger food będzie gotowa. Wypróbuj przepis choć raz, a na pewno będziesz do niego chętnie wracać!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: