Mini migdałowe pierniczki z białą polewą czekoladowa
0
1 godz.
20 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Mini migdałowe pierniczki z białą polewą czekoladowa

Przygotuj wyjątkowo mięciutkie pierniczki w niemieckim stylu, wzbogacone mielonymi migdałami i udekorowane polewą z białej czekolady. Myślisz o stworzeniu własnej mieszanki przypraw do piernika, która nada ciasteczkom niepowtarzalnego smaku? A może chcesz zasmakować w delikatnych, puszystych ciasteczkach gotowych do jedzenia niemal od razu po upieczeniu? Zobacz jak je przygotować!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Gotowe pierniczki możesz zjeść od razu lub trzymać w szczelnie zamkniętej puszcze lub pudełku. Przygotuj je wówczas około dwa tygodnie przed planowanym terminem podania i przechowuj bez dekoracji. Jeśli chcesz poznać sposoby, by pięknie udekorować swoje pierniczki, czytaj dalej.

Polewa z białej czekolady do pierników

Biała polewa, czy to z czekolady czy z lukru to nieodłączny dodatek do pierników. Biały kolor nadaje elegancji wypiekom (i nie tylko), a także tworzy idealne tło, które jest miejscem dla kolejnych wzorów czy elementów ich dekoracji.

Jak jeszcze możesz zrobić taką polewę? Wypróbuj koniecznie inne sposoby.

Alternatywne sposoby na pyszną polewę z białą czekoladą

Głównym składnikiem każdego wariantu jest oczywiście biała czekolada. Jednak możesz ją przygotować z takimi dodatkami jak:

  • mleko — jak w głównym przepisie;
  • śmietana kremówka — podgrzej śmietankę w kąpieli wodnej i mieszaj ją, stopniowo dodając pokruszoną czekoladę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję polewy;
  • masło — dodaj łyżeczkę do rozpuszczonej tabliczki czekolady i taką polewą posmaruj pierniczki (lub ciasteczka) zanim polewa stężeje;

Możesz też udekorować pierniczki samą białą czekoladą bez dodatków. W takim wypadku włóż ją w opakowaniu do miski z gorąca wodą, poczekaj aż się rozpuści, odetnij róg opakowania i wyciskaj czekoladę równomiernie dekorując wypiek. 

Pierniczki z lukrem — inny sposób na polewę

Jeśli chcesz pójść w klasykę, dobrym pomysłem na dodatek do pierniczków będzie lukier. Możesz zrobić najprostszą jego wersję (utrzeć cukier z wodą lub sokiem z cytryny), jeśli chcesz jednak, by był bardziej biały i twardszy, spróbuj zrobić lukier królewski (nada się na pierniczki, ale też do ciast). Oto przepis:

Składniki

  • 2 białka;
  • 300 g cukru pudru;
  • kilka kropel soku z cytryny;

Wykonanie:

  1. Ubij porządnie pianę z białek mikserem na dużych obrotach;
  2. Pod koniec ubijania dodawaj do niej stopniowo cukier puder, aż uzyskasz pożądaną konsystencję;
  3. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Ten prosty sposób na lukier królewski to idealny dodatek do ciasteczek, ciast i innych wypieków.

Dodatki na wierzch pierniczków

Niezależnie od tego czy to polewa z białej czekolady czy lukier, na tym etapie dekorowanie nie musi się kończyć. Zanim podstawa stężeje, możesz jeszcze ją posypać:

  • kawałkami lub wiórkami mlecznej czekolady lub gorzkiej czekolady;
  • wiórkami kokosowymi;
  • mielonymi orzechami (mogą być też posiekane orzechy);
  • bakaliami takimi jak migdały, wiórki kokosowe, daktyle, rodzynki;
  • świeża lub suszona żurawina;
  • kawałki kory cynamonu.

Komentarze