Do miski wsyp przesianą mąkę i kakao. Dodaj jajka, mleko, wodę i szczyptę soli.
Całość zmiksuj na gładką masę – tak, aby było jak gęsta śmietana.
Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odstaw je na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej i rozprowadź niewielką ilość ciasta na patelni. Smaż po obu stronach.
Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier waniliowy oraz posiekane orzechy.
Na połowę naleśnika wyłóż niewielką ilość masy serowej i dokładnie rozsmaruj. Złóż na pół i jeszcze raz na pół – aby otrzymać trójkąt. Postępuj tak ze wszystkimi naleśnikami – aż do wyczerpania składników.
Czekoladowe naleśniki możesz polać sosem jogurtowym z dodatkiem cukru pudru. Całość udekoruj dodatkową garścią orzechów włoskich.
Naleśniki czekoladowe z serem i orzechami są szybkie w przygotowaniu. Mimo swojej prostoty smakują wyśmienicie – natychmiast znikają z talerza, dlatego lepiej od razu przygotować podwójną porcję.
Jeżeli to danie w wersji podstawowej Ci się znudzi, możesz zmienić np. sposób podania: Wierzch naleśników udekoruj polewą czekoladową. Łatwo ją przygotujesz, rozpuszczając połamaną tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętaj tylko, aby miska z czekoladą nie dotykała powierzchni wody i aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Możesz także ser twarogowy zamienić na serek mascarpone i ubić go na sztywną masę z dodatkiem zimnej kremówki.
Naleśniki czekoladowe z serem i orzechami świetnie sprawdzą się w roli poobiedniego podwieczorku. Ich atutem jest to, że można je przyrządzić z podstawowych składników – większość będziesz mieć w domu lub szybko kupisz nawet w osiedlowym sklepiku. Ponadto samo przygotowanie zajmie Ci naprawdę niewiele czasu, dzięki czemu przygotujesz je nawet wtedy, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Wówczas wystarczy naleśniki zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki – przekąska typu finger food będzie gotowa. Wypróbuj przepis choć raz, a na pewno będziesz do niego chętnie wracać!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: