Muffinki marchewkowe są już gotowe. Czas na przygotowanie smakowitych dodatków, które nie tylko ozdobią deser, ale sprawią, że każda muffinka będzie wyglądała jak małe cukiernicze dzieło sztuki. Z łatwością poradzisz sobie z dowolnym zaproponowanym poniżej pomysłem na ozdobienie muffinek. Sprawdź każdy z nich i ciesz się pysznymi babeczkami, które wyszły spod Twojej ręki.
Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym i posypką czekoladową
Krem śmietankowy ma jedną przewagę nad bitą śmietaną; pozostanie na muffince przez długi czas. Aby przygotować odpowiednią ilość kremu śmietankowego dla 24 porcji, przygotuj kilka dodatkowych składników.
Będziesz potrzebować: 500 g śmietanki kremówki 36%, 500 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczkę żelatyny.
Śmietanka i serek marcarpone powinny być dobrze schłodzone. Dobrym rozwiązaniem jest umieścić je w zamrażarce na kilka minut przed przygotowaniem kremu. W tym czasie zalej wodą żelatynę i odstaw na chwilę, aż napęcznieje. Schłodzoną śmietankę i serek ubij z cukrem pudrem. Przygotuj kąpiel wodną dla żelatyny. Podgrzewaj i mieszaj żelatynę, aż znikną grudki. Następnie dodaj do niej łyżkę ubitej śmietany. Zamieszaj i przelej do pozostałej śmietanki. Miksuj, aż powstanie jednolita konsystencja. Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i ozdób muffinki marchewkowe.
Teraz czas na przygotowanie posypki czekoladowej. Czekolada E.Wedel Lekko Gorzka 50% to dobry wybór, by przygotować szybką posypkę na muffinki. Rozdrobnij czekoladę w blenderze i oprósz nią krem śmietankowy. Wstaw muffinki do lodówki, aby krem nieco stężał.
Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym
Znasz już sposób na muffinki z kremem śmietankowym i posypką czekoladową. Sprawdź, jak przygotować słodki, pachnący pomarańczami, lukier, którym oblejesz muffinki.
Na zakupach sięgnij po: soczyste pomarańcze (1 bądź 2 sztuki) i cukier puder (300g).
Dokładnie umyj pomarańcze. Zetrzyj skórkę (3 łyżeczki), ale nie ścieraj jej białej części (ta jest gorzka). Następnie wyciśnij sok z pomarańczy (na potrzeby przepisu będziesz potrzebować 4 łyżki soku – resztę wypij lub wykorzystaj do innego przepisu.
Wymieszaj przygotowane składniki. Reguluj gęstość lukru ilością soku z pomarańczy. Gdy lukier lekko stężeje, rozprowadź go na muffinkach.
Smakowity pomysł na wypiek z czekoladą w środku
Ciasto z czekoladą to świetny pomysł na szybki wypiek, który skrywa w środku kawałki czekolady. Jeśli podobnie jak w muffinkach marchewkowych, lubisz, gdy wewnątrz ciasta znajdzie się pyszna czekolada, koniecznie sprawdź ten przepis.
Komentarze