Gotowe pierniczki możesz zjeść od razu lub trzymać w szczelnie zamkniętej puszcze lub pudełku. Przygotuj je wówczas około dwa tygodnie przed planowanym terminem podania i przechowuj bez dekoracji. Jeśli chcesz poznać sposoby, by pięknie udekorować swoje pierniczki, czytaj dalej.
Polewa z białej czekolady do pierników
Biała polewa, czy to z czekolady czy z lukru to nieodłączny dodatek do pierników. Biały kolor nadaje elegancji wypiekom (i nie tylko), a także tworzy idealne tło, które jest miejscem dla kolejnych wzorów czy elementów ich dekoracji.
Jak jeszcze możesz zrobić taką polewę? Wypróbuj koniecznie inne sposoby.
Alternatywne sposoby na pyszną polewę z białą czekoladą
Głównym składnikiem każdego wariantu jest oczywiście biała czekolada. Jednak możesz ją przygotować z takimi dodatkami jak:
- mleko — jak w głównym przepisie;
- śmietana kremówka — podgrzej śmietankę w kąpieli wodnej i mieszaj ją, stopniowo dodając pokruszoną czekoladę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję polewy;
- masło — dodaj łyżeczkę do rozpuszczonej tabliczki czekolady i taką polewą posmaruj pierniczki (lub ciasteczka) zanim polewa stężeje;
Możesz też udekorować pierniczki samą białą czekoladą bez dodatków. W takim wypadku włóż ją w opakowaniu do miski z gorąca wodą, poczekaj aż się rozpuści, odetnij róg opakowania i wyciskaj czekoladę równomiernie dekorując wypiek.
Pierniczki z lukrem — inny sposób na polewę
Jeśli chcesz pójść w klasykę, dobrym pomysłem na dodatek do pierniczków będzie lukier. Możesz zrobić najprostszą jego wersję (utrzeć cukier z wodą lub sokiem z cytryny), jeśli chcesz jednak, by był bardziej biały i twardszy, spróbuj zrobić lukier królewski (nada się na pierniczki, ale też do ciast). Oto przepis:
Składniki
- 2 białka;
- 300 g cukru pudru;
- kilka kropel soku z cytryny;
Wykonanie:
- Ubij porządnie pianę z białek mikserem na dużych obrotach;
- Pod koniec ubijania dodawaj do niej stopniowo cukier puder, aż uzyskasz pożądaną konsystencję;
- Na koniec dodaj sok z cytryny.
Ten prosty sposób na lukier królewski to idealny dodatek do ciasteczek, ciast i innych wypieków.
Dodatki na wierzch pierniczków
Niezależnie od tego czy to polewa z białej czekolady czy lukier, na tym etapie dekorowanie nie musi się kończyć. Zanim podstawa stężeje, możesz jeszcze ją posypać:
- kawałkami lub wiórkami mlecznej czekolady lub gorzkiej czekolady;
- wiórkami kokosowymi;
- mielonymi orzechami (mogą być też posiekane orzechy);
- bakaliami takimi jak migdały, wiórki kokosowe, daktyle, rodzynki;
- świeża lub suszona żurawina;
- kawałki kory cynamonu.
Komentarze