Łatwe ciasto czekoladowe bez jajek
2
40 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Łatwe ciasto czekoladowe bez jajek

Jesteś na diecie eliminacyjnej, która wyklucza jedzenie jajek? A może po prostu nie masz ich w lodówce? Nic straconego! Czekolada, mąka i kilka innych składników wystarczą, by stworzyć pyszny, wilgotny wypiek na deser. Sprawdź przepis na łatwe ciasto czekoladowe!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 15

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak roztopić czekoladę do ciasta?

Choć proponowany przepis na łatwe ciasto czekoladowe nie wymaga zaawansowanych umiejętności cukierniczych ani profesjonalnego sprzętu, to jednak skrywa kilka tajemnic. Jedną z nich jest sposób roztopienia czekolady. Jak to zrobić, aby uzyskana masa była jednolita, aksamitna i błyszcząca?

  • Po pierwsze — i najważniejsze — wybierz dobrą czekoladę. Te o niskiej zawartości kakao, których smak tkwi w ulepszaczach, a kolor jest zasługą barwników nie stopią się prawidłowo. Nawet, jeśli uda Ci się je rozpuścić, to będą miały gumowatą strukturę. Nie nadadzą się, aby przyrządzić łatwe ciasto czekoladowe, którego siła drzemie właśnie w dobrych gatunkowo składnikach.
  • Najpopularniejszym (i zaprezentowanym przez nas) sposobem topienia czekolady jest kąpiel wodna. Miseczka z kostkami czekolady umieszczana jest na garnku wypełnionym wodą. W wyniku podgrzewania, woda paruje i w ten sposób — powoli, lecz dokładnie — czekolada staje się płynna.
  • Inny sposobem na stopienie czekolady jest umieszczenie jej bezpośrednio w garnku i podgrzewanie. W tej metodzie zaleca się rozpuszczenie jej z odrobiną mleka lub śmietanki, aby konsystencja była bardziej płynna.
  • Czekoladę można też zostawić do samoczynnego stopienia. Wystarczy do tego ekspozycja słoneczna na balkonie czy parapecie.

Łatwe ciasto czekoladowe – dodatki

Opanowałeś bazowy przepis na łatwe ciasto czekoladowe do perfekcji? Czas na kulinarne eksperymenty! Wypiek, znany również pod nazwa murzynek, świetnie smakuje z dodatkami:

  • wkładką z dżemu — możesz dołożyć kilka dużych łyżek dżemu lub powidła na etapie mieszania składników, aby uzyskać lekko słodki smak i wilgotną strukturę ciasta,
  • pokruszonymi orzechami — do posypania po wierzchu
  • bakaliami — dodanymi do nadzienia.

Aby łatwe ciasto czekoladowe miało idealne wykończenie, warto zadbać o polewę. Zrobisz ją zgodnie z przepisem, a na koniec możesz posypać obficie wiórkami kokosowymi. Dobrym pomysłem jest wykonanie ozdób ze świeżych owoców i serwowanie np. z gałką lodów waniliowych. Smak i prezencja będą na piątkę z plusem!

 

Komentarze