Muffinki Marchewkowe
15 min
24 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Muffinki Marchewkowe

Warzywa i wypieki znalazły wspólny język. Pachnące muffinki marchewkowe z czekoladowym skarbem wewnątrz, to smakowity kąsek dla fanów małych deserów. Muffinki marchewkowe to świetny pomysł na małe co nieco, które z łatwością spakujesz do lunchboxa – nie ważne czy łasuch ma 20, czy 50 lat. Ten przepis to pomysł na połączenie dobrych smaków, które rozjaśnią każdy dzień.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Muffinki marchewkowe są już gotowe. Czas na przygotowanie smakowitych dodatków, które nie tylko ozdobią deser, ale sprawią, że każda muffinka będzie wyglądała jak małe cukiernicze dzieło sztuki. Z łatwością poradzisz sobie z dowolnym zaproponowanym poniżej pomysłem na ozdobienie muffinek. Sprawdź każdy z nich i ciesz się pysznymi babeczkami, które wyszły spod Twojej ręki.

 

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym i posypką czekoladową

Krem śmietankowy ma jedną przewagę nad bitą śmietaną; pozostanie na muffince przez długi czas. Aby przygotować odpowiednią ilość kremu śmietankowego dla 24 porcji, przygotuj kilka dodatkowych składników.

Będziesz potrzebować: 500 g śmietanki kremówki 36%, 500 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczkę żelatyny.

Śmietanka i serek marcarpone powinny być dobrze schłodzone. Dobrym rozwiązaniem jest umieścić je w zamrażarce na kilka minut przed przygotowaniem kremu. W tym czasie zalej wodą żelatynę i odstaw na chwilę, aż napęcznieje. Schłodzoną śmietankę i serek ubij z cukrem pudrem. Przygotuj kąpiel wodną dla żelatyny. Podgrzewaj i mieszaj żelatynę, aż znikną grudki. Następnie dodaj do niej łyżkę ubitej śmietany. Zamieszaj i przelej do pozostałej śmietanki. Miksuj, aż powstanie jednolita konsystencja. Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i ozdób muffinki marchewkowe.

Teraz czas na przygotowanie posypki czekoladowej. Czekolada E.Wedel Lekko Gorzka 50% to dobry wybór, by przygotować szybką posypkę na muffinki. Rozdrobnij czekoladę w blenderze i oprósz nią krem śmietankowy. Wstaw muffinki do lodówki, aby krem nieco stężał.

 

Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

Znasz już sposób na muffinki z kremem śmietankowym i posypką czekoladową. Sprawdź, jak przygotować słodki, pachnący pomarańczami, lukier, którym oblejesz muffinki.

Na zakupach sięgnij po: soczyste pomarańcze (1 bądź 2 sztuki) i cukier puder (300g).

Dokładnie umyj pomarańcze. Zetrzyj skórkę (3 łyżeczki), ale nie ścieraj jej białej części (ta jest gorzka). Następnie wyciśnij sok z pomarańczy (na potrzeby przepisu będziesz potrzebować 4 łyżki soku – resztę wypij lub wykorzystaj do innego przepisu.

Wymieszaj przygotowane składniki. Reguluj gęstość lukru ilością soku z pomarańczy. Gdy lukier lekko stężeje, rozprowadź go na muffinkach.

 

Smakowity pomysł na wypiek z czekoladą w środku

Ciasto z czekoladą to świetny pomysł na szybki wypiek, który skrywa w środku kawałki czekolady. Jeśli podobnie jak w muffinkach marchewkowych, lubisz, gdy wewnątrz ciasta znajdzie się pyszna czekolada, koniecznie sprawdź ten przepis.

Komentarze